x

Γενικά Νέα

Par-King: Το Ταζ Μαχάλ των γηπέδων μίνι γκολφ

04 Φεβρουαρίου 2023

Το γεγονός ότι οι Ελληνοαμερικανοί είναι οι δημιουργοί αυτού που πλέον αναγνωρίζεται ως «το Ταζ Μαχάλ του μίνι γκολφ» δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Από την άφιξη των Ελλήνων στη Βόρεια Αμερική, σχεδόν κάθε μορφή δημόσιας ψυχαγωγίας είχε τους Ελληνες ιδιοκτήτες και καινοτόμους της. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα φάσμα δημόσιας ψυχαγωγίας που ξεκινά με τη δημιουργία και διαχείριση της Παγκόσμιας Εκθεσης του Σικάγου το 1893 από τον Γεώργιο Πάγκαλο (George Pangalos) (πεθ. 1921), μέσω όλων των επακόλουθων ελληνικής ιδιοκτησίας θεαμάτων, όπως midways, καρναβάλια, τσίρκο, ιππικές επιδείξεις, θέρετρα, κιόσκια σε λιμναία πάρκα, ροντέο και πάρκα ψυχαγωγίας/θεματικών πάρκων. Εχω ακούσει διάφορους τίτλους που δόθηκαν σε αυτές τις συλλογικές μορφές χώρων ψυχαγωγίας. Το «επιχείρηση ψυχαγωγίας» φαίνεται να είναι ο καλύτερος γενικός τίτλος για αυτό το φάσμα δημοφιλών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Το Par-King Skill Golf στο Λίνκολνσαϊρ του Ιλινόις δεν είναι απλώς ένα ακόμη από αυτά τα ελληνικής ιδιοκτησίας δημόσια ψυχαγωγικά κέντρα, αλλά ένα που από την ίδρυσή του είναι εθνικός πρωταγωνιστής στο μίνι γκολφ. Για όσους δεν παρακολουθούν την άνοδο και την πτώση των αμερικανικών δημόσιων μορφών ψυχαγωγίας, οι «New York Times» έχουν αναφέρει ότι μέχρι τον Αύγουστο του 1930 υπήρχαν πάνω από 25.000 γήπεδα μίνι γκολφ στη χώρα, ενώ υπήρχαν μόνο περίπου 6.000 γήπεδα κανονικού γκολφ σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπως θα μπορούσε κανείς να υποψιαστεί, το γήπεδο Par-King Skill Golf δεν προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη. Η προέλευσή του, το δημιουργικό όραμα και η διαρκής ενέργειά του οφείλονται στις συνεχείς προσπάθειες μιας μεγάλης ελληνοαμερικανικής οικογένειας. Αλλά σε κάθε τέτοια ελληνοαμερικανική ιστορία υπάρχει πάντα ένας ιδρυτής από τον οποίο προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα.

Στις 22 Ιουλίου 1913, ο Γεώργιος Νικόλαος Μπόζνος (George Nicholas Boznos)(1896-1991) έφτασε από την Ελλάδα. Μέχρι το 1920, ο Μπόζνος ζούσε πάνω από ένα παντοπωλείο μαζί με τον θείο του Γκουστάβ στη διεύθυνση 3958 Grand Avenue στο Σικάγο. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1920, ο Μπόζνος παντρεύτηκε τη σύζυγό του Δήμητρα και απέκτησε τέσσερις γιους. Το 1923, ο Γιώργος Μπόζνος μετέφερε την οικογένειά του σε ένα οικόπεδο 30 στρεμμάτων που βρισκόταν στη νοτιοανατολική γωνία των οδών Waukegan και Dempster στο Μόρτον Γρουβ του Ιλινόις. Αυτό το κομμάτι γης στα προάστια του Σικάγου και οι οικογενειακές επιχειρήσεις που ενέπνευσε ξεκίνησαν πρώτα με την Dempster Vegetable Farm. Στη συνέχεια, ο Μπόζνος άνοιξε το «Dempster Cafe». Τόσο επιχειρηματικά ήταν τα ευρύτερα μέλη της οικογένειας Μπόζνος που πρέπει να περάσω από τις διάφορες επιχειρήσεις που αυτά τα άτομα κατάφεραν να δημιουργήσουν και ταυτόχρονα να διατηρήσουν σε αυτό το ακίνητο και να μεταπηδήσω αμέσως στην ίδρυση αυτού που, με τον καιρό, θα γινόταν το γήπεδο Par-King Skill Golf.

Το 1951, η οικογένεια Μπόζνος άνοιξε μία πίστα οδήγησης που ονομαζόταν (αρχικά) Gorgeous George’s Golfing Garden. Οι ημερομηνίες διαφέρουν, αλλά κάποια στιγμή μεταξύ 1955 και 1956 το όνομα του χώρου άλλαξε σε 4G- Practise Fairways. Ηταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όταν ο Μπόζνος και οι γιοι του άλλαξαν τα 30 στρέμματα μικτής παραγωγής προϊόντων εξωραϊζοντας την επιχείρηση. Η οποία μεταμορφώθηκε σταδιακά σε μια εντυπωσιακή σύνθεση μοναδικών δέντρων και στυλιζαρισμένων θάμνων, αλλά και 10.000 λουλουδιών που φυτεύονται ετησίως σε όλο το χώρο (του μελλοντικού γηπέδου μίνι γκολφ). Ακούσια, ίσως, αλλά παρ’ όλα αυτά κάθε τέτοια προσθήκη ή μεταβολή της επιχείρησης τελικά συνέκλινε στην αναβάθμιση της πίστας οδήγησης σε κάτι εντελώς καινούργιο. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η πίστα οδήγησης είχε μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο γήπεδο μίνι γκολφ.

Το αρχικό Par-King «σχεδιάστηκε και η κατασκευή του είχε την επίβλεψη του (τότε) 20χρονου Σαμ Μπόζνο… κάθε μία από τις 8 τρύπες χαρακτηρίζεται από ένα αντίγραφο, σχολαστικά φτιαγμένο στο χέρι και ζωγραφισμένο με όμορφα χρώματα, κάποιου διάσημου τοπόσημου. Από τα ονόματά τους μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πώς μοιάζουν οι τρύπες και τι αντιπροσωπεύουν. Οι τρύπες στο μπροστινό μέρος ονομάζονται: ‘Liberty Bell’, ‘Alligator’, ‘Toll Road’, ‘Statue’, ‘Mount Rushmore’, ‘Grandfather’s Clock’, ‘Turtle’ και ‘Prudential’. Στις τελευταίες εννέα: ‘The Shoe’ (ένα αντίγραφο ύψους 11 ποδιών από εκείνο στο οποίο ζούσε η γερόντισσα με όλα τα παιδιά της), ‘Indian Tepee’, ‘Humpty Dumpty’, ‘Sweetheart’, ‘Three Bears’, ‘Roller Coaster’, ‘Old Mill’, ‘Clown’ και ‘Roulette’.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια και περίπου 80.000 δολάρια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή. Το κτίριο ‘Prudential’ χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστεί. Είναι 11 πόδια ψηλό, έχει 41 ορόφους όπως αυτό στην όχθη της λίμνης, 2.500 μικροσκοπικά πλαστικά παράθυρα, το καθένα τετράγωνο μιας ίντσας και με πάχος ένα τέταρτο της ίντσας. Το Mount Rushmore είναι μια αναπαραγωγή του μνημείου στη Νότια Ντακότα με τα πρόσωπα τεσσάρων προέδρων: Τζορτζ Ουάσινγκτον (George Washington), Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson), Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln) και Θίοντορ Ρούσβελτ (Theodore Roosevelt) σε πηλό (gradyent.blogspot.com)».

Στη συνέχεια, στις 28 Αυγούστου 1965, το περιοδικό «Amusement Business» ανέδειξε το γήπεδο της οικογένειας Μπόζνος ως «το Ταζ Μαχάλ του μίνι γκολφ», τονίζοντας ότι «σημειώνεται ότι είναι το πιο περίτεχνο (και με τα υψηλότερα έσοδα) γήπεδο μίνι γκολφ 18 οπών στη χώρα». Κάθε διαδρομή ήταν κατά παραγγελία κατασκευασμένη, ζωγραφισμένη στο χέρι και είχε ένα μοναδικό θέμα ή κατασκευή. Το 1977, το «4G-Fairways… George’s Gorgeous Golfing Garden» μετακόμισε στο 21711 North Milwaukee Road στο Λινκολνσάιρ του Ιλινόις – περίπου τριάντα μίλια βόρεια του Σικάγου. Με αυτή τη μεταφορά η έκταση έγινε γνωστή ως Par-King Skill Golf με την οικογένεια Μπόζνος να προσθέτει με υπερηφάνεια τον ισχυρισμό που κανείς δεν αρνείται περί του πιο ασυνήθιστου Μίνι Γκολφ στον Κόσμο. Αυτή η εκδοχή του γηπέδου άνοιξε με «δύο γήπεδα 18 οπών, 19 κινούμενα εμπόδια και 7 τρύπες με νερό (par.-king.com)». Στη σημερινή του τοποθεσία, το γήπεδο ανήκει και διοικείται από τα εγγόνια του Γιώργου Μπόζνου.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία από αυτές τις πράσινες διαδρομές δεν είναι ίδια. Όπως αναφέρεται στο «Men’s Journal», «το Par-King στο Λινκολνσάιρ του Ιλινόις αυτοαποκαλείται ‘Η Πιο Ασυνήθιστη Μινιατούρα Γκολφ του Κόσμου’ και ίσως έχει δίκιο. Το αποκορύφωμα είναι μια τρύπα με τρενάκι του λούνα παρκ, στην οποία οι θαμώνες χτυπάνε μπάλες πάνω στο Super Looper, μια πίστα με ανάποδα στοιχεία. Τα δύο γήπεδα των 18 οπών του Par-King έχουν μια τρελή ποικιλία χαρακτηριστικών, όπως ένα πανέμορφο χειροποίητο σκαλιστό καρουζέλ με πολύχρωμα άλογα σε μια τρύπα και το Αγαλμα της Ελευθερίας σε μια άλλη. Στην τρύπα με τον πύραυλο, οι παίκτες του γκολφ χτυπούν μπάλες πάνω σε μια ράμπα και σε μια τροχιά που τρέχει μέσα και κάτω από τον πύραυλο. Θα βρείτε επίσης το Mount Rushmore».

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι το τέλος των δημιουργημάτων του Par-King. Ένα αντίγραφο του Sears (τώρα Willis) Tower, ελέφαντες, δεινόσαυροι, το Mount Rushmore, τρομακτικοί κλόουν, ακόμη και μια τρύπα με ασανσέρ είναι όλα ξεχωριστά γήπεδα. Κάθε χειμώνα αυτές οι δημιουργίες από υαλοβάμβακα πρέπει να αποσυναρμολογούνται, να ανακαινίζονται και να τοποθετούνται στην αποθήκη. Παρόλα αυτά, δεδομένης της ορμής και της δημιουργικής φύσης της οικογένειας Μπόζνος, τουλάχιστον μία τρύπα το χρόνο αντικαθίσταται από μία νέα, χειροποίητα σχεδιασμένη στο σπίτι.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ η οικογένεια Μπόζνος ακολουθεί δημιουργικά τη «μορφή» του γηπέδου μίνι-γκολφ, πολύ πολύ περισσότερα είναι σε εξέλιξη.

Γράφοντας για το περιοδικό «Smithsonian Magazine», ο Ματ Μπλιτζ (Matt Blitz) ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920, τα γήπεδα μίνι-γκολφ ήταν ως επί το πλείστον μικροσκοπικές εκδοχές των κανονικών γηπέδων γκολφ. Αυτό άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν ο Γκάρνετ Κάρτερ (Garnet Carter) κατασκεύασε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το γήπεδο Tom Thumb στο θέρετρο Lookout Mountain κοντά στην Τσατανούγκα του Τενεσί. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, πρόσθεσε τούνελ από βράχους και κούφιους κορμούς ως εμπόδια και σύντομα διαπίστωσε ότι το γήπεδο μίνι γκολφ του ήταν πολύ πιο κερδοφόρο από το κανονικό του.

Το μίνι γκολφ έχει προχωρήσει πολύ από την εποχή των κούφιων κορμών- τα σημερινά γήπεδα διαθέτουν εμπόδια όπως αντίγραφα εθνικών ορόσημων, σταθμούς του μετρό και γελαστούς κλόουν. Ενώ υπάρχουν μόνο περίπου 5.000 γήπεδα μίνι-γκολφ ακόμα στην Αμερική, υπάρχει πραγματική τέχνη στον περίτεχνο σχεδιασμό πολλών από αυτά… στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (παρουσιάστηκε) ένα ατσάλινο τρενάκι «Super Looper» που μεταφέρει την μπάλα πάνω-κάτω. Είναι τα δύο μοναδικά του είδους τους στον κόσμο (smithsonian.com 19 Αυγούστου 2015). Και εδώ είναι το σημείο όπου η οικογένεια Μπόζνος αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την έμφυτη δημιουργικότητά της από γενιά σε γενιά.

Σήμερα, αυτή η οικογενειακή επιχείρηση πολλών γενεών εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Αλλά μην πιστεύετε τα λόγια μου. Διάφορα βίντεο στο YouTube παρουσιάζουν διαφορετικά γήπεδα στο Par King Miniature Golf και τις ξεχωριστά περίτεχνες εγκαταστάσεις τους. Αναμφίβολα, το Par King Skill Golf παραμένει ένας παράδεισος του είδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σειρά από άγνωστες -και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες- ιστορικές λεπτομέρειες είχαν την ευκαιρία να μάθουν οι παρευρισκόμενοι στην κεντρική επιμορφωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την 25η Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ