x
 

Πολιτική

Πάει Νέα Υόρκη για να δει τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες ο Ερσίν Τατάρ

31 Μαρτίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, στις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί ενεργή εμπλοκή του Αντόνιο Γκουτέρες στην προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μοιράστηκε μαζί του ιδέες, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε θετικά. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση του ιδίου με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Γκουτέρες του ανέφερε ότι, μόλις δημοσιοποιήθηκε η συνάντησή τους, ο Ε. Τατάρ ζήτησε και ο ίδιος να  συναντήσει τον ΓΓ και θεωρεί ότι είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα γίνει και η συνάντηση.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς το περιεχόμενο των ιδεών του κ. Γκουτέρες. Υπάρχει ωστόσο μέσα σε αυτές, ο παράγοντας των ευρωτουρκικών σχέσεων. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πακέτο, αλλά για κάποιες υπό διαμόρφωση σκέψεις οι οποίες εφόσον βρουν αντίκρισμα και από τις δύο πλευρές, τότε ενδεχομένως να πάρουν άλλη μορφή.

Σε ότι αφορά τη χρονική συγκυρία, η συνάντηση ακολουθεί των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, αλλά και της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως από τα κατεχόμενα μεταδίδεται πως πρόθεση του Ερσίν Τατάρ είναι να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του υπέρ της αναγνώρισης της «κυριαρχικής ισότητας» του ψευδοκράτους και των δύο κρατών.

Μέχρι στιγμής η προσπάθεια της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα εστιάζει πέραν της καταγραφής των θέσεων των δύο πλευρών, οι οποίες εν πολλοίς είναι γνωστές και στον σχεδιασμό μιας διαδικασίας η οποία να ακολουθηθεί εάν και εφόσον εξευρεθεί κοινό έδαφος.

Η επιμονή της άλλης πλευράς για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη συνομιλιών, εμποδίζει την διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μια σοβαρή, αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο έχει σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μετά την υπερψήφιση εισήγησης της Ελλάδας να γίνει μέλος το Κόσσοβο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ