x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Παγκόσμια προβλήματα και κρατική εξουσία

Η αρχή του 19ου αιώνα σηματοδότησε την ιστορική πορεία της δημιουργίας ανεξάρτητων χωρών με βάση την εθνική ταυτότητα κάθε λαού.

Με πρωτοπόρο το ελληνικό έθνος, σε συνέχεια αιματηρών αγώνων, κραταιές αυτοκρατορίες, όπως η Οθωμανική, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την ανεξαρτησία κρατών που αποσχίστηκαν από τα εδάφη τους, προκειμένου να αποτελέσουν τις πατρίδες εθνών που μέχρι τότε ζούσαν υποταγμένα σε ξένη ηγεμονία.

Η ίδια τάση συνεχίστηκε και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο του Μεσοπολέμου αλλά και μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε συνδυασμό με την κατάρρευση της αποικιοκρατίας, η παγκόσμια κοινότητα εμπλουτίστηκε με αριθμό ανεξάρτητων χωρών που δημιούργησαν ένα νέο γεωπολιτικό χάρτη ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Η αρχή της αυτοδιάθεσης, μία από τις πλέον σημαντικές κινητήριες δυνάμεις αυτών των εξελίξεων, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στην εποχή μας με την επιδίωξη για αυτοπροσδιορισμό.

Εντούτοις, ορισμένοι ιστορικοί παρατηρητές αναφερόμενοι σε παραδείγματα όπως οι Βάσκοι, οι Καταλανοί, οι Βαλόνοι και άλλες εθνικές ομάδες, υποστήριξαν ότι η εξάπλωση και ενίσχυση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, δημιουργώντας ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις, μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό και αποδυνάμωση των υφιστάμενων βιώσιμων και λειτουργικών κρατών.

Επισημαίνουν επίσης ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη σχηματισμού μεγάλων και ισχυρών κρατικών οντοτήτων ή συνασπισμών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ογκωμένων παγκοσμίων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πληγές της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή και οι απειλές κατά του περιβάλλοντος.

Στην προοπτική αυτή έρχεται να προστεθεί και η άποψη ότι η Δύση, της οποίας το πολιτικό και οικονομικό σύστημα βασίζεται στη δημοκρατική διακυβέρνηση και την ελεύθερη αγορά, εμφανίζεται ενδεχομένως ολιγότερο αποτελεσματική στη δημιουργία και τον συντονισμό των απαιτούμενων πολιτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών αφού εκ των πραγμάτων τα κύρια στοιχεία του συστήματος είναι ο ανταγωνισμός και η μέσω αντιθέσεων διαλεκτική δημοκρατική διαμόρφωση των συλλογικών προσπαθειών.

Αναφέρονται παράλληλα στη διαπίστωση ότι, όσο και εάν ακούγεται παράδοξο, ένα υβριδικό αυταρχικό πολιτικο – οικονομικό σύστημα, όπως εκείνο της Κίνας, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες μακροπρόθεσμης και στοχευμένης επικέντρωσης στον αγώνα εναντίον των μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας.

Εις επίρρωση, παραπέμπουν στο γεγονός ότι η Κίνα είναι σήμερα παγκοσμίως πρωτοπόρος στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών όπως, μεταξύ άλλων, η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκίνητων, ηλιακών πάνελ, επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών και άλλων προϊόντων «πράσινης» ενέργειας. Προστίθεται ότι εάν αυτό συνεχισθεί μπορεί να οδηγήσει τη χώρα αυτή σε ταχύτερη απεξάρτηση από την εξορυσσόμενη ενέργεια, η οποία, ως γνωστόν, μολύνει το περιβάλλον και συντείνει στη δημιουργία πλανητικού θερμοκηπίου.

Οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν φυσικά ούτε στο ελάχιστον να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι το δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό σύστημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και επικέντρωση στη μάχη για τη διάσωση του πλανήτη.

Μπορούν όμως και πρέπει να προβληματίσουν όλους μας σχετικά με την επείγουσα ανάγκη συντονισμένων και στοχευμένων κρατικών στρατηγικών όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, αλλά και για να επιβεβαιωθούν οι αξίες και η δύναμη του δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόλις προ ημερών, η εφημερίδα μας, αναφερόμενη στην τρέχουσα στην Ελλάδα προεκλογική περίοδο για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, επεσήμανε σε κύριο άρθρο της μια θλιβερή πραγματικότητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ