x

Σύλλογοι

Οργή και αντιδράσεις για το συγκρότημα «Τάνετς»

14 Απριλίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την έντονη αντίδραση της Παμμακεδονικής Ενωσης Καναδά προκάλεσε η καμπάνια της περιοδείας του χορευτικού συγκροτήματος «Τάνετς» των Σκοπίων, το οποίο καπηλεύεται όρους και μακεδονικά σύμβολα, κατά παράβαση, μάλιστα, και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς διάφορους αποδέκτες η Παμμακεδονική Ενωση Καναδά, το συγκρότημα «Τανετς» -το οποίο είναι επίσημα δημιουργημένο από την κυβέρνηση της χώρας- χρησιμοποιεί σλόγκαν-πρόκληση, όπως ότι «διατηρεί ζωντανές τις αρχαίες μακεδονικές παραδόσεις», προσθέτοντας πως «θα παρουσιάσουν 2000 χρόνια πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι τώρα». Χαρακτηριστικό, δε, είναι το γεγονός ότι στο εξώφυλλο της ιστοσελίδας, το «Τάνετς» εμφανίζεται ως «Η ψυχή της Μακεδονίας» (The Soul of Macedonia), παρά το γεγονός ότι το θέμα της ονομασίας και των συμβόλων υποτίθεται ότι έχει επιλυθεί από την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εχουν το δικαίωμα να κάνουν πολιτιστική παράσταση αλλά ΟΧΙ ως ‘Μακεδονία’ και ΟΧΙ να περιγράφουν πως ‘they are keeping alive Ancient Macedonian traditions’. Στην περίληψη του προγράμματος, γράφουν ότι θα παρουσιάσουν 2000 χρόνια πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι τώρα.  Εχουμε στείλει επείγον μήνυμα στις άλλες Παμμακεδονικές και στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Οττάβα. Επίσης στείλαμε μήνυμα και στους Ελληνοκαναδούς βουλευτές και άρχισαν οι ζυμώσεις», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα.

Οπως αναφέρουν τα σχετικά στοιχεία της καμπάνιας, το «Τάνετς» θα αρχίσει περιοδεία στην Β. Αμερική, αρχής γενομένης από την Καναδά, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου και θα εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις, αναμένοντας, εφόσον διατηρήσει την ίδια συνθηματολογία, να συναντήσει αντιδράσεις και από τους ομογενείς των ΗΠΑ.

Καταλήγοντας, η Παμμακεδονική Ενωση Καναδά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι φαινόμενα όπως της καμπάνιας του «Τάνετς» στην Βόρειο Αμερική καταδεικνύουν «τις κακές επιπτώσεις» της Συμφωνίας, στην οποία οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά τον Κόσμο είχαν αντιδράσει σθεναρά.

«Βλέπουμε σιγά σιγά τις κακές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσημα θα τους παρακαλούμε τώρα να βάλουν το Βόρεια μπροστά από το όνομά τους. Και μόνο εκεί διότι η Συμφωνία των Πρεσπών τους παραδέχεται ως σκέτους ‘Macedonians’. Δηλαδή μπορούν να γράψουν ότι θα παρουσιάσουν ‘Μακεδονικό’ πολιτισμό, αλλά όχι ότι είναι από τη ‘Μακεδονία’… ή όπως γράφει ο τίτλος ‘Το Πνεύμα της Μακεδονίας’», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το «Τάνετς» έχει προγραμματίσει και εμφάνιση στη Νέα Υόρκη και, συγκεκριμένα, στις 22 Μαϊου, στο «Tribeca Performing Arts Center».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΙΚΑΓΟ. Μια σειρά από βασικά ζητήματα μπήκαν προς δρομολόγηση κατά τη διάρκεια του 75ου Συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής το οποίο, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας