ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ηλθε, είδε και απήλθε ο Ερντογάν. Η ολιγόωρη επίσκεψή του στα κατεχόμενα δεν εξέπληξε κανένα. Πέρα από τα πανηγύρια, τις κορδέλες και τις… επικλήσεις στον Αλλάχ, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημά του για λύση δύο κρατών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. «Δεν είναι πολύ μακριά οι μέρες κατά τις οποίες ο νέος τερματικός σταθμός και νέος αεροδιάδρομος, που εγκαινιάζουμε, θα χρησιμοποιείται για διεθνείς πτήσεις. Σας καλώ να άρετε πλήρως τους καθαρά πολιτικούς περιορισμούς, που στερούνται νομικής βάσης» είπε κατά την τελετή των εγκαινίων.
Επί της ουσίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άλλαξε στάση κατά την παρουσία του στα κατεχόμενα, σε αντίθεση με όσα διαπίστωσαν οι συνομιλητές του και διαβίβασαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά το προηγούμενο διάστημα. «Είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων» ήταν το μήνυμα που έστειλε από την κατεχόμενη Λευκωσία. Και φυσικά δεν παρέλειψε να επαναλάβει το τουρκικό αφήγημα ότι ο στρατός τους «έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ηρεμία στο νησί».
Λίγη ώρα αργότερα, σε εκδήλωση καταδίκης της μαύρης επετείου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάριζε συνειδητά ότι επιλέγει να μην εμπλακεί σε ένα δημόσιο διάλογο επίρριψης ευθυνών. «Η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από δικής μας πλευράς, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς παράγοντα προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών. Και είμαι, ναι, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο εν λόγω στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Η προσπάθειά μας, η ανάδειξη από μέρους μας της ετοιμότητας για τη δημιουργία θετικών εξελίξεων για όλους τους εμπλεκόμενους μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση. Και είμαι έτοιμος, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, να λάβω τολμηρές και ωφέλιμες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας» είπε στην ομιλία του.
Επόμενο ορόσημο για την Κυβέρνηση, είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα επιδιωχθούν συγκεκριμένες εξελίξεις. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ένα καλό βήμα θα ήταν να προκύψει συμφωνία για το διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Είναι κάτι που προσπαθεί να κάνει εδώ και χρόνια ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς αποτέλεσμα εξαιτίας της τουρκικής άρνησης και των προσκομμάτων που τίθενται από πλευράς κατεχομένων.
Αντίδραση του ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε απερίφραστα την παράνομη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα ανήμερα της τουρκικής εισβολής και «τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό», που αμφισβητούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Τέτοιου είδους ρητορική, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, επιχειρεί να προωθήσει την «αναγνώριση» της παράνομης αποσχιστικής οντότητας και λειτουργεί εις βάρος της όποιας προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ.
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από 45.000 Τούρκους στρατιώτες, τον βίαιο εκτοπισμό 200.000 Ελληνοκυπρίων και τον σφετερισμό των περιουσιών τους, τον εποικισμό, χιλιάδες νεκρούς, και αγνοούμενους των οποίων η τύχη δεν έχει διακριβωθεί μέχρι σήμερα.
«Οσα χρόνια και αν πέρασαν, το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει.
Σημειώνει ακόμη πως η συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στα «εγκαίνια νέας πτέρυγας» και νέου «τερματικού» του παράνομου «αεροδρομίου» Τύμπου επιβεβαιώνουν περίτρανα τη διαχρονική πολιτική της Αγκυρας, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία και στην προώθηση λύσης δύο κρατών.