x
 

Διεθνή

Πάνω από 194.000 Ρώσοι διέφυγαν της επιστράτευσης

28 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΑΛΙΝ. ΕΣΘΟΝΙΑ. («ΑΡ»). Ο Βσεβολόντ (Vsevolod) χρειάστηκε τέσσερις ημέρες για να οδηγήσει από τη Μόσχα στα νότια σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία. Επρεπε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του και να συνεχίσει με τα πόδια. Την Τρίτη, ολοκλήρωσε τελικά το ταξίδι του 1.800 χιλιομέτρων (1.100 μίλια) και διέσχισε τα σύνορα για να γλιτώσει από την επιστράτευση προκειμένου να πολεμήσει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Στα 26 μου, δεν θέλω να με μεταφέρουν σπίτι σε φέρετρο ή να λερώσω τα χέρια (μου) με αίμα κάποιου εξαιτίας του πολέμου ενός ατόμου που θέλει να χτίσει μια αυτοκρατορία», είπε στο «Associated Press», ζητώντας να μην χρησιμοποιηθεί το επώνυμό του επειδή φοβόταν αντίποινα από τη Ρωσία.

Ηταν ένας από τους περισσότερους από τους 194.000 Ρώσους υπηκόους που κατέφυγαν στη γειτονική Γεωργία, το Καζακστάν και τη Φινλανδία -πιο συχνά με αυτοκίνητο, ποδήλατο ή με τα πόδια- την εβδομάδα από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση εφέδρων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανέφερε ότι πάνω από 53.000 Ρώσοι έχουν εισέλθει στη χώρα από την περασμένη εβδομάδα, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών στο Καζακστάν ανέφεραν ότι 98.000 πέρασαν στη χώρα αυτή. Η φινλανδική υπηρεσία συνοριοφυλακής ανέφερε ότι πάνω από 43.000 έφθασαν την ίδια περίοδο. Οι αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι άλλοι 3.000 Ρώσοι εισήλθαν στη Μογγολία, η οποία έχει επίσης σύνορα με τη χώρα.

Η μαζική έξοδος των ανδρών -μόνοι ή με τις οικογένειες ή τους φίλους τους- ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την ομιλία του Πούτιν στο έθνος, και συνεχίστηκε όλη αυτή την εβδομάδα. Νωρίς, άρπαξαν αεροπορικά εισιτήρια, η τιμή των οποίων εκτινάχθηκε στα ύψη στις λίγες αεροπορικές εταιρείες που εξακολουθούν να πετούν εκτός Ρωσίας. Αλλά οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να βάλουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους και να ενταχθούν στις μεγάλες ουρές που παρατηρούνταν στους δρόμους προς τα σύνορα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία «Yandex Maps», το μποτιλιάρισμα που οδηγεί στο «Verkhny Lar», ένα συνοριακό πέρασμα στη Γεωργία από την περιοχή της Βόρειας Οσετίας της Ρωσίας, εκτεινόταν για περίπου 15 χιλιόμετρα (πάνω από 9 μίλια) την Τρίτη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες πεζούς να παρατάσσονται στο σημείο ελέγχου αφού οι Ρώσοι συνοριοφύλακες χαλάρωσαν τους κανονισμούς και επέτρεψαν στους ανθρώπους να περάσουν με τα πόδια. Παρόμοια μεγάλες ουρές αναφέρθηκαν σε ορισμένες διαβάσεις προς το Καζακστάν.

Οι ρωσικές Αρχές προσπάθησαν να ανακόψουν τη ροή, απαγορεύοντας σε ορισμένους άνδρες να φύγουν και επικαλούμενοι νόμους περί κινητοποίησης. Η πρακτική δεν φαινόταν ευρέως διαδεδομένη, αλλά οι φήμες επέμεναν ότι η Μόσχα μπορεί σύντομα να κλείσει τα σύνορα σε όλους τους άνδρες σε ηλικία μάχης.

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι θα συγκεντρωθούν μόνο περίπου 300.000 άνδρες με εμπειρία σε μάχη ή άλλη στρατιωτική θητεία, αλλά έχουν προκύψει αναφορές από διάφορες ρωσικές περιοχές ότι οι στρατολόγοι μάζευαν άνδρες εκτός αυτής της περιγραφής. Αυτό πυροδότησε φόβους για μια πολύ ευρύτερη κλήση, στέλνοντας πλήθη ανδρών κάθε ηλικίας και υπόβαθρου σε αεροδρόμια και σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το Ιράν νωρίς την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο ισραηλινούς και τρεις ιρανούς αξιωματούχους που επικαλείται η «New York Times» και φάνηκε να είναι η πρώτη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση που είχε δεχθεί από το Ιράν το περασμένο σαββατοκύριακο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ