x
 

Κύριο Άρθρο

Ωρα να σοβαρευτεί η Ευρώπη

29 Νοεμβρίου 2020
Κύριο Αρθρο

Το μεγάλο κεφάλαιο «Τουρκία» και με ό,τι αυτό το πακέτο συνεπάγεται, είτε λέγεται προκλητικότητα, είτε εισβολές σε ξένα κράτη, είτε παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών, θα ανοίξει όπως όλα δείχνουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει το διήμερο 11-12 Δεκεμβρίου.

Το τελευταίο επεισόδιο με τη νηοψία από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη, κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο που επέβαλε ο ΟΗΕ, φαίνεται να έπεισε και το Βερολίνο με ποιους πραγματικά έχει να κάνει. Με μια χώρα που δεν σέβεται κανένα και αποτελεί τον διεθνή ταραξία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Που παραβιάζει ανενόχλητη τη διεθνή νομιμότητα, είτε εισβάλλοντας στη Λιβύη και τη Συρία, είτε παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου με παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Γερμανοί φαίνεται να κατάλαβαν πόσο επικίνδυνο είναι το παιχνίδι που μέχρι τώρα έπαιζαν «καλύπτοντας» και «προστατεύοντας» αυτή την επικίνδυνη Τουρκία του Ερντογάν. Η Αγγελα Μέρκελ, ωθούμενη, προφανώς, από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχει η Γερμανία στην Τουρκία, αντιδρούσε μέχρι τώρα απορρίπτοντας το αίτημα της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας για επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα. Με τη στάση της αυτή, η Γερμανία φαίνεται να αντιλήφθηκε ωστόσο ότι εκτρέφει αντί να αποτρέπει μια προκλητική συμπεριφορά που συνεχίζεται από την κατοχική Τουρκία.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η υπομονή όλων των χωρών-μελών της ΕΕ με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έχει εξαντληθεί, όπως αποδείχθηκε και με την πρόσφατη απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ισχυρό ψήφισμα που εξέδωσε, καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα και απαιτώντας την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι με 631 ψήφους υπέρ και μόνο 4 κατά, εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) είχε περάσει η τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ (με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά η οποία «καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».

Και ποια ήταν η αντίδραση της Τουρκίας; Απέρριψε το ψήφισμα εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως παραμένει αμετανόητη.

Αυτή η συμπεριφορά δικαιώνει την ελληνική πλευρά που φωνάζει εδώ και καιρό πόσο επικίνδυνη γίνεται η Τουρκία αν αφεθεί να αλωνίζει ανενόχλητη, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

Συνεπώς, αν δεν υπάρξει αποφασιστική αντίδραση, εάν δεν έχει ουσιαστικό κόστος η Τουρκία, όλοι θα βρεθούν ενώπιον καταστάσεων που δύσκολα θα ανατρέπονται. Είναι η ώρα, λοιπόν, να σοβαρευτεί η Ευρώπη και να βάλει τέλος σε αυτή τη φασιστική πρακτική ενός κράτους-ταραξία. Με την επιβολή τέτοιων κυρώσεων που θα την αναγκάσουν να αλλάξει συμπεριφορά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την αποφράδα ημέρα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 κατά την οποία 57 άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους στο φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ