ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει μια ανθρωπιστική «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.
(Απομάκρυνση «περίπου 7.000 αλλοδαπών» από τη Γάζα – Δώδεκα Ελληνες πολίτες διήλθαν από την Ράφα)
Το κάλεσμα αυτό ήταν μια ανεπαίσθητη διαφοροποίηση για τον Τζο Μπάιντεν και τους κορυφαίους βοηθούς του Λευκού Οίκου, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή ήταν σταθεροί, δηλώνοντας ότι δεν θα υπαγορεύσουν το πώς οι Ισραηλινοί θα πραγματοποιήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, την Τετάρτη στο Νόρφιλντ, σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, ενώπιον περίπου 200 ατόμων, μία διαδηλώτρια του φώναξε: «Κύριε Πρόεδρε, αν νοιάζεσαι για τον εβραϊκό λαό, ως ραβίνος, χρειάζομαι να ζητήσεις κατάπαυση του πυρός».
«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του κ. Μπάιντεν.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον Σίσι (σ.σ. Αιγύπτιο πρόεδρο) για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε, εμφανώς σε άμυνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι κατανοούσε τα συναισθήματα που παρακινούσαν τον διαδηλωτή, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό είναι απίστευτα περίπλοκο για τους Ισραηλινούς». «Είναι απίστευτα περίπλοκο και για τον μουσουλμανικό κόσμο. … Υποστήριξα μια λύση δύο κρατών, το έχω από την αρχή».
«Το γεγονός είναι ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Μια κατ’ εξοχήν τρομοκρατική οργάνωση», είπε. Αλλά ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι εργάζεται για την ανθρωπιστική βοήθεια, λέγοντας ότι ήταν αυτός που έπεισε τόσο τον Νετανιάχου όσο και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να επιτρέψουν βοήθεια στη Γάζα.
Στα σχόλιά του, ο κ. Μπάιντεν άσκησε πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δώσει στους Παλαιστίνιους τουλάχιστον μια σύντομη αναστολή από την ανελέητη στρατιωτική επιχείρηση που άφησε χιλιάδες νεκρούς και βύθισε τη λωρίδα των 141 τετραγωνικών μιλίων σε μια ταραχώδη ανθρωπιστική κρίση.
Η παρουσία του στην πόλη προσέλκυσε περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η ερανική εκδήλωση, και έφεραν παλαιστινιακές σημαίες και πινακίδες που έγραφαν «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τα παιδιά», «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός τώρα».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετώπισε εντεινόμενες πιέσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλους ηγέτες του κόσμου, ακόμη και φιλελεύθερα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματός του, που λένε ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας είναι συλλογική τιμωρία και ότι είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αλλά έχει δώσει σήμα ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εξετάσουν ανθρωπιστικές παύσεις για να επιτρέψουν στους αμάχους να λάβουν βοήθεια και στους ξένους υπηκόους που έχουν παγιδευτεί στη λωρίδα να εγκαταλείψουν τη Γάζα.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο πρόσφατα επιβεβαιωμένος πρεσβευτής του Μπάιντεν στο Ισραήλ, Τζακ Λιου, θα σταλεί σύντομα στη Μέση Ανατολή και θα του ανατεθεί εν μέρει η «υποστήριξη των προσπαθειών των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ανθρωπιστική παύση, για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι».
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Χέρτζογκ είπε στο «The Hill» στο «News Nation», την Τετάρτη, «δεν χρειαζόμαστε παρότρυνση» ως απάντηση στις εκκλήσεις για περισσότερη βοήθεια προς τη Γάζα.
Πηγή: «Αssociated Press»