x
 

Ρωτήστε την Σταυρούλα

Οταν ο σύντροφος πενθεί…

Ενα από τα πιο τραυματικά γεγονότα στη ζωή είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Μεγαλώνοντας εξοικειώνεται κανείς με την ιδέα του θανάτου, μαθαίνει να λέει «όλα έχουν ένα τέλος» ή «το μόνο σίγουρο είναι ο θάνατος», χωρίς όμως στην ουσία να προετοιμάζεται για το γεγονός καθαυτό, αλλά ούτε και για τα συναισθήματα που ακολουθούν. Ωστόσο, όταν συμβεί η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση του πένθους και της θλίψης που ακολουθεί.

Ο άνθρωπος που πενθεί παλεύει με διάφορα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθει ένα μεγάλο κενό, να έχει την αίσθηση της αδικίας, ή να θυμώνει και νιώθει ενοχές ότι κάτι δεν έκανε σωστά. Μπορεί ακόμη και να έχει σωματικά συμπτώματα, να βιώνει κρίσεις πανικού, να δυσκολεύεται στον ύπνο, να νιώθει κούραση και αδυναμία, να νιώθει μπερδεμένος και απελπισμένος.

Επόμενο είναι το πένθος του ενός, να επηρεάζει έντονα και τους ανθρώπους στο περιβάλλον του και ιδιαίτερα τον σύντροφό του. Η κοινωνική ζωή του ζευγαριού αλλάζει, οι κοινές δραστηριότητες περιορίζονται, ακόμη και η μεταξύ τους επικοινωνία μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο. Πολύ συχνά και η ίδια η σχέση μπορεί να περάσει κρίση.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να βοηθήσει κάποιος τον σύντροφο του που πενθεί;

Το πρώτο που πρέπει να έχει υπόψη του είναι ότι το πένθος είναι μια επώδυνη, αλλά φυσιολογική διαδικασία, που πρέπει να βιωθεί για να αντιμετωπιστεί. Ο άνθρωπος που πενθεί χρειάζεται να αποδεχτεί τα συναισθήματά του, γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστεί και να τα ξεπεράσει. Γι’ αυτό και θα βοηθήσει πολύ να δώσει κανείς στον σύντροφο που πενθεί τον χρόνο και τον χώρο να ισορροπήσει μέσα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Ο ρόλος του συντρόφου είναι να είναι «παρών», όταν ο άλλος το επιθυμεί, να ακούει και να συμπαραστέκεται, χωρίς να επιχειρεί να κάνει τον άλλον να νιώσει καλύτερα με συμβουλές όπως «προσπάθησε να νιώσεις καλύτερα» ή «είσαι δυνατός/ή». Τις περισσότερες φορές μια αγκαλιά, μια ένδειξη αγάπης ή ένα «είμαι εδώ για εσένα» λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οταν όμως ο σύντροφος διαπιστώσει ότι τα συναισθήματα του ανθρώπου που πενθεί δεν μαλακώνουν με το πέρασμα του χρόνου, ότι έχει εγκλωβιστεί σε ένα συνεχή και έντονο θρήνο, ότι η καθημερινή του ζωή έχει μεταβληθεί σε βαθμό δυσλειτουργίας, όταν δηλαδή υπάρχουν σημάδια ότι το πένθος έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την σωματική ή ψυχική του υγεία, τότε απαιτείται να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού. Και εδώ ο ρόλος του συντρόφου είναι καθοριστικός στο να μπορέσει να πείσει τον σύντροφό του ότι έχει ανάγκη από βοήθεια, ακόμη και στο να τον καθοδηγήσει να βρει και να ζητήσει την βοήθεια αυτή.

Πέρα από την ψυχολογική βοήθεια υπάρχουν και διάφοροι πρακτικοί τρόποι συμπαράστασης στον σύντροφο που πενθεί.

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσει κανείς τον άνθρωπό του που πενθεί να τα βγάλει πέρα πιο αποτελεσματικά στην καθημερινότητά του.

Θα χρειαστεί ίσως να αναλάβει περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι ή να εξυπηρετεί τον άλλον στα πρακτικά ζητήματα, στα ψώνια στο μαγείρεμα, στο πλήρωμα των λογαριασμών, μέχρι εκείνος να νιώσει καλύτερα, μέχρι να μπορέσει ξανά να φροντίσει τον εαυτό του.

Μπορεί να του προτείνει να συμμετέχει σε ομάδες ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με ανάλογο πένθος. Η αίσθηση ότι υπάρχουν και άλλοι που νιώθουν παρόμοια μπορεί να είναι παρήγορη και θεραπευτική.

Σε πολλές περιπτώσεις θεραπευτικά μπορεί να λειτουργήσουν η επαφή με την φύση, αλλά και η καλλιτεχνική έκφραση. Ο σύντροφος μπορεί να προτείνει δραστηριότητες ή και να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε ο άνθρωπός του που πενθεί να ασχοληθεί με κάτι που ίσως να τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του. Ο κύκλος της ζωής όπως βιώνεται μέσα από το φύτεμα του σπόρου και την καλλιέργεια του φυτού, η έκφραση μέσα από την γραφή ή την ζωγραφική μπορεί να ανακουφίσουν και να ηρεμήσουν τη ψυχή που πονάει.

Τέλος, όταν ο χρόνος περάσει και νιώσει κανείς ότι ο σύντροφός του που πενθεί είναι σε θέση να ξαναρχίσει να έχει κοινωνική ζωή, θα μπορούσε να τον βοηθήσει να έρθει ξανά σε επαφή με φίλους και γνωστούς και να οργανώσει δραστηριότητες ώστε το ζευγάρι να κάνει ξανά πράγματα που αγαπούσε όπως ταξίδια ή δραστηριότητες.

Οταν όμως ο σύντροφος διαπιστώσει ότι τα συναισθήματα του ανθρώπου που πενθεί δεν μαλακώνουν με το πέρασμα του χρόνου, ότι έχει εγκλωβιστεί σε ένα συνεχή και έντονο θρήνο, ότι η καθημερινή του ζωή έχει μεταβληθεί σε βαθμό δυσλειτουργίας, όταν δηλαδή υπάρχουν σημάδια ότι το πένθος έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την σωματική ή ψυχική του υγεία, τότε απαιτείται να ζητηθεί η βοήθεια ειδικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί σε ποια χώρα του κόσμου είναι τόσο πολύ υποβαθμισμένος ο θεσμός του Κυπέλλου τόσο με τον τρόπο της διεξαγωγής του που.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ