x
 

Πολιτική

Ούτε «ζωγραφιστή» δεν θέλει να βλέπει την Κύπρο

25 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τα 20χρονα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς αυτό αφορά στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Μαΐου 2004. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικά είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε και εμείς είναι αυτή ακριβώς ότι πράγματι (η Τουρκία) έχει ενημερώσει για τη μη συμμετοχή της. Εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε πει και μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι βάσει των Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία η πορεία των ευρωτουρκικών συνδέεται με σαφή τρόπο με την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ένα βήμα προς τα μπρος, είναι ένα θετικό βήμα, ένα θετικό μήνυμα. Και εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε κάθε θετική διάθεση, κάθε εποικοδομητική διάθεση να υπάρξει πρόοδος στα ευρωτουρκικά φτάνει να υπάρξει και η αυτονόητη πρόοδος στο Κυπριακό».

Το Κυπριακό, είπε ο Εκπρόσωπος, είναι «ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό ζήτημα. Και έχουμε στείλει ένα μήνυμα ως ευρωπαϊκή οικογένεια στην Τουρκία για τις θετικές προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν σε αυτά τα πολύ σημαντικά σημεία που την ενδιαφέρουν, που την ενδιαφέρουν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να δείξει εμπράκτως τη δική της εποικοδομητική στάση όσον αφορά το Κυπριακό.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων της, αυτή η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναπτύξει αυτή του την προσέγγιση, την προσέγγιση για την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων και θεωρούμε ότι μέσα από αυτά τα Συμπεράσματα μπορούμε να φτάσουμε σε αυτή την αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων και ελπίζουμε ειλικρινά και η Τουρκία να επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που θα έχει όφελος όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Ακούει την Ευρώπη

Την Πέμπτη η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα βρίσκεται στο Βερολίνο, στο οποίο θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Καγκελαρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού θα ακούσει πως η Γερμανία παραμένει πιστή στην αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας βάσει του συμφωνημένου πλαισίου. Στην προκειμένη περίπτωση το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με τις προσεγγίσεις που θα μοιραστούν με την Ολγκίν για τη διασύνδεση Κυπριακού – ευρωτουρκικών και τον ενδεχόμενο διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου. Σε συζητήσεις που έγιναν κατά καιρούς πίσω από κλειστές πόρτες, το Βερολίνο είχε εκφράσει επιφυλάξεις και για τα δύο.

Καθαρές θέσεις, χωρίς περιστροφές, αναμένεται να ακούσει η Ολγκίν στο Παρίσι, στο οποίο θα ταξιδέψει επίσης πριν από το τέλος της εβδομάδας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μακρόν στηρίζει με σθένος τις θέσεις και τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας πως το κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία θα καταστήσει σαφές πως οι αξιώσεις για δύο κράτη πρέπει να μην υπάρχουν ούτε ως σκέψη.

Αυτός ο κύκλος συναντήσεων της απεσταλμένης θα κλείσει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με το ταξίδι της στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται να μπει στα βαθιά, συζητώντας με Ευρωπαίους αξιωματούχους τους τρόπους με τους οποίους η Ενωση μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Ετσι κι αλλιώς η λύση που θα αναζητηθεί θα πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Ελληνοκυπριακές περιουσίες

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ υποστήριξε ότι θα καταβληθούν 68 εκατομμύρια στερλίνες για περίπου 200 μη αμφισβητούμενες αιτήσεις που οριστικοποιήθηκαν από τη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας.

Ο Ουστέλ ανακοίνωσε ότι περίπου 68 εκατομμύρια στερλίνες θα καταβληθούν εντός 2-3 μηνών για σχεδόν 200 αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί από τη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας με απόφαση αποζημίωσης μέχρι το τέλος του 2020 και για τις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση. «Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την αποφασιστική μας στάση για τη λειτουργία της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας ως αποτελεσματικού εγχώριου ένδικου μέσου στο πλαίσιο των κριτηρίων του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα να διεκδικεί την Τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ