x
 

Πολιτική

Πάνω από 800 αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη διαμαρτύρονται για πολιτικές του Ισραήλ

02 Φεβρουαρίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περισσότεροι από 800 αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση δημοσίευσαν μια δημόσια επιστολή διαφωνίας την Παρασκευή κατά της υποστήριξης των κυβερνήσεών τους στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα.

Η επιστολή είναι η πρώτη περίπτωση αξιωματούχων σε συμμαχικά έθνη πέρα από τον Ατλαντικό που συγκεντρώνονται για να επικρίνουν ανοιχτά τις κυβερνήσεις τους για τον πόλεμο, λένε νυν και πρώην αξιωματούχοι που οργανώνουν ή υποστηρίζουν την προσπάθεια.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι είναι καθήκον τους ως δημόσιοι υπάλληλοι να βοηθήσουν στη βελτίωση της πολιτικής και να εργαστούν προς το συμφέρον των εθνών τους, και ότι μιλούν επειδή πιστεύουν πως οι κυβερνήσεις τους πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση στον πόλεμο. Οι υπογράφοντες λένε ότι έχουν εκφράσει ανησυχίες μέσω εσωτερικών καναλιών, αλλά έχουν αγνοηθεί.

«Οι τρέχουσες πολιτικές των κυβερνήσεών μας αποδυναμώνουν την ηθική τους θέση και υπονομεύουν την ικανότητά τους να υπερασπίζονται την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που έλαβαν την Πέμπτη οι «New York Times».

Προσθέτει ότι «υπάρχει εύλογος κίνδυνος οι πολιτικές των κυβερνήσεών μας να συμβάλλουν σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, εγκλήματα πολέμου, ακόμη και εθνοκάθαρση ή γενοκτονία».

Το έγγραφο δεν περιλαμβάνει τα ονόματα των υπογραφόντων επειδή φοβούνται αντίποινα, είπε ένας διοργανωτής, ένας αξιωματούχος που εργάζεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, περίπου 800 σημερινοί αξιωματούχοι έχουν εγκρίνει την επιστολή καθώς κυκλοφόρησε αθόρυβα μεταξύ των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο σε πολλές χώρες, είπε ο αξιωματούχος.

Η προσπάθεια αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο οι φιλο-ισραηλινές πολιτικές μεταξύ των Αμερικανών, Βρετανών και Ευρωπαίων ηγετών έχουν προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ασκούν την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεών τους.

Περίπου 80 από τους υπογράφοντες είναι από αμερικανικές υπηρεσίες, με τη μεγαλύτερη ομάδα να είναι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ένας διοργανωτής. Η κυβερνητική αρχή που εκπροσωπείται περισσότερο μεταξύ των υπογραφόντων είναι τα συλλογικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακολουθούμενα από την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου C-130 έριξαν τρόφιμα σε παλέτες πάνω από τη Γάζα, το Σάββατο, στο εναρκτήριο στάδιο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αφού περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι που είχαν ορμήσει να τραβήξουν τα αγαθά από μια νηοπομπή βοήθειας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής συνάντησης με τα ισραηλινά στρατεύματα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ