x
 

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η Ελλάδα δεν έχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης

14 Νοεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη είναι προτεραιότητα για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της Χρήστος Δαραμήλας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

«Η κραυγή αγωνίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη οδηγεί σε ένα και μόνο μήνυμα, το οποίο θα αποτελέσει τη λύση στα προβλήματα, των οποίων τη λύση, διεκδικούμε συνεχώς. Το μήνυμα αυτό είναι, η θέσπιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης από το υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη με τη συμμετοχή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η γνώση που συγκεντρώνουμε είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, αφού εμείς είμαστε οι χρήστες του ΕΣΥ», τονίζει ο κ. Δαραμήλας.

4 βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από ΣΔ

Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2023, σύμφωνα με την Η.ΔΙ.Κ.Α., φτάνουν τους 1.193.003 άτομα και ένα επιπλέον 50% ποσοστό, πάσχει αλλά δεν το γνωρίζει.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών Υγείας την περίοδο από 5 έως 25 Οκτωβρίου 2022, σε δείγμα 843 ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Δαραμήλας:

Προβλήματα καταγράφηκαν, στη λειτουργία και στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, την ώρα που το 50% αυτών, πλέον δεν υπάρχει.

Προβλήματα στην έλλειψη και στον έλεγχο της ποιότητας φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με ένα 65% ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη να δυσκολεύεται να βρει το φάρμακό του και ένα 58% να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σχετικά με την ποιότητα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Προβλήματα στην πρόληψη, παρακολούθηση και διαχείριση των επιπλοκών που προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Αδυναμία της πολιτείας να καταγράψει τις δαπάνες που γίνονται εξαιτίας των επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη. Αδυναμία διάθεσης των κατάλληλων εξετάσεων στους κατάλληλους ιατρούς, ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικές.

Προβλήματα στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων υγείας. Αδυναμία καταγραφής ιστορικού υγείας σχετικά με το φάρμακο, τα ιατροτεχνολογικά υλικά, τις εξετάσεις, τα ραντεβού σε ιατρούς ιδιώτες ή του Ε.Σ.Υ. στον Α.Η.Φ.Υ. (Ασφαλιστικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας) του ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τα παραπάνω τέσσερα σημεία αποτυπώνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας. Η κραυγή αγωνίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη οδηγεί σε ένα και μόνο μήνυμα, τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το οποίο θα αποτελέσει την απάντηση στα προβλήματα, τη λύση των οποίων διεκδικούμε συνεχώς, καταλήγει ο κ. Δαραμήλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AUHNA. Οι οδηγοί έχουν σχεδόν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα όταν οδηγούν θυμωμένοι, λυπημένοι, κλαίγοντας ή όντας συναισθηματικά ταραγμένοι.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ