ΣΙΝΤΡΑ. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Στα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο υπερτουρισμός σε διάφορες περιοχές του πλανήτη κατά το τρέχον καλοκαίρι αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press».
Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, επικαλείται τις μαρτυρίες τουριστών αλλά και επαγγελματιών του τουρισμού από διάφορα μέρη.
Η Βίρπη Μακέλα από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου διατηρεί ένα μικρό ξενοδοχείο, καταθέτει τη δική της μαρτυρία.
Οι επισκέπτες στο Casa do Valle στην πλαγιά του λόφου κοντά στο κέντρο του χωριού, της τηλεφωνούν με αγωνία γιατί δεν μπορούν να βρουν το ακίνητό της εν μέσω των «ανοργάνωτων» κανόνων κυκλοφορίας της Σίντρα που φαίνεται να αλλάζουν χωρίς προειδοποίηση.
«Υπάρχει μια κολώνα στη μέση του δρόμου που ανεβοκατεβαίνει και δεν μπορείς να πας μπροστά γιατί καταστρέφεις το αυτοκίνητό σου. Πρέπει λοιπόν να κατέβεις με κάποιο τρόπο, αλλά δεν μπορείς να γυρίσεις, οπότε πρέπει να κάνεις πίσω τον δρόμο», λέει η Μακέλα, κάτοικος Πορτογαλίας εδώ και 36 χρόνια. «Και μετά οι άνθρωποι απογοητεύονται τόσο πολύ που έρχονται στο δρόμο μας, ο οποίος έχει επίσης μια πινακίδα που λέει ‘μόνο εξουσιοδοτημένα οχήματα’. Και μπλοκάρουν τα πάντα».
Σε απόσταση 40 λεπτών με το τρένο προς τα δυτικά, ο δήμος της Σίντρα έχει επενδύσει σε περισσότερους χώρους στάθμευσης έξω από την πόλη και σε κατοικίες νέων σε χαμηλότερες τιμές κοντά στο κέντρο, ανέφερε το γραφείο του δημάρχου.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο επισκέπτονται τα βουνά και τα κάστρα της Σίντρα, μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Πορτογαλίας για το δροσερό μικροκλίμα και το τοπίο της.
Οι κάτοικοι της περιοχής οργανώνονται σε ομάδες και απαιτούν και από τον τοπικό δήμο αλλά και από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να οργανώσουν καλύτερα τον τόπο τους σε σχέση τους τουρίστες.
«Δεν είμαστε ενάντια στους τουρίστες», αναφέρει το μανιφέστο μιας τοπικής ομάδας. «Είμαστε ενάντια στο πανδαιμόνιο που (τοπικοί ηγέτες) δεν μπορούν να επιλύσουν».
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία όπου υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα.
Στην Ιαπωνία, όπου οι αφίξεις τουριστών που τροφοδοτούνται από το αδύναμο γιεν, αναμενόταν να σημειώσουν νέο ρεκόρ το 2024, το Κιότο απαγόρευσε στους τουρίστες την είσοδο σε ορισμένα σοκάκια.
Τι είναι, τέλος πάντων, ο «υπερτουρισμός»;
Η ίδια η φράση γενικά περιγράφει το σημείο καμπής στο οποίο οι επισκέπτες και τα χρήματά τους παύουν να ωφελούν τους κατοίκους και αντ’ αυτού προκαλούν ζημιά υποβαθμίζοντας ιστορικούς χώρους, υποδομές και δυσκολεύοντας σημαντικά τη ζωή όσων ζουν εκεί.
Ορισμένες τοποθεσίες ενθαρρύνουν τον «ποιοτικό τουρισμό», που γενικά ορίζεται ως περισσότερη προσοχή από τους επισκέπτες προς τους κατοίκους και λιγότερο μεθυσμένη συμπεριφορά, ενοχλητικές selfie και άλλες αμφισβητήσιμες επιλογές.
«Ο υπερτουρισμός είναι αναμφισβήτητα επίσης ένα κοινωνικό φαινόμενο», σύμφωνα με μια ανάλυση για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που γράφτηκε από τον Joseph Martin Cheer από το Πανεπιστήμιο του Western Sydney και τη Marina Novelli από το Πανεπιστήμιο του Nottingham.