x

Πολιτική

Πανηγυρίζει ο Τατάρ – Επανεκλογή του δολοφόνου του Ισαάκ, στην ψευδοβουλή και ο πρώην μουφτής

25 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα έχει πολλές παραμέτρους, που αφορούν πρωτίστως τον πλήρη έλεγχο των κατεχομένων από την Τουρκία. Η Άγκυρα ενίσχυσε τα κόμματα που είναι πιο πιστά και έστειλε στα αζήτητα τα υπόλοιπα. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε και την εδραίωση της πολιτικής των δυο κρατών στην Κύπρο, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κατοχικής δύναμης.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έσπευσε να αναφέρει πως το αποτέλεσμα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών» έγινε αποδεκτή από τον «λαό».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΚΕΕ είναι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους και ότι οι ψήφοι του ΔΚ, το οποίο είναι εταίρος του στη σημερινή «κυβέρνηση» δεν μειώθηκαν, μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι το πολιτικό όραμα και τα επιχειρήματα που προβάλλει η «κυβέρνηση» γίνονται αποδεκτά από τον κόσμο, δήλωσε ο κ. Τατάρ. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε σε συνέχιση της σημερινής «κυβέρνησης», ενδεχομένως με τη συνεργασία ενός ακόμη κόμματος.

Συμπλήρωσε ότι η πολιτική των δύο κρατών που πρόβαλε πριν από 15 μήνες και η πολιτική που πρόβαλε μετά την εκλογή του, σύμφωνα με την οποία θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από τον «λαό». Η υποστήριξη αυτής της πολιτικής στο υπό σύσταση «κοινοβούλιο» φτάνει το 65%, ισχυρίστηκε.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ένα χαστούκι, κατά τη γνώμη μου, απέναντι σε περιθωριοποιημένες ομάδες που αναπτύσσουν καθημερινά ενοχλητική ρητορική εναντίον της Τουρκίας και εναντίον μας», είπε και πρόσθεσε ότι η «εκλογική διαδικασία διεξήχθη με δημοκρατική ωριμότητα και με δημοκρατική αντίληψη».

Σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης

Νέος ψευδοπρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Φαϊζ Σουτσούογλου. Προέκυψε στην ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση του Ερσάν Σανέρ, λόγω της συμμετοχής του σε ροζ βίντεο. Στόχος του ΚΕΕ η συνεργασία ενδεχομένως με το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του Λαού, του Οζερσάι και το κόμμα Αναγέννηση των εποίκων. Ενδέχεται, ωστόσο, να επιλεγεί μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, που παρουσιάσθηκε ενισχυμένο κατάφερε να κερδίσει μεν περισσότερες έδρες, αλλά αυτό σε βάρος των υπολοίπων κομμάτων, που βρέθηκαν εκτός ψευδοβουλής.

Σημειώνεται η αποτυχία του κόμματος του πρώτου κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να μπει στη Βουλή. Ο Ακιντζί απείχε από την προεκλογική διαδικασία και δεν εργάστηκε καθόλου για το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε…

Οι δολοφόνοι στη «βουλή»

Το κόμμα Αναγέννησης, των εποίκων, έλαβε κάτι περισσότερο από 6% και κατάφερε να μπει στη «βουλή», με δύο «βουλευτές», τον Ερχάν Αρικλί και τον Ταλίπ Αταλάϊ. Ο Αρικλί είναι και ο ιδρυτής και ο πρόεδρος του κόμματος, παρά το γεγονός ότι είναι ένας εκ των καταζητούμενων με ένταλμα της Ιντερπόλ, για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996 στη Δερύνεια. Όπως είναι γνωστό, ο Αρικλί, ήταν ένας από αυτούς, που με ένα λοστό χτυπούσε μέχρι θανάτου τον Τάσο Ισαάκ, τον Αύγουστο τον 1996 στη Δερύνεια. Σύμφωνα με τον «Ρεπόρτερ», ο ίδιος, όπως και ο Κενάν Ακίν, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν κι αυτός υποψήφιος στις «εκλογές», αλλά απέτυχε να εκλεγεί, ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια που του προσφέρθηκαν κατά καιρούς για την εγκληματική δράση του. Εξίσου σημαντική, όμως και ιδιαίτερα προβληματική είναι η εκλογή του δεύτερου «βουλευτή» του κόμματος των εποίκων, που δεν είναι άλλος από τον επίσης γνωστό μας πρώην μουφτή των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάϊ.

Στατιστικά

Δεκαεννιά είναι τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στη «βουλή», οι γυναίκες αυξήθηκαν από 8 σε 11, αυξήθηκαν και οι δικηγόροι. Από τις 11 γυναίκες στη νέα «βουλή», οι έξι «εκλέχτηκαν» με το ΡΤΚ, δύο από τους τρεις «βουλευτές» του ΚΛ είναι γυναίκες και οι υπόλοιπες τρεις «εξελέγησαν» με το ΚΕΕ. Στην Κερύνεια με το ΡΤΚ «εξελέγη» ο γιος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Δεν «εκλέχθηκε» κανείς από τους παραιτηθέντες πρόσφατα από τα κόμμα τους «βουλευτές» που πήραν μεταγραφή στο ΚΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τσούνης: «Οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα είναι μπροστά»

ΑΘΗΝΑ. «Είμαι ευγνώμων και περήφανος που θα περάσω τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας