x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Ωραία, να εξασθενήσουν οι ολιγάρχες τον Κυριάκο, και μετά;

Θα νόμιζε κανείς, διαβάζοντας τις ημέρες αυτές ορισμένες από τις αθηναϊκές εφημερίδες, όπως π.χ. το… «Documento», ότι η Γη σταμάτησε ξαφνικά να γυρίζει εξαιτίας του θέματος των δήθεν υποκλοπών. Οτι τίποτα άλλο δεν μετρά. Οτι καμιά άλλη κυβέρνηση στον Κόσμο και ποτέ δεν χρησιμοποίησε υποκλοπές -αν όντως αυτό έκανε η ελληνική κυβέρνηση- αν και προς το παρόν, τουλάχιστον, διαβάζουμε ονόματα, στοιχεία πάντως δεν βλέπουμε.

Κατά μεγάλη σύμπτωση, η «New York Times» δημοσίευσε πριν λίγες μέρες, συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, ένα αποκαλυπτικό άρθρο σύμφωνα με το οποίο το FBI εξέτασε το λογισμικό με το γνωστό μας όνομα «Pegasus» και πως «δυο αμερικανικές κυβερνήσεις -Τραμπ και Μπάιντεν- εξέτασαν τα οφέλη και τους κινδύνους από ένα τέτοιο πανίσχυρο όπλο του Κυβερνοχώρου» και αποφάσισαν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Και προσθέτει το δημοσίευμα της «NYT»:

«Πολλές κυβερνήσεις, αυταρχικές και δημοκρατικές, έχουν αγοράσει και χρησιμοποιήσει το ‘Pegasus’ τα τελευταία χρόνια. Εχει χρησιμοποιηθεί από την Αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες για να ‘εισέλθουν’ στα τηλέφωνα μεγάλων εμπόρων ναρκωτικών και για την σύλληψη τρομοκρατών, αλλά απέκτησε κακή φήμη όταν αποκαλύφθηκε ότι κυβερνήσεις όπως της Σαουδικής Αραβίας, του Μεξικού, της Ουγγαρίας και της Ινδίας το χρησιμοποίησαν ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οτι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο λογισμικό, το «Pegasus», δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν χρησιμοποιεί κάποιο άλλο για να προστατεύσει την χώρα…

Οπως υποστήριζα και σε άρθρο μου στο φύλλο με ημερομηνία 27 Αυγούστου – https://www.ekirikas.com/as-metatrapei-to-sfalma-ton-parakolou/- η κατάχρηση οποιουδήποτε λογισμικού για την παρακολούθηση απόρρητων, προσωπικών συνομιλιών, οποιουδήποτε και οπουδήποτε, αποτελεί μια ηθικά και νομικά απαράδεκτη πράξη. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το θέμα αυτό το χαρακτήρισε ως ένα «μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος».

Μια στιγμή, όμως, να βάλουμε τα πράγματα κάπως στη θέση τους: Είναι σαφές από ό,τι βλέπω, πως εδώ δεν κόπτονται τόσο για την προστασία και την υπεράσπιση του απορρήτου στις προσωπικές επικοινωνίες, όσο το βλέπουν ως μια ουρανοκατέβατη ευκαιρία και ως ένα ισχυρό όπλο που για καιρό έψαχναν να βρουν, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ που ελέγχουν, για να εξασθενίσουν πολιτικά ή ακόμα και να ανατρέψουν τον Μητσοτάκη.

Γιατί; Μα γιατί άλλο; Παλιά μου τέχνη κόσκινο: Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Και ας πούμε, άντε, ωραία. Δεν τους αρέσει ο Κυριάκος, που ας μην ξεχνάμε ότι τον εξέλεξε ο λαός, για τους δικούς τους, προσωπικούς και επιχειρηματικούς λόγους, ας τον ανατρέψουν. Και τότε ποιον θα φέρουν; Τον… Τσίπρα;

Εδώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει στηθεί ένα μέτωπο κατά του Κυριάκου από όλους τους «λάθος» ανθρώπους.

Και μόνο το γεγονός ότι διώκεται από αυτούς, τους οποίους ο Πρωθυπουργός «φωτογράφησε» στην συνέντευξή του στον «ΑΝΤ-1» και τους εξέθεσε, αρκεί για να υποστηριχθεί από όλους μας.

Αλλά αξίζει να υποστηριχθεί και επιπλέον, γιατί πώς είναι δυνατόν να ξεχαστεί ότι ο Μητσοτάκης αντιμετώπισε με τέτοια επιτυχία, όσο ελάχιστοι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, το ένα κύμα προβλημάτων μετά το άλλο;

Πώς είναι δυνατόν να ξεχαστεί ότι αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας διεθνώς; Και μόνο η ομιλία του στο Κογκρέσο αρκεί.

Πώς είναι δυνατόν να ξεχαστούν τα σοβαρά προβλήματα, με πρώτο το τουρκικό, που αντιμετωπίζει ακόμα η χώρα;

Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα -και τους εγωισμούς- των ολιγαρχών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αδέλφια αναγνώστες,Η εποχή μας θα μείνει στην Ιστορία για τις επαναστατικές τεχνολογικές εφευρέσεις.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ