x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οσα έγιναν και ειπώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο του Φαναρίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η πρόσφατη Σύνοδος του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στην τακτική της συνεδρίαση στις 27 και 28 Νοεμβρίου, όπως άλλωστε συνηθίζεται λίγο πριν τη Θρονική γιορτή, ανάμεσα στα θέματα που ασχολήθηκε ήταν και τα εξής:

Εγινε εκτενής συζήτηση για τον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι δεν είναι καλός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα. Τη συζήτηση προκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος μάλιστα προθυμοποιήθηκε να επιστρατεύσει τους ειδήμονες της Αρχιεπισκοπής περί τα ηλεκτρονικά για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ιστότοπος. Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά στην πρώτη φάση, αλλά πριν τη λήξη της συνεδρίασης επανήλθε ο κ. Ελπιδοφόρος και πρότεινε αν συμφωνούν ο Πατριάρχης και οι Συνοδικοί να στήσουν οι άνθρωποί του στην Αρχιεπισκοπή την ιστοσελίδα και να την στείλουν να την δει ο Πατριάρχης.

Επισημαίνεται ότι το Πατριαρχείο διαθέτει έναν μόνο άνθρωπο για τις επικοινωνίες συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας της ιστοσελίδας, τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαχρήστου ο οποίος επιμελείται τα πάντα, κείμενα, ανακοινώσεις, φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις έπειτα από την εκδημία του αείμνηστου Νίκου Μαγγίνα.

Αντίθετα, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διαθέτει πολλούς και διαφόρους για τις Επικοινωνίες της και επί πλέον συμβούλους και επικοινωνιολόγους στρατηγικής εξ’ Αμερικής, αλλά και εσχάτως μετοικήσαντες εξ’ Ελλάδος.

Με αφορμή την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου διεξήχθη μακρά συζήτηση για το γνωστό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Φως Φαναρίου», το οποίο είναι ιδιωτική εθελοντική πρωτοβουλία του γνωστού θεολόγου, συγγραφέα και μουσικού Παναγιώτη Ανδριόπουλου στην Αθήνα. Ελέχθη ότι η πλειάδα των ιεραρχών του Θρόνου και όχι μόνο, ιερέων θεολόγων και λαϊκών καταφεύγουν σ’ αυτό το ειδησεογραφικό πρακτορείο για την ενημέρωση τους.

Ενα δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν το ακόλουθο: Ενα ζεύγος νεαρών μελλονύμφων που ανήκουν σε Μητρόπολη του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζήτησε από τον οικείο Μητροπολίτη πιστοποιητικό ελευθερογαμίας προκειμένου να τελέσει τον γάμο του σε Μητρόπολη που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Κατά την έρευνα της Μητρόπολης διαπιστώθηκε ότι ο μελλοντικός γαμπρός ήταν πρώτα γυναίκα και στην πορεία μετατράπηκε σε άνδρα, οπότε ο Μητροπολίτης απευθύνθηκε στο Πατριαρχείο ρωτώντας τι να κάνει, αν δηλαδή θα έπρεπε να εκδώσει πιστοποιητικό ελευθερογαμίας ή όχι.

Υπήρξε διχογνωμία εντός της Συνόδου κατά την οποία μερικοί υποστήριζαν να δοθεί το πιστοποιητικό, μερικοί άλλοι όχι, ενώ ηγέρθη το ερώτημα αν ο μελλοντικός νυμφίος γεννήθηκε εξ’ υπαρχής ως γυναίκα ή ερμαφρόδιτος φέρων αμφότερα τα γεννητικά όργανα και κατέστη άνδρας κατόπιν επεμβάσεως, αλλά ουδείς γνώριζε.

Τελικά ζητήθηκε η γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος τι πράττει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η οποία απάντησε πως δεν έχει τύχει μέχρι τώρα παρόμοια περίπτωση. Τελικά το ζήτημα παρέμεινε άνευ αποφάσεως.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ζήτησε από τον Πατριάρχη και την Σύνοδο να συγκαλέσει στις ΗΠΑ μία «Ατυπη Σύναξη» όλων των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τουτέστιν της Επαρχιακής Συνόδου, του Σάρδεων Ευαγγέλου, του Ροδοστόλου Ταρασίου από την Καλιφόρνια, των Καρπαθορώσων, των Αλβανών, των Ουκρανών και άλλων τινών οι οποίοι υπάγονται στο Πατριαρχείο για γνωριμία και συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την Ομογένεια, την Αρχιεπισκοπή και γενικότερα την Εκκλησία. Ερωτήθηκε από αρχιερείς τι είδους θα είναι αυτή η Σύναξη και αν θα έχει θεσμικό χαρακτήρα.

Ακόμα, διεξήχθη ευρεία συζήτηση γύρω από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» της 11ης Οκτωβρίου 2022, με τίτλο: «Διαμειφθέντα και λεχθέντα στην πρόσφατη Σύνοδο του Φαναρίου για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής» το οποίο αναδημοσιεύθηκε από πολλά Μέσα Ενημέρωσης με πηγή τους τον «Ε.Κ.».

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σ’ αυτά που είχε αποκαλύψει το δημοσίευμα ήταν σχετικά με τον ορισμό της Επιτροπής για το Καταστατικό, τα εξής: «Κάποια στιγμή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε στη Σύνοδο πως έχουμε και μία εκκρεμότητα για την Αμερική και διορίζω την εξής επιτροπή για το Καταστατικό, χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση. Ερωτηθείς ο Πατριάρχης από ιεράρχες για το ποία θα είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής που διόρισε, δηλαδή για το αν θα αναθεωρηθεί εξ’ υπαρχής, εάν θα καταργηθεί ή εάν θα τροποποιηθούν κάποια επί μέρους Αρθρα του Καταστατικού, ο Πατριάρχης απάντησε, πως «αυτά θα τα συζητήσει η Επιτροπή το όριο της αναθεωρήσεως και τι θα αναθεωρηθεί».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος κατ’ αυτή τη συνοδική περίοδο είναι συνοδικός πάρεδρος, είπε πως «εγώ στην πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Χαλκηδόνος (Εμμανουήλ) έθεσα ερωτήματα για τα οποία δεν έχω λάβει ακόμα απάντηση».

Στο δημοσίευμα του «Ε.Κ.» διαλαμβάνονταν επίσης τα εξής: «Αναφορικά με το ζήτημα που έχει εγερθεί για την βάπτιση που τέλεσε ο Ελπιδοφόρος στη Γλυφάδα στις 9 Ιουλίου και τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε πανταχόθεν και την επίσημη διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το γράμμα της οποίας το έδωσε ο Πατριάρχης στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να το απαντήσει, κατέστη γνωστό εν Συνόδω ότι ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα γράμμα στο οποίο ‘σηκώνει τους νόμους και τους προφήτας’, όπως είπαν χαρακτηριστικά αρχιερείς γνώστες της κατάστασης, το οποίο είναι πολυσέλιδο και προβαίνει σε διδασκαλία Βαπτισματικής Θεολογίας.

Αποκαλύπτουμε πως το Φανάρι απλώς θα διαβιβάσει το γράμμα-απάντηση του Ελπιδοφόρου, αλλά επίσημα δεν φαίνεται να προτίθεται να απαντήσει το ίδιο το Φανάρι στην Εκκλησία της Ελλάδος ‘γιατί πάει πολύ’ κατά τα λεχθέντα, τα οποία αρχιερείς συζητούσαν με απορία μετά την λήξη όμως της συνεδρίασης της Συνόδου και τα οποία ήδη έφτασαν μέχρι και τα ‘ώτα’ της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τέλος, η πρόσφατη Σύνοδος εξέλεξε και τρεις νέους Επισκόπους Βοηθούς στη Μητρόπολη Ιταλίας, εκ των οποίων ο ένας είναι ιταλικής καταγωγής πρώην Ρωμαιοκαθολικός μεταστραφείς στην Ορθοδοξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ