x
 

Πολιτισμός

«Παίζοντας Σκάκι με τα Κυκλαδικά Ειδώλια»

08 Φεβρουαρίου 2024
Δελτίο Τύπου

Θες να μάθεις σκάκι; Γνωρίζεις την ιστορία του;

Παίζουμε μια παρτίδα σκάκι με κυκλαδικά ειδώλια;

Ένα σκάκι με πιόνια κυκλαδικά ειδώλια είναι η νέα μουσειοσκευή με τίτλο «Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια», του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η νέα μουσειοσκευή απευθύνεται στους μαθητές της Α’βάθμιας και της Β’θμιας Εκπαίδευσης  και προσφέρεται δωρεάν ως δανειστικό υλικό στα σχολεία. Παράλληλα, οι μικροί μας φίλοι 9-12 ετών, μπορούν να παίξουν μια πρώτη παρτίδα σκακιού στον χώρο του Μουσείου, στο ομώνυμο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 11:00-13:00   και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30.

Το «Σκάκι» περιέχει σκακιέρες, κλασικά πιόνια σκακιού και πιόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού, οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, πληροφορίες για την ιστορία του σκακιού, πληροφορίες για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και έναν παγκόσμιο χάρτη.  Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στην τάξη σε συνδυασμό με την σχολική ύλη για να διδάξουν την ιστορία του σκακιού, για να μάθουν τα παιδιά  σκάκι αλλά και για να υλοποιήσουν ποικίλες άλλες δράσεις που αφορούν στο σκάκι και στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκτός από το παιχνίδι και τους κανόνες του, τα παιδιά θα διδαχθούν συνοπτικά την ιστορία του σκακιού  και θα συνειδητοποιήσουν το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε. Παράλληλα θα αντιληφθούν ότι τα προβλήματα και οι διενέξεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς μπορούν να λυθούν και με ειρηνικό τρόπο ενώ θα προβληματιστούν για τα κοινωνικά στερεότυπα για τα φύλα, μέσα από παραλληλισμούς με τους διαφορετικούς ρόλους των πιονιών. Θα κατανοήσουν  επίσης ότι το σκάκι αγγίζει πολλά θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, την τέχνη και την κοινωνική ανθρωπολογία και θα έρθουν έτσι σε επαφή με τις αντιλήψεις και τις καθημερινές συνήθειες διαφορετικών λαών σε διαφορετικές εποχές. Τέλος, θα γνωρίσουν τον πολιτισμό των Κυκλάδων και θα δημιουργήσουν τα δικά τους πιόνια-ειδώλια.

Για τη χρήση της μουσειοσκευής από τα παιδιά, η γνώση των κανόνων του παιχνιδιού δεν είναι απαραίτητη.

Η Ιστορία του σκακιού

Το σκάκι είναι ένα πανάρχαιο πολεμικό παιχνίδι στρατηγικής. Αναπτύσσει τη μνήμη αλλά και τη συνδυαστική ικανότητα, απαιτεί υγιή ανταγωνισμό, ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και δεν χρειάζεται ούτε τύχη ούτε δύναμη. Το σκάκι, σύμφωνα και με την πρόσφατη έρευνα, επινοήθηκε στην Ινδία τον 7ο αιώνα. Γρήγορα διαδόθηκε σε πολλούς λαούς που το αγάπησαν και πρόσθεσαν δικά τους στοιχεία στο δημοφιλές αυτό παιχνίδι. Στο πέρασμα των χρόνων το σκάκι άλλαξε μορφή, τα πιόνια προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις αισθητικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις των διαφορετικών πολιτισμών.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η διαπολιτισμικότητα του σκακιού και η διάχυσή του σε όλο σχεδόν τον κόσμο είναι τα στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητό. Το σκάκι μπορεί πολύ εύκολα να συνδεθεί με τη σχολική ύλη και να προσαρμοστεί στις ανάγκες πολλών μαθημάτων.

Η μουσειοσκευή «Παίζοντας σκάκι με τα κυκλαδικά ειδώλια» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Raycap. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, Στρατηγικού Συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Raycap, Υποστηρικτή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ»

Πληροφορίες για τον δανεισμό/κρατήσεις:  210 7239438, www.cycladic.gr

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ»

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 11:00-13:00   και Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30

Για παιδιά 9-12 ετών
Με τη Φιλόλογο-Μουσειολόγο Χριστίνα Δεσαλέρμου και τη Θεατρολόγο-Χορεύτρια-Μουσειολόγο Κατερίνα Σπυροπούλου

Αγορά εισιτηρίων:

https://cycladic.gr/oikogeneies-paidia/

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την πορεία των ψυχών των συμφοιτητών τους από το σκοτάδι της μοιραίας νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 προς το φως αφηγούνται πέντε φοιτητές του ΑΠΘ, αποτυπώνοντας μέσα σε έναν πίνακα γεμάτο συμβολισμούς, τα συναισθήματα που πλημμύρισαν τις δικές τους ψυχές μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ