Οταν στο επίκεντρο βρίσκονται παιδιά – θύματα, σωματικά και ψυχικά, ενόπλων συγκρούσεων, η συζήτηση αποκτά ειδικό συναισθηματικό, και όχι μόνο, βάρος. Οι σχετικές, συχνά παράπλευρες, απώλειες άμαχων παιδιών συνιστούν ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη της άκρατης βίας που ορίζει πολλές φορές, αν και δεν θα έπρεπε, την εμπόλεμη συνθήκη.
Σε ένα τέτοιο τραγικό συμβάν, ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από το Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς στα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν κόστισε το Σάββατο τη ζωή σε τουλάχιστον δώδεκα παιδιά.
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα με τα φέρετρα των αδικοχαμένων μικρών αυτών ψυχών και οι εικόνες των τελευταίων τις οποίες ύψωναν οι πενθούντες συγγενείς οδηγώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα νωρίτερα από το προσδοκώμενο στην τελευταία τους κατοικία μόνο συγκίνηση μπορούν να προκαλέσουν.
Παράλληλα, νωρίτερα μέσα στο χρόνο σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, είχε αναφερθεί στα σοκαριστικά στατιστικά που έδειχναν ότι περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε 4 μήνες παρά σε 4 χρόνια συγκρούσεων ανά τον Κόσμο, αποτυπώνοντας την αυτονοήτως απαράδεκτη και καταδικαστέα υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή. Εκτοτε ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους έχει αυξηθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο.
Πέραν δε της απώλειας ζωής δεν πρέπει να λησμονείται ότι χιλιάδες παιδιά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ζουν σε συνθήκες πείνας, χωρίς ιατρική περίθαλψη και εκτοπισμένα από τις πόλεις και τα χωριά τους, με τα υποφαινόμενα δεδομένα ζωής κάθε άλλο παρά να συμβαδίζουν με τα χαρακτηριστικώς προβλεπόμενα στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το μήνυμα είναι ένα: Να δοθεί έμφαση στην προστασία των παιδιών και να λήξουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο.