x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παραδόσεις του έθνους και του γένους μας

Παραδόσεις, παραδόσεις, τραγουδούσε θρηνώντας «Ο βιολιστής της στέγης», στο περίφημο θέατρο του Broadway, στη Νέα Υόρκη, βλέποντας τη νέα γενιά να απομακρύνεται από αυτές.

Χριστούγεννα πάλι, η κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης που γιορτάζεται με δέος, ανακούφιση και συγκίνηση από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων για 2023 χρόνια.

Χριστούγεννα, η χαρμόσυνη μέρα που γιορτάζουμε την ταπεινή, αλλά όχι αθόρυβη Γέννηση του Χριστού μας. Το μείζον γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στον άνθρωπο και που είναι διανθισμένο με τις παραδόσεις που δημιουργήθηκαν τότε και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, 2023 χρόνια αργότερα. Τόσο ισχυρή και πολυσήμαντη είναι η αξία τους.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο, το θαύμα της Γέννησης του Χριστού και οι χιλιόχρονες παραδόσεις που το πλαισιώνουν, ολοκληρώνουν το μεγαλείο των εορτών των Χριστουγέννων.

Οι εξελίξεις, οι αλλαγές και παραλλαγές στις παραδόσεις ανά τους αιώνες είναι κατανοητές. Τίποτα στη ζωή δεν μένει σταθερό. Τα πάντα ρει. Αλίμονό μας όμως αν γκρεμίσουμε τις παραδόσεις άσκεφτα, επιπόλαια, στο όνομα του νέου, του μοντέρνου, του διαφορετικού.

Φυσιολογικό και επιθυμητό είναι να έρχεται η κάθε γενιά γεμάτη με ορμή, με ενθουσιασμό, με την φιλοδοξία να αλλάξει, να ομορφύνει, να βελτιώσει τον κόσμο.

Εχει όμως την σοφία να διακρίνει αυτά που χρειάζονται αλλαγή από αυτά που πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού;

Είναι γι’ αυτό αναγκαίο να προστατευθούν όσα πρέπει, να μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές ανέπαφα.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εκκλησιαστικές παραδόσεις. Ισχύει εξίσου και για τις λαϊκές και εθνικές. Αποτελούν κι αυτές μέρος του νήματος που μας ενώνει από γενιά σε γενιά, που από τους πολλούς γινόμαστε ένας.

Ας μην σπεύδουμε λοιπόν χωρίς σκέψη, αλλά με την απόλυτη βεβαιότητα, σίγουρο δείγμα άγνοιας, να γκρεμίζουμε παραδόσεις και σύμβολα.

Ας μην ενδίδουμε στην πίεση της στιγμής. Ας κοιτάμε μακριά, τον μακρύ ορίζοντα του λαού και του έθνους μας.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κυπριακή εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ