x
 

Κοινωνία

Παρά τις χιλιάδες συλλήψεις, οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα με το Τέξας εξακολουθούν να είναι πολλές

28 Δεκεμβρίου 2023

ΙΓΚΛ ΠΑΣ. ΤΕΞΑΣ. Από τον Μάρτιο, το Τέξας θα δώσει στην Αστυνομία ακόμη ευρύτερη εξουσία για τη σύλληψη μεταναστών, επιτρέποντας επίσης στους τοπικούς δικαστές να τους διατάζουν να φύγουν από τις ΗΠΑ βάσει νέου νόμου που υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Γκρεγκ Αμποτ.

Ωστόσο, περισσότερο από δύο χρόνια μετά από μια επιχείρηση μικρότερης κλίμακας στο Τέξας για τη σύλληψη μεταναστών μέσω κατηγοριών για παραβατική παράβαση, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι προσπάθειες της πολιτείας «σύλληψης και φυλάκισης» μείωσαν τις συνοριακές διελεύσεις. Η πρωτοβουλία αποκάλυψε τα όρια χρήσης συλλήψεων για την αποτροπή των διαβατών και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον νομικό μηχανισμό που θα χρησιμοποιήσει το Τέξας για να ξεκινήσει τη δίωξη μεταναστών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Πριν εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, όπως χιλιάδες άλλοι μετανάστες φέτος, ο Αμπντούλ, ένας 32χρονος από τη Δυτική Αφρική, έκανε μια απροσδόκητη παράκαμψη: Βδομάδες σε μια απομακρυσμένη φυλακή του Τέξας με τοπικές κατηγορίες παραβίασης μετά τη διέλευση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

«Πέρασα πολλές ώρες χωρίς να κοιμάμαι, καθισμένος στο πάτωμα», είπε ο Αμπντούλ, ένας πολιτικός ακτιβιστής που έφυγε από τη Μαυριτανία, φοβούμενος διώξεις. Μίλησε με την προϋπόθεση ότι το επώνυμό του δεν θα δημοσιευθεί από φόβο μήπως διακινδυνεύσει το αίτημά του για άσυλο.

Από τον Μάρτιο, το Τέξας θα επιτρέψει στην Αστυνομία να συλλαμβάνει μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην πολιτεία και να δώσει στους τοπικούς δικαστές την εξουσία να τους διατάξουν να φύγουν από τη χώρα. Ο νέος νόμος έρχεται δύο χρόνια αφότου το Τέξας ξεκίνησε μια επιχείρηση μικρότερης κλίμακας για τη σύλληψη μεταναστών για παραβίαση, με φτωχά όμως αποτελέσματα. Κι έτσι το Τέξας είναι έτοιμο να δώσει στην Αστυνομία ακόμη ευρύτερες εξουσίες για τη σύλληψη μεταναστών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων έχουν ήδη μηνύσει για να σταματήσει ο νέος νόμος που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ, χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματική υπέρβαση που παραβιάζει την Αρχή Μετανάστευσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Από το 2021, οι Αρχές του Τέξας έχουν συλλάβει σχεδόν 10.000 μετανάστες με κατηγορίες παραβίασης πλημμελήματος, σύμφωνα με αυτό που ο Αμποτ ονόμασε επιχείρηση «σύλληψη και φυλακή»: οι ιδιοκτήτες γης στα σύνορα συνάπτουν συμφωνίες με την πολιτεία που επιτρέπουν συλλήψεις παραβίασης, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή του νόμου για τη σύλληψη μεταναστών που εισέρχονται στο ΗΠΑ μέσω αυτών των εδαφών.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει συνταγματικές αμφισβητήσεις στα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων αξιώσεων για παραβιάσεις της δίκαιης διαδικασίας. Πιο πρόσφατα, ένας ιδιοκτήτης γης ζήτησε από τους αξιωματούχους να σταματήσουν τις συλλήψεις για καταπάτηση στην ιδιοκτησία τους, ισχυριζόμενος ότι οι Αρχές δεν είχαν εξαρχής άδεια.

Ο Αμποτ είχε προβλέψει ότι οι συλλήψεις παραβίασης θα έδιναν γρήγορα αποτελέσματα. «Οταν οι άνθρωποι αρχίσουν να μαθαίνουν γι’ αυτό, θα σταματήσουν να διασχίζουν τα σύνορα του Τέξας», είπε στο «Fox News» τον Ιούλιο του 2021, όταν οι συνοριακές διελεύσεις Τέξας-Μεξικού έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια εκείνο το οικονομικό έτος.

Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο το περασμένο οικονομικό έτος, ξεπερνώντας το 1,5 εκατομμύριο.

«Ακόμα περνούν από εδώ», είπε ο σερίφης Τομ Σμέρμπερ (Tom Schmerber) της κομητείας Maverick, όπου ο Αμπντούλ πέρασε τα σύνορα και συνελήφθη γρήγορα τον Ιούλιο.

Ο Αμποτ πρότεινε αυτόν τον μήνα το Τέξας να μπορεί σύντομα να καταργήσει σταδιακά τις συλλήψεις για παραβίαση καθώς προχωρά με χρεώσεις παράνομης εισόδου που μπορούν να επιβληθούν οπουδήποτε στην πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων μιλίων από τα σύνορα.

Οι συλλήψεις για παραβίαση υπήρξαν ακρογωνιαίος λίθος της συνοριακής αποστολής του Αμποτ σχεδόν $10 δισ., γνωστή ως Operation Lone Star, η οποία έχει δοκιμάσει την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη μετανάστευση. Ο Αμποτ έχει επίσης στείλει περίπου 80.000 μετανάστες με λεωφορεία σε πόλεις υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, έχει στήσει σύρμα αγκαθωτό στα σύνορα και έχει εγκαταστήσει φράγματα σημαδούρων στο Ρίο Γκράντε. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμποτ έστειλε μια πτήση 120 μεταναστών στο Σικάγο κλιμακώνοντας την αντιμεταναστευτική του πολιτική.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ