x

Αμερική

Πάνω από 10.000 άνθρωποι θα γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών χάρη στην οικογένεια Μανώλη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η οικογένεια του Νίκου Μανώλη από το Ντράκετ της Μασαχουσέτης συνέχισε για 28η χρονιά φέτος την παροχή γαλόπουλων και όλων των αναγκαίων συστατικών για την ετοιμασία ενός αξιοπρεπούς γεύματος την Ημέρα των Ευχαριστιών. Διένειμε δύο χιλιάδες τσάντες με όλα τα απαραίτητα, από τις οποίες δέκα και πλέον χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, εθνικότητας, θρησκεύματος, φυλής, γλώσσας και μορφωτικού επιπέδου θα γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Ολη αυτή η ιερή και φιλάνθρωπη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από είκοσι οκτώ χρόνια δειλά-δειλά στην αρχή με τριάντα γαλοπούλες, τις οποίες μάλιστα ο Νίκος και η Βούλα Μανώλη μαγείρευαν οι ίδιοι και τις μετέφεραν σ’ εκείνους που είχαν ανάγκη, διότι οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε φούρνους να τις μαγειρέψουν.

Ο Νίκος Μανώλης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Dracut House of Pizza & Seafood Restaurant», είπε στον «Ε.Κ.» πως «δεν μπορώ να ξεχάσω πως όταν το 1966 ήλθαμε από την Ελλάδα με τίποτε, με δύο βαλίτσες, κι αλήθεια πώς μπορείς να μη δώσεις στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ακόμα κι από τα πιο απαραίτητα και μάλιστα τη μεγάλη Ημέρα των Ευχαριστών;».

Ο Ηλίας Μανώλης με τη σύζυγό του Ελένα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ MANOLIS FOUNDATION

Η προετοιμασία των τσαντών και η διανομή γίνεται από εθελοντές και εθελόντριες κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος. Διευθυντές μεγάλων εταιρειών και τραπεζών, αστυνομικοί, στελέχη της πόλης του Λόουελ και πολλοί νέοι άνθρωποι συμμετέχουν με προθυμία. Παίρνουν άδεια από τις εργασίες τους, αψηφούν το κρύο και έρχονται και κάνουν διανομή με τα δικά τους αυτοκίνητα. Υπάρχει πλήρης εχεμύθεια. Μόνο η Βούλα (η σύζυγος του Νίκου) ξέρει τα ονόματα, κανείς άλλος. Είπε πως «ούτε κι εγώ δεν γνωρίζω και να σας πω κάτι ούτε θέλω να ξέρω διότι δεν είναι δική μου δουλειά».

Στα πρώτα χρόνια η οικογένεια Μανώλη κατέβαλλε ολόκληρο το κόστος εξ’ ιδίων, αλλά πριν μερικά χρόνια ίδρυσε το Ιδρυμα Οικογένειας Μανώλη The Manolis Family Foundation, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανεγνωρισμένος από την πολιτεία της Μασαχουσέτης και ο οποίος δέχεται δωρεές από εταιρείες και ιδιώτες οι οποίες εκπίπτουν της φορολογίας.

Αυτές τις μέρες η σκέψη του κ. Μανώλη τρέχει στην αείμνηστη μητέρα του. Είπε ότι «την σκέπτομαι συνέχεια διότι εκείνη μου είπε και με δίδαξε από μικρό παιδί να δίνω. Η ίδια έδινε αφειδώλευτα χωρίς να ξέρει κανείς τίποτε, γι’ αυτό εγώ ντρέπομαι διότι τούτο που κάνουμε είναι φανερό». Ο κ. Μανώλης όμως κάνει και πολλά άλλα φιλάνθρωπα και αλληλέγγυα τα οποία δεν φαίνονται.

Ο Ηλίας Μανώλης, ένας νέος επιτυχημένος επιχειρηματίας αφοσιωμένος στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, βαδίζει στα βήματα των γονιών του συνεχίζοντας αυτό το ιερό και ανθρωπιστικό έργο των γονιών του. Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» είπε πως «διανείμαμε πάνω από δύο χιλιάδες γαλοπούλες με τσάντες που έχουν μέσα όλα τα απαραίτητα συστατικά για το Γεύμα των Ευχαριστών για πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους».

Ο Νίκος Μανώλης ιδρυτής του Ιδρύματος The Manolis Family Foundation με τον εθελοντή Τσακ Σπύρου ο οποίος κρατά την γαλοπούλου για να την τοποθετήσει στην ειδική τσάντα διανομής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ MANOLIS FOUNDATION

Στην ερώτηση εάν η συνεχιζόμενη πανδημία επηρέασε την προσπάθειά τους, είπε πως «η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη από ποτέ. Η πανδημία και η παγκόσμια κρίση της αλυσίδας εφοδιασμού δημιούργησαν μεγάλες δυσκολίες εύρεσης και αγοράς των ειδών. Για παράδειγμα, σας λέγω πως ο βασικός προμηθευτής μας ακύρωσε την παραγγελία για δύο χιλιάδες γαλοπούλες, πέντε χιλιάδες κουτιά λαχανικών και πέντε χιλιάδες κουτιά gravy (είδος σάλτσας για τη γαλοπούλα) μία εβδομάδα πριν τη διανομή. Υποφέραμε κάθε μέρα πηγαίνοντας από κατάστημα σε κατάστημα μέχρι που μπορέσαμε και αγοράσαμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε». Πρόσθεσε ακόμη, πως «πολλοί μας έλεγαν παρατήστε τα, ακυρώσετε το πρόγραμμα για φέτος, αλλά αρνηθήκαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι αϋπνίες τις νύχτες και το ξεκίνημά μας πολύ πρωί πηγαίνοντας από μαγαζί σε μαγαζί ήταν φοβερά κουραστικό, αλλά άξιζε τον κόπο γιατί θέλαμε να επιτύχουμε τον σκοπό μας πράγμα που έγινε».

Ο Ηλίας ανέφερε επίσης πως «φέτος όλη η εργασία έγινε έξω λόγω της πανδημίας, κι έτσι μπορέσαμε και είχαμε εθελοντές και εθελόντριες σε αντίθεση με πέρυσι. Φέτος είχαμε πάνω από εκατό εθελοντές».

Φέτος για πρώτη φορά παρείχαν γαλοπούλες και όλα τα απαραίτητα για το γεύμα στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, θα προσφέρει γεύμα σε φοιτητές του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής και επίσης Ελληνες, Ελληνοαμερικανούς και φιλέλληνες φοιτητές από πανεπιστήμια της Βοστώνης. Ο Ηλίας είπε πως «απευθυνθήκαμε σε αρκετούς Ελληνικούς Οργανισμούς και το Μαλιώτειο Κέντρο μας πληροφόρησε ότι διοργανώνει γεύμα για τους φοιτητές και με χαρά ανταποκριθήκαμε με γαλοπούλες και όλα τα απαραίτητα συστατικά του γεύματος».

Τον Ηλία Μανώλη (μέσον) πλαισιώνουν δύο σερίφηδες από τον Οργανισμό Σερίφηδων της Κομητείας Μίτλεσεξ της Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ MANOLIS FOUNDATION

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται που συνεχίζει αυτό το ιερό έργο των γονιών του, απάντησε ότι «αισθάνομαι τόση πληρότητα συνεχίζοντας αυτή την αποστολή των γονιών μου, οι οποίοι με δίδαξαν πως όταν δίνεις με το ένα χέρι, ο Θεός σου δίνει με τα δύο του χέρια. Αυτά είναι τα λόγια με τα οποία ζω. Η φιλανθρωπία είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου. Μου αρέσει να συμμετέχω στα κοινά της Ομογένειας. Μου αρέσει να βοηθώ εκείνους που έχουν ανάγκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκατοντάδες Ελληνορθόδοξοι πιστοί όλων των ηλικιών και γενεών είχαν πλημυρίσει κυριολεκτικά τον ναό του Αγίου Γεωργίου της ομώνυμης ιστορικής κοινότητας του Λιν Μασαχουσέτης, συμμετέχοντας στην τέλεση της τελευταίας Θείας Λειτουργίας του ιερατικού της προϊσταμένου και πνευματικού τους πατέρα, πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσουκαλά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο τελευταίος των Liberty ταυτοποιήθηκε στον βυθό του Αιγαίου: Ποιος ήταν ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (Φωτο + Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Φως σε ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια που «φιλοξενούνται» στον βυθό του Αιγαίου έριξε η έρευνα, καθώς ταυτοποιήθηκε ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (AFRICAN MARQUIS), ένα εξαιρετικά σπάνιο «καναδέζικο liberty», που κείτεται στα νερά της βραχονησίδας Πλάτη, στα νοτιοδυτικά Δωδεκάνησα, από το 1958.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας