x

ΑΜΕΡΙΚΗ

Ουκρανοί έκρυψαν ορφανά παιδιά για να μην μεταφερθούν στην Ρωσία

05 Δεκεμβρίου 2022

ΧΕΡΣΩΝΑ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ. («ΑΡ»). Ωρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το υγειονομικό προσωπικό ενός νοσοκομείου παίδων στο νότο άρχισε να σχεδιάζει κρυφά πώς να σώσει τα μωρά.

Υπήρχε υποψία ότι οι Ρώσοι άρπαζαν ορφανά παιδιά και τα έστελναν στη Ρωσία κι έτσι το προσωπικό του περιφερειακού νοσοκομείου παίδων στη Χερσώνα άρχισε να κατασκευάζει ιατρικά αρχεία ορφανών για να φαίνεται ότι ήταν πολύ άρρωστα για να μετακινηθούν.

«Σκοπίμως γράψαμε ψευδείς πληροφορίες ότι τα παιδιά ήταν άρρωστα και δεν μπορούσαν να μεταφερθούν», είπε η Δρ Ολγα Πιλιάρσκα (Οlga Pilyarska), επικεφαλής της εντατικής θεραπείας. «Φοβηθήκαμε ότι (οι Ρώσοι) θα το μάθαιναν… (αλλά) αποφασίσαμε ότι θα σώσουμε τα παιδιά με οποιοδήποτε κόστος».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου οι Ρώσοι κατηγορήθηκαν ότι απέλασαν παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία για να τα μεγαλώσουν ως δικά τους. Τουλάχιστον 1.000 παιδιά κατασχέθηκαν από σχολεία και ορφανοτροφεία στην περιοχή Χερσώνα κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης ρωσικής κατοχής της περιοχής, λένε οι τοπικές αρχές. Το πού βρίσκονται ακόμη είναι άγνωστο.

Παιχνίδια στο πάτωμα ενός παιδότοπου στην αυλή του περιφερειακού παιδικού σταθμού στη Χερσώνα, την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)

Αλλά οι κάτοικοι λένε ότι ακόμη περισσότερα παιδιά θα είχαν χαθεί αν δεν ήταν οι προσπάθειες ορισμένων στην κοινότητα που διακινδύνευσαν τη ζωή τους να κρύψουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούσαν.

Στο νοσοκομείο της Χερσώνας, το προσωπικό επινόησε ασθένειες για 11 εγκαταλελειμμένα μωρά υπό τη φροντίδα τους. Ετσι δεν θα έπρεπε να τα δώσουν στο ορφανοτροφείο όπου ήξεραν ότι θα τους έδιναν ρωσικά έγγραφα και ενδεχομένως θα τα έπαιρναν. Ενα μωρό είχε «πνευμονική αιμορραγία», ένα άλλο «ανεξέλεγκτους σπασμούς» και ένα άλλο χρειαζόταν «τεχνητό αερισμό», είπε η Δρ Πιλιάρσκα για τα πλαστά αρχεία.

Στα περίχωρα της Χερσώνας στο χωριό Στεπανίβκα, ο Βολόντιμιρ Σαχάιντακ (Volodymyr Sahaidak), διευθυντής ενός κέντρου κοινωνικής και ψυχολογικής αποκατάστασης, πλαστογραφούσε επίσης έγγραφα για να κρύψει 52 ορφανά και ευάλωτα παιδιά. Ο 61χρονος τοποθέτησε μερικά από τα παιδιά με επτά μέλη του προσωπικού του, άλλα μεταφέρθηκαν σε μακρινούς συγγενείς και μερικά από τα μεγαλύτερα παρέμειναν μαζί του, είπε. «Φαινόταν ότι αν δεν έκρυβα τα παιδιά μου, απλά θα μου τα έπαιρναν», είπε.

Αλλά η μετακίνησή τους δεν ήταν εύκολη. Αφού η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα και μεγάλο μέρος της περιοχής τον Μάρτιο, άρχισαν να χωρίζουν τα ορφανά σε σημεία ελέγχου, αναγκάζοντας τον Σαχάιντακ να είναι δημιουργικός σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς τους. Σε μια περίπτωση πλαστογράφησε αρχεία που έλεγαν ότι μια ομάδα παιδιών είχε λάβει θεραπεία στο νοσοκομείο και τα πήγαινε η θεία τους για να επανενωθούν με τη μητέρα τους που ήταν έγκυος εννέα μηνών και τα περίμενε στην άλλη πλευρά του ποταμού, είπε.

Ενώ ο Σαχάιντάκ κατάφερε να αποτρέψει τους Ρώσους, δεν ήταν όλα τα παιδιά το ίδιο τυχερά. Στο ορφανοτροφείο στη Χερσώνα -όπου το νοσοκομείο θα έστελνε τα 11 μωρά- περίπου 50 παιδιά εκκενώθηκαν τον Οκτώβριο και φέρεται να μεταφέρθηκαν στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014, είπε στο «Associated Press» ένας φρουρός ασφαλείας στο ίδρυμα καθώς και γείτονες.

«Eνα λεωφορείο ήρθε με την επιγραφή Z (ένα σύμβολο ζωγραφισμένο στα ρωσικά οχήματα) και τα πήραν», είπε η Aναστασία Κοβαλένκο (Anastasiia Kovalenko), που μένει εκεί κοντά.

Στην αρχή της εισβολής, μια τοπική ομάδα βοήθειας προσπάθησε να κρύψει τα παιδιά σε μια εκκλησία, αλλά οι Ρώσοι τα βρήκαν αρκετούς μήνες αργότερα, τα επέστρεψαν στο ορφανοτροφείο και στη συνέχεια τα μετέφεραν, είπαν ντόπιοι.

Νωρίτερα φέτος, το «Associated Press» ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δώσει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία σε ρωσικές οικογένειες για ανάδοχη φροντίδα ή υιοθεσία. Το «AP» διαπίστωσε ότι αξιωματούχοι απέλασαν παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία χωρίς συγκατάθεση, τους είπαν ψέματα ότι δεν τα ήθελαν οι γονείς τους, τα χρησιμοποίησαν για προπαγάνδα και τους έδωσαν σε ρωσικές οικογένειες καθώς και υπηκοότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ