x

Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φίλων

Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2023, που όρισαν τα Ηνωμένα Εθνη είναι: «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων». Το θέμα αυτό ευθυγραμμίζεται με το θέμα προτεραιότητας για την επερχόμενη 67η Σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW-67), «Καινοτομία και τεχνολογική αλλαγή και εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών».

Η IWD 2023 θα διερευνήσει τον αντίκτυπο του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων στη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Η εκδήλωση θα αναδείξει επίσης τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στους ψηφιακούς χώρους και της αντιμετώπισης της διαδικτυακής βίας και της βίας λόγω φύλου που διευκολύνεται από τις ΤΠΕ. Η ένταξη των γυναικών και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων στην τεχνολογία οδηγεί σε πιο δημιουργικές λύσεις και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες για καινοτομίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και προωθούν την ισότητα των φύλων. Η έλλειψη ένταξής τους, αντίθετα, έχει τεράστιο κόστος: σύμφωνα με την έκθεση «Gender Snapshot 2022» της UN Women, ο αποκλεισμός των γυναικών από τον ψηφιακό κόσμο έχει μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, μια απώλεια που θα αυξηθεί σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Η αντιστροφή αυτής της τάσης θα απαιτήσει την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδικτυακής βίας, το οποίο, όπως προέκυψε από μελέτη σε 51 χώρες, το 38% των γυναικών είχαν βιώσει προσωπικά. Μια προσέγγιση που θα ανταποκρίνεται στην καινοτομία, την τεχνολογία και την ψηφιακή εκπαίδευση με γνώμονα το φύλο μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών όσον αφορά τα δικαιώματά τους και την εμπλοκή τους στα κοινά. Οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προκλήσεων και για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.

Δυστυχώς, οι ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης ενέχουν επίσης τον κίνδυνο διαιώνισης των υφιστάμενων προτύπων ανισότητας των φύλων. Οι αυξανόμενες ανισότητες γίνονται όλο και πιο εμφανείς στο πλαίσιο των ψηφιακών δεξιοτήτων και της πρόσβασης στις τεχνολογίες, με τις γυναίκες να μένουν πίσω ως αποτέλεσμα αυτού του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων. Η ανάγκη για τεχνολογία και ψηφιακή εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και μετασχηματισμό είναι επομένως ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας από τα Ηνωμένα Εθνη με θέμα «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων», θα σηματοδοτηθεί από μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, 10:00-11:30 π.μ. EST. Η εκδήλωση θα φέρει σε επαφή τεχνοκράτες, καινοτόμους επιχειρηματίες και ακτιβιστές για την ισότητα των φύλων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος όλων των ενδιαφερομένων στη βελτίωση της πρόσβασης σε ψηφιακά εργαλεία και θα ακολουθήσει συζήτηση υψηλού επιπέδου και μουσικές παραστάσεις.

Για πληροφορίες: Τ +1 646 781-4400

Fax: +1 646 781-4444/ Website: www.unwomen.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι πλασμένος με φρόνηση και ρητορική και γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο λόγος εισάγει τη δημόσια εξωτερίκευση της προσωπικότητας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ