x
 

Πολιτισμός

Επαναπατρίστηκε η κλεμμένη εικόνα 500 ετών από τον κατεχόμενο Αντιφωνητή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η εικόνα του ένθρονου Χριστού από το μοναστήρι του Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Καλογραία της Κερύνειας, παραδόθηκε το πρωί της Τρίτης μετά από προσπάθειες 24 χρόνων, από τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρία Ιερωνυμίδου, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Η εικόνα, που θεωρείται «δίδυμη» της εικόνας της ένθρονης βρεφοκρατούσας Παναγίας, ανάγεται στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. και είχε κλαπεί και πωληθεί στο εξωτερικό από Τούρκους αρχαιοκάπηλους μετά τη εισβολή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπρου Χρυσόστομο, ο Υπ. Μεταφορών είπε ότι ήταν τιμή του να παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο ακόμα μία κλεμμένη εικόνα που έχει επαναπατριστεί με επιτυχία.
Σημείωσε ότι για πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, έχει ετοιμαστεί πρόταση για να δημιουργηθεί «ένας κλάδος με το κατάλληλο προσωπικό, με αστυνομικούς που θα εκπαιδευθούν και το μοναδικό αντικείμενο της εργασίας τους θα είναι η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας».

Η επαναπατρισθείσα Δεσποτική Εικόνα του Ένθρονου Χριστού της κατεχόμενης εκκλησίας του Αντιφωνητή στη Καλογραία της Επαρχίας Κερύνειας, 12 Ιουλίου 2022. (AP Photo/Petros Karadjias)

Μιλώντας κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο Αρχιεπίσκοπος αφηγήθηκε τις προσπάθειες που είχαν γίνει για την επιστροφή εκατοντάδων ιστορικών εκκλησιαστικών κειμηλίων που είχαν κλαπεί από τα κατεχόμενα και βρίσκονταν στο Μονακό. «Οι καλές σχέσεις φέρνουν αποτέλεσμα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης εκείνης, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι 500 συνολικά τεμάχια, των οποίων η προέλευση από κατεχόμενα χωριά ήταν σαφής, θα επέστρεφαν στην Κύπρο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η κ. Ιερωνυμίδου υπογράμμισε πόσο χρονοβόρες είναι οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών κειμηλίων και αρχαιολογικών θησαυρών, που κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
«Για τη συγκεκριμένη εικόνα έχουν γίνει χρονοβόροι δικαστικοί και νομικοί αγώνες», είπε, εξηγώντας ότι από το 2014 που εντατικοποιήθηκαν οι διαδικασίες, μόλις το 2022 επιτεύχθηκε η επιστροφή της.

Όπως εξήγησε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η «δίδυμη» εικόνα του ένθρονου Χριστού, εκείνη της ένθρονης βρεφοκρατούσας Παναγίας, είχε επιστρέψει στην Κύπρο το 1998 και από τότε αναζητείτο και η αντίστοιχη.

Η επαναπατρισθείσα Δεσποτική Εικόνα του Ένθρονου Χριστού της κατεχόμενης εκκλησίας του Αντιφωνητή στη Καλογραία της Επαρχίας Κερύνειας, 12 Ιουλίου 2022. (AP Photo/Petros Karadjias)

«Εντατικοποιήθηκαν οι ενέργειες από το 2014, όταν ειδοποιήθηκε η Εκκλησία της Κύπρου (για τον εντοπισμό της σε δημοπρασία στο εξωτερικό) και με τη σειρά της ειδοποίησε την Αστυνομία. Με τη σειρά της η Αστυνομία ειδοποίησε τις ελβετικές αρχές, έγινε αμέσως κατάσχεση της εικόνας και από το 2014 η εικόνα βρισκόταν στην κατοχή της ελβετικής αστυνομίας. Στη συνέχεια έγιναν όλες οι σωστές διαδικασίες για τον επαναπατρισμό της», εξήγησε η κ. Ιερωνυμίδου σε δηλώσεις της μετά την παράδοση της εικόνας.

Αυτός είναι ο τέταρτος μεγάλος επαναπατρισμός που γίνεται. Το 2018 είχε επαναπατριστεί το πολύ σπουδαίο ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου, από την Παναγία Κανακαριά. Μετά είχαμε τμήματα τοιχογραφιών από την Αψινθιώτισσα και άλλες εκκλησίες, τα οποία επαναπατρίστηκαν από τη Χάγη. Πέρσι έγινε ο επαναπατρισμός των βημόθυρων από την εκκλησία της Περιστερωνοπηγής και τώρα έγινε ο επαναπατρισμός του ένθρονου Χριστού, που ανάγεται στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αι. μ.Χ., κατέληξε η κ. Ιερωνυμίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την προσθήκη του χαλιτζιού Τηλλυρίας, του κυπριακού ημίσκληρου λευκού τυριού, στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε η Κομισιόν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ