x
 

Πολιτική

Οθων Ηλιόπουλος στον «Ε.Κ.»: «Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη της ελληνόφωνης εκπαίδευσης των αποδήμων»

ΑΘΗΝΑ. Η στήριξη από το ελληνικό κράτος της ελληνόφωνης εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού και των παιδιών τους είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, Οθων Ηλιόπουλος. Ο κ. Ηλιόπουλος, που προέρχεται από τους απόδημους και είναι παράλληλα τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει επίσης αναφορά στα του κόμματός του, αλλά και στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ε.Κ.»: Ξεκινήσατε με Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζετε με Στέφανο Κασσελάκη. Τι διαφορετικό φέρνει ο νέος αρχηγός;

Οθων Ηλιόπουλος: Ξεκίνησα και συνεχίζω με ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένα κόμμα που υπερασπίζεται την ελεύθερη οικονομία αλλά και τον κανονιστικό ρόλο του κράτους. Ενα κόμμα που αρνείται τον Θατσερισμό και βρίσκεται πιο κοντά στο αμερικανικό κοινωνικό συμβόλαιο του Ρούσβελτ. Υπερασπιζόμαστε χωρίς «ναι μεν, αλλά» το κοινωνικό κράτος που εγγυάται δημόσια περίθαλψη για όλους, προστασία και πρόνοια για τα παιδιά, δημόσια παιδεία και κρατικό έλεγχο σε δημόσια βασικά αγαθά όπως το νερό και η Ενέργεια. Ενα κόμμα που πιστεύει ότι μπορούν να συνυπάρχουν κοινωνικές ομάδες με θρησκευτικές και φυλετικές διαφορές όπως εδώ στην Αμερική. Αυτά είναι τα κοινά ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Κασσελάκη, γι’ αυτό διαδέχτηκε ο δεύτερος τον πρώτο στην ηγεσία του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης αντανακλά τα χαρακτηριστικά της γενιάς του, μια εξοικείωση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), μια απλότητα στον καθημερινό πολιτικό λόγο και μια νέα παρουσία στην πολιτική σκηνή.

«Ε.Κ.»: Το κόμμα είναι προφανώς σε φάση μετασχηματισμού. Θα παίξει ρόλο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην τελική διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ ή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον νέο πρόεδρο;

Οθων Ηλιόπουλος: Το αποτέλεσμα κάθε εκλογών παίζει ρόλο σε κάθε κόμμα. Ρωτάνε οι δημοσιογράφοι συνεχώς αυτές τις μέρες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ποιος είναι ο πήχης για το κάθε κόμμα. Είναι τυχαίο άραγε ότι δεν έχουν ρωτήσει ούτε μια φορά την ΝΔ; Γι’ αυτό το κόμμα ποιος είναι ο πήχης;

Ο Οθων Ηλιόπουλος, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

«Ε.Κ.»: Εχετε εξήγηση για τη σημαντική υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώθηκαν στις περυσινές εκλογές; Τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποκτήσει και πάλι την απήχηση που είχε στον κόσμο;

Οθων Ηλιόπουλος: Ο Αλέξης Τσίπρας κάποτε είπε «αν δεν είχα να μαζέψω ένα μαξιλάρι 36 δισ. για την Οικονομία θα βαριόμουν να βγαίνω πρωθυπουργός». Βέβαια το έκανε και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια που την οδήγησε η ΝΔ και εν μέρει το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση Τσίπρα τερμάτισε τον ατέρμονα κύκλο των μνημονίων και την αδιέξοδη πορεία που είχαν βάλει τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, παραδίδοντας για 1η φορά την Οικονομία σε ανοδική τροχιά με αποθεματικό ασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν χρειάστηκε να μαζέψει χρήματα αλλά πήρε και 45 δισ. από την Ευρώπη την τετραετία της διακυβέρνησής του (ποσό που αντιστοιχεί σε 25% του ΑΕΠ και 15% του χρέους της χώρας) και το ξόδεψε σε μη επενδυτικές παροχές. Σπαταλημένα λεφτά σε ημέτερους. Αν το συνδυάσει κανείς και με την απουσία αντιπολιτευτικών ΜΜΕ δεν μένει με μεγάλες απορίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει ένα τρόπο να τα πει όλα αυτά στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο με το τοπίο των ΜΜΕ σήμερα και αυτό είναι η πρόκλησή του.

«Ε.Κ.»: Είστε άνθρωπος της Υγείας. Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση και εσείς υπουργός Υγείας, ποια θα ήταν τα τρία πράγματα που θα κάνατε αμέσως και σε πρώτη φάση ώστε η δημόσια Υγεία να ενισχυθεί;

Οθων Ηλιόπουλος: Η πρώτη κίνηση που θα έκανα μέσα στις πρώτες 24 ώρες θα ήταν να μονιμοποιήσω με υπουργική απόφαση τους συμβασιούχους γιατρούς που κράτησαν το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και χωρίς τους οποίους το ΕΣΥ θα κατέρρεε. Δεν είναι μόνο ζήτημα ηθικής, είναι απαραίτητη κίνηση για να υπάρξει ΕΣΥ.

Το δεύτερο μέτρο θα ήταν γενναίες προσλήψεις προσωπικού παροχής υγείας (γιατροί αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό) ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων αρχίζοντας από αυτά που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη. Κύριο μέλημα θα ήταν οι προσλήψεις αναισθησιολόγων (με διπλάσιο μισθό από τον σημερινό) ώστε να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και παθολόγων για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες.

Το τρίτο μέτρο θα ήταν να επεκτείνω τη σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη ολοκληρώνοντας το δίκτυο ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) που άρχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την επικράτεια. Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση δεν μπορεί να βασίζεται σε αποσπασματικά SMS, όπως στέλνονται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ που φτάνουν σε μέρος μόνο του πληθυσμού και δεν έχουν συνέχεια σε βάθος χρόνου. Δεν αρκεί να λες σε μια γυναίκα να πάει να κάνει μαστογραφία όταν αυτή κατοικεί σε ορεινή ή νησιωτική περιοχή, πρέπει να της πεις πού και πώς θα πάει να την κάνει και ποιος θα της το υπενθυμίσει τον επόμενο χρόνο. Αυτές οι κινήσεις είναι απρογραμμάτιστες και σπασμωδικές. Παραφράζω από τον κανονισμό του υπουργείου επί ΣΥΡΙΖΑ. «Προκειμένου να υπάρξει ολιστική φροντίδα του πληθυσμού απαιτούνται γνώσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, το βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο, τον οικογενειακό προγραμματισμό κ.ά. Η αποτελεσματική πρωτοβάθμια δε βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική επιστήμη και γι’ αυτό πρέπει να παρέχεται από καλά συντονισμένες ομάδες επαγγελματιών Υγείας (δική μου προσθήκη: γενικοί γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι). Αυτές είναι που θα πρέπει να επιτύχουν μια στενή σχέση με την κοινότητα».

«Ε.Κ.»: Δεν είναι αντιφατικό ο ΣΥΡΙΖΑ να εντάσσει στα ψηφοδέλτια διακεκριμένους απόδημους όπως είστε εσείς αλλά από την άλλη να διαφωνεί με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές;

Οθων Ηλιόπουλος: Αντιφατικό και προσβλητικό για την κοινότητα των Ελλήνων του εξωτερικού είναι να τους χρησιμοποιεί κανείς για ψηφοθηρικούς λόγους, απαλλοτριώνοντας την ψήφο τους για τα κόμματα στις εθνικές εκλογές αλλά να μην τους δίνει το δικαίωμα να εκλέγονται απευθείας από την κοινότητα που εκπροσωπούν στη Βουλή, όπως συμβαίνει με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που επιτρέπουν να ψηφίζουν οι κάτοικοι εξωτερικού. Αυτήν την πρόταση νόμου υποστήριξε σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε η ΝΔ.

Το πρωτοφανές σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων και υπόγειων παρανόμων σχέσεων κυβέρνησης και κόμματος ΝΔ, την ευθύνη του οποίου φέρει ο επικεφαλής ενός υπουργείου (στην περίπτωση αυτή η κ. Κεραμέως ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών) και το οποίο σήμερα διερευνάται νομικά από τη Δικαιοσύνη δείχνει ότι η διαφάνεια και ο σεβασμός στους θεσμούς δεν έχει κατακτηθεί στην Ελλάδα. Η δυνατότητα επιστολικής ψήφου είναι μια αναγκαιότητα για τους κατοίκους εξωτερικού για πρακτικούς λόγους και γι’ αυτό την στήριξε απερίφραστα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι η κυβέρνηση να τορπιλίσει τη συναίνεση. Στην Αμερική όπως ξέρουμε δημιούργησε προβλήματα διαφάνειας και αποκλεισμών, που δεν θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση το αδιάβλητο των εθνικών εκλογών.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους απανταχού απόδημους ποιο είναι; 

Οθων Ηλιόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι Ελληνες του εξωτερικού δεν είναι απλά ψηφοφόροι που χρωστάνε μόνο στην Ελλάδα την οποία αγαπούν και πονάνε. Είναι ένας σύνθετος και ποικιλόμορφος πληθυσμός που νοιώθει μεγάλη υποχρέωση και ανάγκη να προσφέρει στην Ελλάδα, έχει ανάγκες και απαιτήσεις και περιμένει η Ελλάδα να γνοιαστεί για αυτές. Εχει επίσης σημαντική ιστορία, εμπειρία και προσφορά στις χώρες που ζει για τις οποίες είναι περήφανος. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερά στηρίξει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Σε αντίθεση με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ζητάει η ελληνική Βουλή να καθορίσει έναν αριθμό θέσεων που θα πληρωθούν από Ελληνες του εξωτερικού με άμεση εκλογή τους από τους Ελληνες που ζουν σε κάθε περιφέρεια (π.χ. Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία και Μέση Ανατολή/Αφρική).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι μεγάλες προτεραιότητες είναι η στήριξη από το ελληνικό κράτος της ελληνόφωνης εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού και των παιδιών τους, δηλαδή η σύσταση ελληνικών σχολείων, ενταγμένων στο κράτος διαμονής και ένα βιώσιμο σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Για όλα αυτά έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις.

Επίσης ζητάμε την ανασύσταση του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) με εκλεγμένους αντιπροσώπους και όχι φίλους της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα λειτουργήσει σαν ανεξάρτητη συμβουλευτική αρχή και, μεταξύ άλλων, θα επιβλέπει την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού με την ίδρυση του Ελληνικού Σπιτιού σε κάθε μεγάλη πόλη με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό.

Σήμερα ο Κόσμος είναι μικρότερος χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας. Είμαστε κοντύτερα στην Ελλάδα παρά ποτέ. Οφείλουμε και εμείς και η Ελλάδα να βρούμε τρόπο να πάμε μπροστά ως Ελληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Eφυγε την Κυριακή από τη ζωή ο γλύπτης και εικαστικός Γιάννης Μαρκαντωνάκης σε ηλικία 72 ετών, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη χανιώτικη κοινωνία και την Κρήτη ολάκερη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ