x
 

Κοινωνία

Οταν ένας σύζυγος πηγαίνει στο γηροκομείο

04 Φεβρουαρίου 2024

NEA YOΡΚΗ. Παρόλο που τα σημάδια της άνοιας που πλησίαζε ήταν αδύνατο να αγνοηθούν, ο Τζόζεφ Ντρόλετ  (Joseph Drolet), φοβόταν την προοπτική να μεταφέρει τη σύντροφό του σε μια μονάδα μακροχρόνιας φροντίδας.

Ο κύριος Nτρόλετ, 79, και η αγαπημένη του Ρεμπέκα, 71, συνταξιούχοι δικηγόροι και εισαγγελείς στην Ατλάντα, ήταν ζευγάρι για 33 χρόνια, αν και διατηρούσαν χωριστά σπίτια. Το 2019, άρχισε να χάνεται ενώ οδηγεί, να χειρίζεται λανθασμένα τα οικονομικά της και να παλεύει με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Η διάγνωση -η νόσος του Αλτσχάιμερ- ήρθε το 2021.

Με την πάροδο του χρόνου, ο κύριος Ντρόλετ μετέφερε τη Ρεμπέκα (το επώνυμο της οποίας ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί για να προστατεύσει την ιδιωτικότητά της) στο σπίτι του. Αλλά το να υπηρετεί ως φροντιστής της όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς χρειαζόταν βοήθεια σε κάθε καθημερινή δουλειά, έγινε εξουθενωτικό και αβάσταχτο. Η Ρεμπέκα άρχισε να περιπλανιέται στη γειτονιά τους και «να ντύνεται στη μέση της νύχτας, προετοιμάζοντας για ταξίδια που δεν γίνονταν», θυμάται ο κύριος Ντρόλετ.

Πέρυσι, όταν διαπίστωσε ότι η Ρεμπέκα δεν ήξερε πια πού βρισκόταν, ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα να τη μεταφέρει σε μια κοντινή κατοικία φροντίδας για άτομα με Αλτσχάιμερ.

Η τοποθέτηση ενός συζύγου ή συντρόφου σε ένα γηροκομείο, για οποιονδήποτε λόγο, αντιπροσωπεύει μια οδυνηρή μετάβαση για ένα ζευγάρι, που μπορεί να σημαίνει απελευθέρωση από το μερικές φορές συντριπτικό βάρος της φροντίδας, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από παρατεταμένη κατάθλιψη, άγχος και ενοχές, σύμφωνα με μελέτες.

«Οτι όλα ήταν στους ώμους μου για τη φροντίδα ενός πολύ ευάλωτου ατόμου – αυτό το άγχος έφυγε», είπε ο κ. Ντρόλετ. Αφού έφυγε η Ρεμπέκα, «τις 24ωρες υποχρεώσεις θα μπορούσε να τις αναλάβει κάποιος άλλος». Ο μόνιμος φόβος του για το τι θα συνέβαινε στη Ρεβέκκα αν πέθαινε ή αν έμενε ανάπηρη μειώθηκε επίσης.

Ωστόσο, καθώς την επισκεπτόταν καθημερινά, ο κύριος Ντρόλετ ένιωσε ότι η εξάντλησή του «αντικαταστάθηκε από αισθήματα ενοχής και άγχους». Είχε φροντίδα η Ρεμπέκα όπως την φρόντιζε εκείνος; Αν και φαινόταν ικανοποιημένη, η απάντηση, είπε, ήταν όχι.

Μετά τις επισκέψεις του, είπε ότι θα πήγαινε «σπίτι, εκεί, όπου κι αν κοιτάξω είναι η υπενθύμιση της απουσίας της».  Εκλαψε στο τηλεφώνημά μας.

«Οταν κάποιος παραιτείται από την καθημερινή ευθύνη σε προσωπικό επίπεδο, αυτό μπορεί να είναι ανακούφιση», είπε ο Ζόζεφ Γκούγκλερ (Joseph Gaugler), γεροντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος ηγήθηκε μεγάλου μέρους της έρευνας για τη μετάβαση των ασθενών στην ιδρυματική περίθαλψη.

Ωστόσο, η τοποθέτηση σε γηροκομείο δημιουργεί ιδιαίτερες προκλήσεις για τους συζύγους σε σύγκριση με άλλους οικογενειακούς φροντιστές. Μια πρώιμη και συχνά αναφερόμενη μελέτη του 2004 για τη μακροχρόνια φροντίδα για ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ διαπίστωσε ότι οι σύζυγοι ήταν πιο συχνά σε κατάθλιψη πριν από την τοποθέτηση σε σχέση με άλλα μέλη της οικογένειας και πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και άγχος μετά.

«Οι σύζυγοι θεωρούνται πιο υπεύθυνοι από τους γιους ή τις κόρες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σουλτς (Richard Schulz), συνταξιούχος κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή:  «Αssociated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ