x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενείς πρόθυμοι να βοηθήσουν την καμένη και πλημμυρισμένη Ελλάδα – Τι λένε στον «Ε.Κ.»

ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι ομογενείς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού, τους άτυχους πληγέντες συνανθρώπους μας στην καμένη και πλημμυρισμένη Ελλάδα, όπως προκύπτει από συνομιλίες του «Εθνικού Κήρυκα» αντιπροσωπευτικά με ομογενείς καταγόμενους ή όχι από τις πληγείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης, Δημήτρης Ματθαίος, του οποίου η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Εύβοια, χτυπήθηκε ανάλγητα για μία ακόμα φορά, είπε στον «Ε.Κ.» πως «είναι πολύ λυπηρό μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να γίνουν τόσες φοβερές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλές ζέστες και πλημμύρες, αλλά τα όσα έγιναν φέτος δεν έγιναν ποτέ στο παρελθόν με τέτοια ένταση και καταστροφή. Το βίωσα προσωπικά διότι βρισκόμουν εκεί και είδα ένα τοπίο σεληνιακό, δέντρα να κρέμονται σαν σχοινιά μέσα στο απέραντο καταπράσινο χώρο που υπήρχε εκεί πριν τις φωτιές».

Ο Δημήτρης Ματθαίος, πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Οταν τον ρωτήσαμε «ο Σύλλογός σας, αλλά και εσείς προσωπικώς σαν ομογενής θα βοηθούσατε οικονομικώς την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη περίσταση;», ο κ. Ματθαίος είπε «βεβαίως οτιδήποτε μας ζητηθεί και μάλιστα όταν γίνονταν οι πυρκαγιές από μόνος μου επιχείρησα να επικοινωνήσω με τον δήμαρχο της Βόρειας Εύβοιας, Γιάννη Κοτζιά, και δυστυχώς δεν απάντησε στα τηλεφωνήματά μου».

Στην ερώτηση «σας κάνει εντύπωση που μέχρι τώρα κανένας ομογενειακός φορέας, συμπεριλαμβανομένης και της Αρχιεπισκοπής, δεν έχει κινητοποιηθεί για βοήθεια στην Ελλάδα;», απάντησε πως «δεν θέλω να το σκέπτομαι γιατί με λυπεί. Η Εκκλησία ζήτησε να μαζέψουμε χρήματα για να στείλουμε στην Ουκρανία και στην Τουρκία για τους σεισμούς, και στην Ελλάδα, που έχει γίνει ολική καταστροφή, έχουν χαθεί πόλεις μέσα στο νερό, είναι σήμερα Τρίτη που μιλούμε 12 Σεπτεμβρίου και δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον. Επρεπε η Αρχιεπισκοπή και γενικότερα ο Ελληνισμός της Αμερικής να είχε σημάνει πανομογενειακό ξεσηκωμό».

Ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Βοστώνης, ο οποίος επέστρεψε πριν δύο μέρες από την Ελλάδα όπου έζησε τα καταστροφικά γεγονότα από πρώτο χέρι, είπε στον «Ε.Κ.» πως «κατ’ αρχήν λυπάμαι για όλες τις καταστροφές που έχουν προκληθεί με αυτές τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, δεν θα μπω στα πολιτικά για το ποιος έφταιγε και ποιος όχι όσον αφορά τη δόμηση της χώρας, αλλά θα πω πως υπάρχουν προβλήματα πάνω σ’ αυτό. Μπορεί ορισμένα κτίρια και μερικές δομές να μην ήταν εκεί που έπρεπε να είναι, αλλά τα εργοστάσια εκείνα με τις τεράστιες αντλίες που υποτίθεται ότι πρέπει να βγάζουν τα νερά έξω, αυτές δεν λειτούργησαν λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού, εκτός από μία» και διερωτήθηκε «δεν έπρεπε να υπάρχει κάποια εφεδρική γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρισμού;».

Ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Βοστώνης με την σύζυγό του Μάρθα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε επίσης, πως «δρόμοι που έπρεπε να είχαν φτιαχτεί στον Βόλο προς Πήλιο, έπρεπε να είχαν φτιαχτεί όχι τώρα μόνο, αλλά πριν από αρκετά χρόνια. Υπάρχουν και πολλά σημεία στα οποία έχουν κτιστεί οικήματα που δεν έπρεπε καθότι είναι εκτός σχεδίου, τα αυθαίρετα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να υπάρχουν καλύτερες δομές».

Στην ερώτηση «ο Σύλλογός σας, αλλά και εσείς προσωπικά θα μπορούσατε να βοηθήσετε την Ελλάδα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές;», ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε πως «θα μπορούσαμε. Δεν έχομε σκεφθεί ακόμα. Ο Σύλλογός μας θα συνεδριάσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου, πολλά από τα μέλη μας είναι ακόμα στην Ελλάδα, εγώ προσωπικά ήλθα πριν από δύο μέρες».

Ο Ηλίας Τομάζος, πρόεδρος της Ενωσης «Παιδεία», ο οποίος βίωσε προσωπικά το δράμα της καταστροφής της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ρόδου, είπε πως «εγώ βλέπω βαθύτερα το θέμα, πως εμείς οι Ελληνες έχουμε απομακρυνθεί από τον Θεό και μας στέλνει δυσκολίες μήπως και κοιτάξουμε τον εαυτό μας και πούμε πού κάνουμε λάθος. Ισως μου πείτε ότι είσαι πολύ γραφικός Ηλία που τα λες αυτά. Ομως αυτές δεν είναι καταστροφές, είναι θεομηνίες, έτσι τα ξέρουμε, οι φωτιές λόγου χάρη στη Ρόδο όπου έτυχε να είμαι εκεί. Μόλις είχαν τελειώσει τα καλοκαιρινά μας προγράμματα, της ‘Παιδείας’, και την επόμενη μέρα, παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία, άρχισαν οι φωτιές. Βέβαια χάσαμε το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο οποίο συρρέει χιλιάδες κόσμου και το θυμάμαι από μικρό παιδάκι και φέτος νέκρα».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρία; “Παιδεία” Ηλίας Τομάζος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Για τις πλημμύρες είπε, πως «αυτό συμβαίνει έπειτα από παρέλευση πολλών ετών, αλλά επιμένω σ’ αυτό που είπα πιο μπροστά πως εμείς οι Ελληνες να σκεφτούμε κάπως τα πράγματα πιο καλά, αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη».

Στην ερώτηση «ως πρόεδρος του Παρροδιακού Συλλόγου θα βοηθήσετε οικονομικώς ή κατ’ άλλον τρόπο;», είπε, πως «για τις φωτιές στη Ρόδο ήδη κάναμε ανακοίνωση, θα βοηθήσουμε και για τις πλημμύρες. Εδώ που το συζητούμε ένα μέλος μας συγκέντρωσε δύο χιλιάδες δολάρια και τώρα που θα πάω πάλι στη Ρόδο, φεύγω αύριο με φοιτητές, θα τα δώσω στον αδελφό του κι εκείνος θα τα δώσει όπως ξέρει. Πρέπει να δίνουμε και για τη Ρόδο και για όλη την Ελλάδα, διότι είτε Ρόδος, είτε Θεσσαλία είναι μέρος του κορμού της Ελλάδας, ακόμα κι αν το δακτυλάκι μας πονέσει, πονάει ολόκληρο το σώμα».

Ο Δημήτρης Κατσιούλης, ιδιοκτήτης εστιατορίου, είπε στον «Ε.Κ.» πως «και τα δύο είναι μεγάλα κακά και οι φωτιές στον Εβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Είναι μεγάλο κακό για τους ντόπιους και θα επηρεάσει και την οικονομία της Ελλάδας, προπαντός οι παραγωγές από τον κάμπο διότι ο κάμπος τροφοδοτεί αν όχι όλη την Ελλάδα, μεγάλο μέρος της, με κρέατα, λαχανικά, φρούτα». Είπε ακόμα, πως οι φωτιές στον Εβρο είναι ακόμα χειρότερα, την επισκέφθηκα την περιοχή και είναι πολύ λυπηρό αυτό που έγινε. Υπηρέτησα φαντάρος εκεί και πήγα έτσι για βόλτα. Ηταν ένα θαυμάσιο μέρος και τώρα είναι πολύ λυπηρό το θέαμα».

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν αυτά να είχαν προληφθεί, απάντησε «σίγουρα, αν όχι όλο το κακό, κάπως θα μπορούσε να είχε προληφθεί και στις φωτιές και στις πλημμύρες. Μπορούσε αν καθαριστεί το ποτάμι, ο Πηνειός, οι παραπόταμοι, τα κανάλια που έχουν μέσα στον κάμπο».

Τόνισε πως «η Ομογένεια μπορεί και πρέπει να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με γνώσεις να γίνουν έργα, είτε με χρηματική βοήθεια. Με προθυμία θα κάνω ό,τι και όπως μπορώ».

Πυρκαγιά στη Σταμάτα.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, υποδέχθηκε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ