Τα Ηνωμένα Εθνη αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς συγκλήθηκε η 78η Γενική Συνέλευση που φέρνει στη Νέα Υόρκη δεκάδες ηγέτες και αξιωματούχους από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού.
Με δεδομένο ότι το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας θεωρεί τον οργανισμό αναποτελεσματικό ας κάνουμε μία ιστορική αναδρομή:
Ο ΟΗΕ ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 και μέχρι το 2009 αριθμούσε 40.000 εργαζόμενους, ενώ έχει 16 τρέχουσες ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Σχεδόν 124.000 άτομα υπηρετούν -υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ- σε 12 ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε τέσσερις ηπείρους, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Επίσημες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Κινεζικά, Ρωσικά.
Το έργο του ΟΗΕ απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αν και είναι περισσότερο γνωστός για τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους τα Ηνωμένα Εθνη (ειδικευμένοι οργανισμοί, ταμεία και προγράμματα), επηρεάζουν τη ζωή όλων με στόχο να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.
Με δικά του λόγια, ο Οργανισμός εργάζεται πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών ζητημάτων, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του και να συντονίσει τις προσπάθειες για έναν ασφαλέστερο κόσμο υπέρ της σημερινής και των επόμενων γενεών. Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν την αειφόρο ανάπτυξη, το περιβάλλον και την προστασία των προσφύγων, τη διαχείριση κρίσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την προώθηση της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διακυβέρνηση, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παγκόσμια υγεία, την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων και την αύξηση της παραγωγής τροφίμων.
Το φετινό σλόγκαν είναι «Ειρήνη, Αξιοπρέπεια και Ισότητα σε έναν υγιή πλανήτη», (Peace, dignity and equality on a healthy planet).
Βεβαίως είναι οι μεγάλες δυνάμεις, οι «βαριές χώρες» που δεν υπακούν στις αρχές του ΟΗΕ και πληγώνουν την ανθρωπότητα και την ειρήνη. Οι συνήθεις γνωστοί ένοχοι, που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.
Ετσι, ο ΟΗΕ μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβάλλει την ειρήνη, αλλά φροντίζει την ανθρωπότητα με πολλές άλλες υπηρεσίες.
Εν κατακλείδι, όλοι θεωρούμε τον ΟΗΕ αναποτελεσματικό, αλλά το εκτόπισμά του είναι τεράστιο. Και χωρίς αυτό ο κόσμος θα ήταν ακόμη χειρότερος, καθώς το γονίδιο του ανθρώπου είναι εν πολλοίς αυτοκαταστροφικό και θέλει κάποια αυτοσυγκράτηση.
Επομένως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι πολύτιμος και πρέπει να τον προφυλάσσουμε.