x
 

Πολιτική

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ηλθε για τρεις μήνες και έμεινε 60 χρόνια (Φωτογραφίες)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 186/1964 του ΟΗΕ, στη βάση του οποίου συστάθηκε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. Στις 4 Μαρτίου 1964 στο Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήθηκε το ψήφισμα, για συγκρότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η δημιουργία της οποίας αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, να «συμβάλλει στη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες» αρχικά για μια περίοδο τριών μηνών. Εμεινε, ωστόσο, 60 χρόνια!

Σε μια σεμνή απλή τελετή στο μνημείο πεσόντων Ειρηνευτών στην Κόσιη, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, τίμησε τους πεσόντες καταθέτοντας στεφάνι. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε την περιοχή της Κόσιης και έπληξε αυτοκίνητο του ΟΗΕ. Σ’ αυτή την επίθεση τρεις από τους τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Ηταν τρεις Αυστριακοί Ειρηνευτές (ο υπολοχαγός Johann Izay, ο αρχιλοχίας Paul Decombe και ο Δεκανέας August Isak). Εκδηλώσεις προγραμματίζει και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Εκδηλώσεις πραγματοποίησαν και τα Ηνωμένα Εθνη.

Αξιωματικοί της Στρατιωτικής Αστυνομίας που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην εθνοτικά διαιρεμένη Κύπρο περπατούν κατά τη διάρκεια παρέλασης για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της δύναμης, εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ νεκρής ζώνης που χωρίζει τους αποσχισθέντες Τουρκοκύπριους στο βορρά και τους Ελληνοκύπριους στο διεθνώς αναγνωρισμένο νότο, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.(AP Photo/Petros Karadjias)

Μήνυμα Λακρουά για Κυπριακό

Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά, κάλεσε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για λύση.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), ελλείψει επίσημης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, έχει επιτυχώς αποκλιμακώσει την ένταση στη νεκρή ζώνη.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων παρουσίας της UNFICYP στην Κύπρο, o κ. Λακρουά, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, απέτισε φόρο τιμής στη συμβολή του προσωπικού της Δύναμης.

Είπε ότι «τα τελευταία 60 χρόνια πέραν των 150.000 ένστολων από 43 χώρες, έχουν υπηρετήσει την ειρήνη στην Κύπρο. Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν κάτω από τη γαλάζια σημαία, έχουν μια απαραίτητη συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας στο νησί», δήλωσε ο κ. Λακρουά και εξέφρασε τις «εγκάρδιες ευχαριστίες» του σε όλους αυτούς και στις χώρες που συνεισφέρουν με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, των οποίων τα αποσπάσματα έχουν υπηρετήσει στην Κύπρο.

Δύο βετεράνοι που υπηρέτησαν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην εθνικά διαιρεμένη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) περπατούν κατά τη διάρκεια παρέλασης για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της δύναμης, μέσα σε μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ νεκρή ζώνη που χωρίζει τους αποσχισθέντες Τουρκοκύπριους στο βορρά και τους Ελληνοκύπριους στο διεθνώς αναγνωρισμένο νότο, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

«Αποτίω επίσης φόρο τιμής στους 187 κυανόκρανους και το προσωπικό που έχασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό το ορόσημο των 60 ετών για την UNFICYP είναι μια λυπηρή υπενθύμιση του πόσο καιρό ο λαός της Κύπρου αναμένει μια λύση».

Ο κ. Λακρουά πρόσθεσε ότι «για σχεδόν 50 από αυτά τα χρόνια, ελλείψει επίσημης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός UNFICYP, οι ειρηνευτές έχουν επιτυχώς αποκλιμακώσει την ένταση στη νεκρή ζώνη και έχουν αποτρέψει τις συγκρούσεις» ενώ «κάθε μέρα, συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης».

Δήλωση Χριστοδουλίδη

H Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της προσπάθειας για αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μέλη της μπάντας των Γρεναδιέρων κατά τη διάρκεια παρέλασης για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της δύναμης, μέσα σε μια ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη νεκρή ζώνη που χωρίζει τους αποσχισθέντες Τουρκοκύπριους στο βορρά και τους Ελληνοκύπριους στο διεθνώς αναγνωρισμένο νότο, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων («ΚΥΠΕ») να σχολιάσει τη σημασία του ψηφίσματος 186 (1964) με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σημείωσε ότι στις 4 Μαρτίου 1964, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το Ψήφισμα 186, δημιουργώντας έτσι, με τη συγκατάθεση και τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Κυβέρνησης, την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας.

«60 χρόνια μετά, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο, αποτίνω φόρο τιμής στους 187 ειρηνευτές που έχασαν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον τους», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκφράζοντας επίσης την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις περίπου 150 χιλιάδες ειρηνευτών που υπηρέτησαν στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια, στις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών που συνεισέφεραν και συνεχίζουν να συνεισφέρουν με προσωπικό, καθώς και στα κράτη που στήριξαν και στηρίζουν την UNFICYP, μέσω οικονομικών συνεισφορών, ιδίως την Ελλάδα που συνεισφέρει εθελοντικά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο μήνυμά του επισημαίνει τη σημασία της παρουσίας και του έργου της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο «που δυστυχώς οι κατοχικές δυνάμεις, όπως είδαμε και πρόσφατα, επιχειρούν να αμφισβητήσουν».

Στρατιώτες που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην εθνοτικά διαιρεμένη Κύπρο κατά τη διάρκεια παρέλασης για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της δύναμης, εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ νεκρής ζώνης που χωρίζει τους αποσχισθέντες Τουρκοκύπριους στο βορρά και τους Ελληνοκύπριους στο διεθνώς αναγνωρισμένο νότο, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)
Βετεράνοι που υπηρέτησαν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην εθνικά διαιρεμένη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) κατά τη διάρκεια παρέλασης για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της δύναμης, μέσα σε μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ νεκρή ζώνη που χωρίζει τους αποσχισθέντες Τουρκοκύπριους στο βορρά και τους Ελληνοκύπριους στο διεθνώς αναγνωρισμένο νότο, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. Περισσότεροι από 150.000 ειρηνευτές από 43 χώρες έχουν υπηρετήσει με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1964, ενώ 187 στρατιώτες και προσωπικό έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας στην αποστολή. (AP Photo/Petros Karadjias)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης σχετικά με τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάλθηκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Αγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ