x
 

Πολιτική

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει την απαγόρευση ύπνου σε δημόσιους χώρους

23 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου φάνηκε διατεθειμένη τη Δευτέρα να υποστηρίξει μια σειρά τοπικών διαταγμάτων που επέτρεπαν σε μια μικρή πόλη του Ορεγκον να απαγορεύσει στους άστεγους να κοιμούνται ή να κατασκηνώνουν σε δημόσιους χώρους.

Οι δικαστές φάνηκαν διχασμένοι ως προς τις ιδεολογικές γραμμές της υπόθεσης, η οποία έχει σαρωτικές συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη κρίση των αστέγων.

Σε μια μακρά και, κατά διαστήματα, έντονη αντιπαράθεση που διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες, οι ερωτήσεις των δικαστών αντανακλούσαν την πολυπλοκότητα της δημόσιας συζήτησης για τους άστεγους. Ζύγισαν το καθεστώς της φτώχειας και τα πολιτικά δικαιώματα των αστέγων έναντι της δυνατότητας των πόλεων να καθαρίζουν δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και πεζοδρόμια, για να αντιμετωπίσουν ανησυχίες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια. Πάλεψαν με το ποιες γραμμές θα μπορούσαν να χαραχθούν για τη ρύθμιση της αστεγίας – και, κυρίως, ποιος θα έπρεπε να θέτει αυτούς τους κανόνες.

Η συντηρητική πλειοψηφία φάνηκε να κατανοεί τα επιχειρήματα της πόλης Γκραντς Πας του Ορεγκον, ότι η έλλειψη στέγης είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που είναι καλύτερο να αντιμετωπίζεται από τους τοπικούς βουλευτές και τις κοινότητες και όχι από τους δικαστές. Οι φιλελεύθεροι δικαστές αντιστάθηκαν σθεναρά σε αυτή την ιδέα.

Οι φιλελεύθεροι δικαστές αντέδρασαν σθεναρά στο επιχείρημα της πόλης ότι οι άστεγοι δεν είναι μια κατηγορία που προστατεύεται από την απαγόρευση σκληρής και ασυνήθιστης τιμωρίας της όγδοης τροπολογίας.

«Θα μπορούσατε να ποινικοποιήσετε το καθεστώς της αστεγίας;» ρώτησε η δικαστής Ελενα Κάγκαν (Elena Kagan) την ομογενή δικηγόρο της πόλης, Θίαν Ντ. Ευαγγελή (Theane D. Evangelis).

«Λοιπόν, δεν νομίζω ότι οι άστεγοι είναι μια κατάσταση όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά», απάντησε η κ. Ευαγγελή.

Πολλοί ηγέτες των δυτικών πολιτειών και πόλεων υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις του Εφετείου της Ενατης Περιφέρειας των ΗΠΑ, το οποίο εποπτεύει εννέα δυτικές πολιτείες, έχουν ερμηνευθεί με τρόπους που περιόρισαν την ευελιξία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η Κέλσι Μπ. Κόρκραν (Kelsi B. Corkran), η δικηγόρος που εκπροσωπεί τους άστεγους ενάγοντες, υποστήριξε ότι η χρήση της Ογδοης Τροπολογίας στην υπόθεση ήταν κατάλληλη και, ως εκ τούτου, ένα ζήτημα που το δικαστήριο ήταν κατάλληλο να αντιμετωπίσει.

Σε έντονη αντιπαράθεση με την κ. Ευαγγελή, η δικαστής Κάγκαν επεσήμανε τα διατάγματα της πόλης που επιτρέπουν στις Αρχές να τιμωρούν ανθρώπους που κοιμούνται σε δημόσιο χώρο, ρωτώντας αν οι πόλεις μπορούν να θέσουν εκτός νόμου άλλες βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως η αναπνοή.

Η κ. Ευαγγελή δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τέτοιοι νόμοι θα παραβίαζαν την Ογδοη Τροπολογία και, επαναφέροντας τη συζήτηση στο Γκραντς Πας και τα διατάγματά του, πρόσθεσε ότι η πόλη υποστηρίζει πως οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να καθοδηγούν τη χάραξη πολιτικής.

«Οι πόλεις αγωνίζονται να εφαρμόσουν αυθαίρετα, μεταβαλλόμενα πρότυπα στο πεδίο», είπε σε άλλο σημείο της διαδικασίας η ομογενής δικηγόρος, προσθέτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να «τερματίσει το αποτυχημένο πείραμα του Εφετείου, το οποίο έχει ενισχύσει την εξάπλωση των καταυλισμών, ενώ βλάπτει εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύει».

Είναι απίθανο να εκδοθεί απόφαση πριν από τα τέλη Ιουνίου ή ίσως στις αρχές Ιουλίου, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πλέον συσσωρευμένο όγκο εκκρεμών αποφάσεων σε σημαντικές υποθέσεις.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ