x

Επιστήμη

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Πρωτοπόρο στην Ιατρική και Κτηνιατρική εκπαίδευση στην Κύπρο

13 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.  Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ο διεθνής προσανατολισμός του αντανακλώνται στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023, που θεωρείται ο πιο έμπιστος οίκος αξιολόγησης πανεπιστημίων παγκόσμια, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, δηλαδή στα κορυφαία 2%.

Αναγνωρίζοντας ότι η υγεία των ανθρώπων είναι συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει υιοθετήσει την έννοια της ‘Ενιαίας Υγείας – One Health’.  Οι στενές συνέργειες μεταξύ της Ιατρικής και της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου δημιουργούν ένα ιδανικό ακαδημαϊκό οικοσύστημα που προσφέρει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην ιατρική και την κτηνιατρική και που ανταποκρίνεται στη συλλογική υγεία και τις ανάγκες ασφάλειας του σύγχρονου κόσμου. Τα ακαδημαϊκά προγράμματα υγείας είναι πιστοποιημένα από τους φορείς αξιολόγησης της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπουν την εξάσκηση της ιατρικής και κτηνιατρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια.

Οπως αναλυτικά αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Η Ιατρική Σχολή προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα σπουδών: το Doctor of Medicine (MD) για αποφοίτους Λυκείου διάρκειας 6 χρόνων και το Doctor of Medicine (MD) για κατόχους πρώτου πτυχίου διάρκειας 5 χρόνων.

Τα δύο αγγλόφωνα προγράμματα προσφέρονται σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Περιλαμβάνονται στο World Directory of Medical Schools και είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα του World Federation for Medical Education standards.  Προσφέρουν από πολύ νωρίς την ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων ξεκινώντας την πρακτική εξάσκηση από το 2ο έτος σπουδών.  Η κλινική άσκηση των δύο τελευταίων χρόνων πραγματοποιείται σε κορυφαία νοσοκομεία είτε στην Κύπρο είτε σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία σε ΗΒ, ΗΠΑ, Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ, ανάλογα με την υπηκοότητα του κάθε φοιτητή.

Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο

Η Ιατρική Σχολή διαθέτει επίσης Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο το οποίο είναι συμβεβλημένο με το Γενικό Σύστημα Υγείας της Κύπρου και εξυπηρετεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τον ευρύτερο πληθυσμό. Το Ιατρικό Κέντρο παράγει ερευνητικό έργο στους τομείς της γενικής ιατρικής και δημόσιας υγείας και αξιοποιείται για την εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής του Πανεπιστημίου.

Κινητή Ιατρική Μονάδα

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πέραν των μαθημάτων, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν εθελοντική εργασία μέσω της Κινητής Ιατρικής Μονάδας που διαθέτει η Σχολή, παρέχοντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, αλλά και στο ευρύ κοινό, και προάγοντας έτσι την υγεία και την ενημέρωση.

Ρεκόρ Απασχόλησης

Με βάση τα στοιχεία απασχόλησης για τα έτη 2015-2022, σε σύνολο 752 αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής, οι 751, δηλαδή ποσοστό 99,9%, έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας σε 300 και πλέον ιατρικά κέντρα παγκόσμια. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία διεθνούς κύρους όπως το John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, το Addenbrooke’s Hospital του Κέιμπριτζ, το Mayo Clinic του Ρότσεστερ, το Mount Sinai της Νέας Υόρκης, το St George Hospital του Σίδνεϋ, και το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Ισραήλ.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η νεοσύστατη Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η πρώτη στην Κύπρο και είναι βασισμένη στο επιτυχημένο μοντέλο της Ιατρικής Σχολής. Προσφέρει το πρόγραμμα Doctor of Veterinary Medicine (DVM) για αποφοίτους Λυκείου διάρκειας 5 χρόνων. Το DVM είναι ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις του Royal College of Veterinary Surgeons του Ηνωμένου Βασιλείου, του  European Association of Establishment for Veterinary Education, του American Veterinary Medical Association, και του World Organization for Animal Health.

Το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλα τα θεμελιώδη θέματα της κτηνιατρικής και προωθεί την ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων μέσω της ολοκληρωμένης κλινικής εκπαίδευσης σε μικρά και μεγάλα ζώα, με έκθεση στη φροντίδα των ζώων από το πρώτο έτος σπουδών.

Μοντέρνες Φοιτητικές Εστίες

Οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές φοιτητικές εστίες της Ευρώπης. Προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία με επιλογές σίτισης, ψυχαγωγίας και ξεκούρασης. Οι εστίες περιβάλλονται από την πανεπιστημιούπολη που σφύζει από ζωή και η οποία, εκτός από 20 πανεπιστημιακά κτήρια, περιλαμβάνει περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα, όλα σε πολύ κοντινή απόσταση.

Το 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την Κύπρο ως την ασφαλέστερη χώρα για άτομα ηλικίας 15-29.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα Ιατρικής και Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Tηλέφωνο:  +1 877 298 8189 (toll-free) ή
Email: [email protected] ή να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των Σχολών:

Ιατρική Σχολή: www.med.unic.ac.cy
Κτηνιατρική Σχολή: www.unic.ac.cy/vet

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ