x
 

Διεθνή

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ: Λιθουανία και Λετονία για την 5η θέση

07 Σεπτεμβρίου 2023

Η Λιθουανία με την Λετονία θα διεκδικήσουν την 5η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ που διεξάγεται σε Ιαπωνία, Ινδονησία και Φιλιππίνες. Οι δύο ομάδες επικράτησαν των Σλοβενία (100-84) και Ιταλία (87-82) αντίστοιχα και το ερχόμενο Σάββατο (9/9, 08.30 ώρα Νέας Υόρκης) θα κοντραριστούν μεταξύ τους με την νικήτρια να κατακτά την 5η θέση, ενώ λίγο νωρίτερα (04.45 ώρα Νέας Υόρκης) Σλοβενία και Ιταλία θα… παλέψουν για την 7η θέση της διοργάνωσης.

Αναλυτικά:

Λιθουανία – Σλοβενία 100-84

Η Λιθουανία, στη «Mall of Asia Arena» της Μανίλα, ήταν χωρίς αμφιβολία ανώτερη της Σλοβενίας και επικράτησε άνετα με κατοστάρα, 100-84 για τις θέσεις 5-8.

Η Σλοβενία προηγήθηκε με 9-10, αλλά σύντομα βρέθηκε στο -6 (18-12), με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας να έχει πετύχει 8 πόντους και τον Τόμας Ντίμσα 6 για τη Λιθουανία. Το τρίποντο του Νίκολιτς έφερε τους Σλοβένους στο -3 (18-15), αλλά με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο Κουζμίνσκας για το 21-15. O Λούκα Ντόντσιτς σημείωσε τρεις διαδοχικούς πόντους για την ομάδα του Σέκουλιτς (21-18). Παρά τις προσπάθειες, όμως των Ντόντσιτς και Κλέμεν Πρέπελιτς, η Λιθουανία ξέφυγε με +7 (27-20), χάρη σε δύο διαδοχικά τρίποντα από Κουζμίνσκας και Νορμάντας. Ο Ντόντσιτς ευστόχησε σε 1/2 βολές για το 27-21, με το τέλος του 1ου δεκαλέπτου να βρίσκει τους παίκτες του Μακσβίτις στο +12 (33-21), μετά από διαδοχικά καλάθια των Κουζμίνσκας, Νορμάντας και Σιρβίντις. Ο Ντόντσιτς μετρούσε 9 πόντους στην 1η περίοδο για τη Σλοβενία, με τους Βαλαντσιούνας και Κουζμίνσκας να έχουν από 8 πόντους για τη Λιθουανία. Σημαντικό στατιστικό στοιχείο της 1ης περιόδου ήταν οι 10 ασίστ (3 ο Γιοκουμπάιτις, 3 ο Καρινιάουσκας) για τη Λιθουανία έναντι 2 μόλις των Σλοβένων.

Με τρίποντο του Σιρβίδις άρχισε το 2ο δεκάλεπτο για το +15 (36-21) της παρέας του Βαλαντσιούνας. Ο Λούκα Ντόντσιτς είχε την απάντηση (36-24). Ο Ντόντσιτς σημείωσε άλλους 10 πόντους, φτάνοντας τους 19 με 3/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ στο ημίχρονο, αλλά οι Σλοβένοι μείωσαν μέχρι και -4 (47-43) με τρίποντο του Ζόραν Ντράγκιτς, 1:41’’ πριν την ολοκλήρωση του α’ μέρους. Ακολούθησε σερί 6-0 της Λιθουανίας, από τρίποντα των Μπραζντέικις και Ντίμσα, για το +10 (53-43) υπέρ της Λιθουανίας, μετά από 20 λεπτά αγώνα. Ο Βαλαντσιούνας τέλειωσε το α’ μέρος με 10 πόντους και 6 ριμπάουντ, με τις δύο ομάδες να μετρούν από εννέα εύστοχα τρίποντα.

Με τους Ντόντσιτς και Μάικ Τόμπι πρωταγωνιστές, η Σλοβενία τα έδωσε όλα για την ανατροπή στην 3η περίοδο κάνοντας επιμέρους σκορ 4-12, για να μειώσει στο καλάθι (57-55). Μία ακόμη φορά, η Λιθουανία είχε τις απαντήσεις: Το σερί 9-0 (τρίποντο Μπραζντέικις, 4 πόντοι του Βαλαντσιούνας και 2 του Γιοκουμπάιτς) ανέκαμψε την πορεία της Σλοβενίας, για το +11 (66-55) της ομάδας του Μακσβίτις. Χρειάστηκε να περάσουν τρία λεπτά για να πετύχει τους πρώτους πόντους της η Σλοβενία, 66-57, με 2/2 βολές του Ντόντσιτς. Από τη γραμμή του φάουλ έκανε το 68-59 ο Χρόβατ για τους Σλοβένους, με τη Λιθουανία να διατηρεί σταθερά διψήφια διαφορά πόντων (75-63 στο 30ό λεπτό). Μόλις 6/15 δίποντα είχαν οι Σλοβένοι (17/29 η Λιθουανία) που κυρίως ανέβαζαν το σκορ από τη γραμμή των βολών (18/21 έναντι 8/8 της «Λιέτουβα». Οι 21 ασίστ (8 ο Γιοκουμπάιτς και 6 ο Καρινιάουσκας) έναντι των εννέα της Σλοβενίας ήταν απόδειξη της ομαδικότητας των παικτών του Κάζις Μακσβίτις.

H κυριαρχία της Λιθουανίας… ξεδιπλώθηκε στο παρκέ της «Mall of Asia Arena» στην 4η περίοδο, όταν με επιμέρους σκορ 17-6, προσπέρασε με +23 πόντους (92-69), 3:56’’ πριν τη λήξη. Βαλαντσιούνας, Νορμάντας, Κουζμίνσκας και Σιρβίδις… έκαναν πάρτι και ο Ντόντσιτς πάλευε για να σώσει την… αξιοπρέπεια της Σλοβενίας.

Τα δεκάλεπτα: 33-21, 53-43, 75-63, 100-84.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Κάζις Μακσβίτις): Μπραζντέικις 15 (3 τρ.), Ντίμσα 9 (3), Γιοκουμπάιτις 8, Καρινιάουσκας, Κουζμίνσκας 14 (4), Μαλντούνας, Μοτιεγιούνας 4, Νορμάντας 8 (2), Σιρβίντις 14 (2), Σεντεκέρσκις 4, Βαλαντσιούνας 24.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλεξάντερ Σέκουλιτς): Τσέμπασεκ, Ντίμετς 2, Ντόντσιτς 29 (4), Ντράγκιτς 12 (4), Γκλας 3 (1), Χρόβατ 6, Νίκολιτς 14 (2), Πρέπελιτς Κλ. 2, Πρέπελιτς Μ. 3 (1), Τόμπι 13 (3).

Μάταια προσπαθούν οι Ιταλοί παίκτες να κόψουν τον Γκρατζούλις. Ο άσος της Λετονίας θα φορτώσει το καλάθι της «Σκουάντρα Ατζούρα» με 28 πόντους και θα οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη για τις θέσεις 5-8 του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ. Φωτογραφία: fiba.basketball

Ιταλία – Λετονία 82-87

Ολοταχώς για την κατάκτηση της 5ης θέσης στο Μουντομπάσκετ βρίσκεται η καταπληκτική Λετονία. Η ομάδα του Λούκα Μπιάνκι επικράτησε 87-82 της Ιταλίας σε αναμέτρηση για τις θέσεις 5-8 και το ερχόμενο Σάββατο (9/9) για την 5η θέση θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία που επικράτησε της Σλοβενίας, η οποία με την σειρά της θα κοντραριστεί με την Ιταλία με στόχο την 7η θέση.

Στη «Mall of Asia Arena» της Μανίλα οι Λετονοί ήταν εκπληκτικοί από την 2η περίοδο κι έπειτα, έφτασαν ακόμα και στο +14.

Η Ιταλία προσπάθησε στο τελευταίο δεκάλεπτο να κάνει την ανατροπή, με τον Ντατόμε και τον Μέλι να βρίσκουν λύσεις από τα 6,75 αλλά οι Μπέρτανς και Γκρατζούλις, καθάρισαν το ματς για τη Λετονία, η οποία πήρε το «ροζ φύλλο αγώνα» με 87-82.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Αντρέις Γκρατζούλις που ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 28 πόντους και εξαιρετικά στατιστικά (9/10 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 1/1 βολή). Αξιοι συμπαραστάτες του οι Σκέλε με 12 πόντους (9 ασίστ) και Ζάγκαρς με 10 πόντους (6 ασίστ).

Για την Ιταλία, που αγωνίστηκε χωρίς τον πρώτο σκόρερ της στη διοργάνωση, Σιμόνε Φοντέκιο (18,3 π.), ο Λουίτζι Ντατόμε είχε 20 πόντους (3/3 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές), ενώ από 11 πόντους είχαν οι Μέλι (9 ριμπάουντ, 4 ασίστ) και Τόνουτ.

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 42-46, 60-67, 82-87.

ΙΤΑΛΙΑ (Τζιανμάρκο Ποτσέκο): Ντατόμε 20 (4 τρ.), Ντιουφ 1, Μέλι 11 (1), Παγιόλα 5 (1), Πολονάρα 4, Πρότσιντα 8 (1), Ρίτσι 8 (1), Σεβερίνι, Σπανιόλο 4, Σπίσου 10 (3), Τόνουτ 11.

ΛΕΤΟΝΙΑ (Λούκα Μπάνκι): Μπέρτανς 9 (2), Γκρατζούλις 28 (3), Ρ. Κούρουτς 4, Α. Κούρουτς 9 (3), Σκέλε 12 (2), Σμιτς 6 (2), Στράουτινς 7 (1), Ζάγκαρς 10 (2), Ζόρικς 2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία της έγραψε η ΑΕΚ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ