x
 

Πολιτική

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας

26 Μαΐου 2023

ΑΘΗΝΑ. Ορκίστηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Την ορκωμοσία τέλεσε ο επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννα Σαρμά, ο οποίος είχε ορκιστεί μια ημέρα πριν.

Ακολούθησε ένα σύντομο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, με μια σύντομη εισήγηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος ζήτησε ανεξαρτησία και αμεροληψία ως καθήκον του σχήματος αυτού που έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα ώς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Σαρμάς έδωσε το στίγμα της πολιτικής και της κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί.

Ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής Kυβέρνησης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Εύχομαι σε όλους και όλες καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό γιατί ήθελα να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό. Η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου θα καθορίσουμε -σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον νόμο που προβλέπεται για το επιτελικό κράτος- την κυβερνητική πολιτική, που δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες», είπε αρχικά.

«Ετσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος και πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή, που προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Ετσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο. Αυτό σημαίνει πως το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, πολιτικά και κομματικά, αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμη και τη συνέπεια των πράξεών μας ώστε να μη στοιχειοθετηθεί ως συνιστούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα».

Στη συνέχεια τα μέλη της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στα υπουργεία που ανέλαβαν χαρτοφυλάκια όπου και πραγματοποιήθηκε η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτελείται από 21 πρόσωπα τα οποία θα εξασφαλίσουν να κυλήσουν όλα ομαλά έως τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής Kυβέρνησης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα σημαντικότερα υπουργεία της κυβέρνησης Σαρμά ανατέθηκαν στους εξής:

Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής

Ο Βασίλειoς Σκoυρής, που αναλαμβάνει τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Επικρατείας, είναι Ελληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ώς τις 7 Οκτωβρίου 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Εχει θητεύσει δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, το 1989 και το 1996.

Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Τελεί υποδιοικητής της ΤτΕ από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020, έχοντας, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού και την εξυγίανση τραπεζών.

Ο κ. Πελαγίδης είναι, επίσης, πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας. Από το 2004 είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής Kυβέρνησης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλης Κασκαρέλης

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Εχει υπηρετήσει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (2004-2009), ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Αμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής

Γνώριμο πρόσωπο ο Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού

Ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής Kυβέρνησης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Καλλιόπη Σπανού είναι το μόνο πρόσωπο που έρχεται από τα… παλιά, καθώς ανέλαβε υπηρεσιακή ΥΠΕΣ με την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου και θα συνεχίσει στην ίδια θέση και για τις εκλογές του Ιουνίου.

Η Καλλιόπη Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΠΕΔΔ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989.

Τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε, επίσης, υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΣΟΣ. Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου για την 200ή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ