x
 

Αμερική

Ομογενής επιστήμονας ανέπτυξε τεστ αναπνοής για ταχεία διάγνωση της Covid-19

17 Νοεμβρίου 2021

ΚΟΛΟΥΜΠΟΥΣ, ΟΧΑΪΟ. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Wexner του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU Wexner Medical Center) δημιούργησαν ένα τεστ αναπνοής για τη διάγνωση της Covid-19. Το τεστ αναγνωρίζει την ασθένεια εντός 15 δευτερολέπτων, τη στιγμή που τα γνωστά PCR τεστ χρειάζονται ολόκληρες ημέρες.

Η μία εκ των δύο ερευνητών που δημιουργήσαν τη συσκευή, η Δρ Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα { Dr. Pelagia-Irene (Perena) Gouma}, δήλωσε ότι το τεστ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης.

«Εχεις ένα τεστ που είναι εξαιρετικά ταχύ, φαίνεται να είναι πολύ αξιόπιστο και αποδίδει καλύτερα από τα PCR, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ακρίβεια μεταξύ του 78% και 90%», δήλωσε η ομογενής επιστήμονας. «Στο ICU είχαμε 88%», συμπλήρωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως η συσκευή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τα αλκοτέστ. Το άτομο «εκπνέει σε ένα επιστόμιο και έπειτα έχεις την απάντηση εάν κάποιος είναι υπό την επήρεια ή όχι. Στην περίπτωσή μας, εάν κάποιος έχει Covid ή όχι».

Η συσκευή θα επιτρέψει στους πολίτες να πραγματοποιούν μόνοι τους τα τεστ αντί να πηγαίνουν σε κάποιο συμβεβλημένο κέντρο, γεγονός που η Δρ Γκούμα θεωρεί ότι θα ευνοήσει τους πάντες, από τους ταξιδιώτες μέχρι τους φοιτητές.

«Φανταστείτε σε κάθε σχολείο ή κάθε κατάστημα, σε κάθε στάδιο ή εστιατόριο, εάν το άτομο έχει αυτό το εργαλείο μπορεί απλά να κάνει το τεστ πριν πάει εκεί, πριν συναντήσει τους συγγενείς του και θα γνωρίζει εάν είναι καλά ή όχι», είπε η Γκούμα. «Αυτές είναι οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας», τόνισε.

Τα αποτελέσματα της έρευνα του ICU δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο ιατρικό περιοδικό PLOS ONE. Οι ερευνητές του OSU έχουν καταθέσει αίτηση στον FDA για επείγουσα αδειοδότηση και ευελπιστούν ότι τα τεστ αναπνοής θα είναι σύντομα διαθέσιμα προς πώληση.

Η Γκούμα πρόσθεσε πως ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι πως το τεστ αναπνοής μπορεί να διαγνώσει την Covid-19 σε πρώιμο στάδιο, όπως και να επιτρέπει στους ασθενείς να γνωρίζουν  με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε δεν είναι πλέον μολυσμένοι.

Πηγή: Wexner Medical Center, https://www.ideastream.org/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις στην αρχή αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς περιόδου της πανδημίας, όπως επίσης και η παρακαταθήκη για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ήρθαν στο επίκεντρο κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Επίκαιρη Ερώτηση - Πανδημία» του πρώην υφυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ