x
 

Υγεία

Οσα πρέπει να γνωρίζετε για 6 σημαντικές για την υγεία σας εξετάσεις αίματος

02 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την κατάσταση της υγείας σας. Αλλά το αν πρέπει να κάνετε μια συγκεκριμένη εξέταση (και πόσο συχνά) εξαρτάται από την υγεία και το ιατρικό ιστορικό σας – το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο, σημειώνει δημοσίευμα στην «Washington Post» με στοιχεία της ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Consumer Reports.

Γενική εξέταση αίματος

Η γενική αίματος μετρά τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια καθώς και τα αιμοπετάλια. Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό λοιμώξεων, καταστάσεων όπως η αναιμία και ακόμη και του καρκίνου του αίματος.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μία τέτοια εξέταση; Εξαρτάται. Εάν είστε καλά στην υγεία σας «κάθε δύο έως τρία χρόνια είναι μια χαρά», λέει ο Στίβεν Κοπέκι (Stephen Kopecky), καρδιολόγος στην Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Αν όμως έχετε κάποια πάθηση, όπως νεφρική νόσο που πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά ή αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων για υψηλή αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη, «θα πρέπει να γίνεται ετησίως», λέει ο Κοπέκι.

Μεταβολικός πίνακας

Ενας βασικός μεταβολικός πίνακας χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των επιπέδων γλυκόζης και μπορεί να ελέγξει τον διαβήτη και τον προδιαβήτη, καθώς και τη λειτουργία των πνευμόνων και των νεφρών. Ενας πλήρης πίνακας περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω καθώς και έξι διαφορετικές εξετάσεις για την ηπατική λειτουργία.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μία; Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, μια ανεξάρτητη ομάδα ιατρών εμπειρογνωμόνων, συνιστά κάθε τρία χρόνια για τους ενήλικες που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι αλλά έχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Ορισμένοι άλλοι εμπειρογνώμονες συνιστούν παρόμοιο πρόγραμμα για όλους τους ανθρώπους 45 ετών και άνω.

Πίνακας λιπιδίων

Η εξέταση λιπιδίων, η οποία μπορεί να απαιτεί νηστεία εκ των προτέρων, μετρά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Τα υψηλά ή οριακά υψηλά αποτελέσματα μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ένα τέτοιο τεστ; Κάθε χρόνο για όσους είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

A1C

Η εξέταση A1C μετράει τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους τρεις μήνες και μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση του διαβήτη και του προδιαβήτη. Δεν απαιτεί νηστεία, λέει ο Κοπέκι. Αλλά συχνά δεν καλύπτεται από το Medicare, λέει ο Μάθιου Βάισμαν (Matthew Weissman), πρόεδρος του τμήματος ιατρικής στο νοσοκομείο Mount Sinai Beth Israel Hospital και στο Mount Sinai Downtown.

Ποιος πρέπει να εξεταστεί; Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους άνω των 45 ετών να κάνουν τουλάχιστον μια βασική μέτρηση A1C. Εάν το αποτέλεσμά σας είναι φυσιολογικό, αλλά έχετε παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος, ο οργανισμός συνιστά την επανάληψη της εξέτασης κάθε τρία χρόνια.

Εξέταση θυρεοειδούς

Μια εξέταση TSH (thyroid-stimulating hormone) μπορεί να εντοπίσει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, είτε υπερδραστηριότητα (υπερθυρεοειδισμός) είτε υποδραστηριότητα (υποθυρεοειδισμός), λέει η Κ. Νοέλ Μπέιρι Μερζ (C. Noel Bairey Merz), διευθύντρια του Κέντρου Καρδιάς Γυναικών Barbra Streisand στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Αν και θεραπεύσιμη και σπάνια απειλητική για τη ζωή, η ανισορροπία του θυρεοειδούς «επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων», λέει η Μπέιρι Μερζ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στο βάρος, κόπωση και προβλήματα ύπνου.

Ποιος πρέπει να κάνει μία τέτοια εξέταση; Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας, ο Βάισμαν συνιστά να εξετάζεστε κάθε λίγα χρόνια. Εάν δεν έχετε και είστε ασυμπτωματικοί, τα στοιχεία για τον τακτικό έλεγχο είναι ανεπαρκή.

Βιταμίνη D

Η εξέταση για τη βιταμίνη D είναι κάπως αμφιλεγόμενη. Οι υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του Κοπέκι, λένε ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για την επισήμανση μιας κοινής ανεπάρκειας. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Μπέιρι Μερζ, επισημαίνουν τυχαίες δοκιμές που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Ποιος πρέπει να εξεταστεί; Ο Βάισμαν συστήνει γενικά την εξέταση μόνο σε όσους πάσχουν από οστεοπόρωση για να διασφαλιστεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν αποτελεί πιθανή αιτία.

Πηγή: «The Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι εξετάσεις, οι οποίες αναλύουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αποτελούν ένα αξιοσημείωτο νέο κεφάλαιο στην ανίχνευση του καρκίνου, σημειώνει δημοσίευμα της «Washington Post».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ