x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παραφράζοντας τον Αβραάμ Λίνκολν

Μεγαλώσαμε ακούγοντας ιστορίες για τον περίφημο Κόκκινο Στρατό. Που ήταν ανίκητος, που κατάφερε να δαμάσει τον Χίτλερ, που ακόμα και στα μετασοβιετικά χρόνια δεν είχε χάσει την ακμή και την ισχύ του και που αποτελούσε το αντίπαλον δέος του αμερικανικού στρατού.

Ολα αυτά μέχρι να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. ’Η μάλλον μέχρι να διανύσουμε μερικές εβδομάδες στον πόλεμο της Ουκρανίας, διότι στην αρχή οι μύθοι για τον ρωσικό στρατό και τη δύναμή του διακινούνταν για τα καλά, ακόμα και από εγχώριους φαντασιόπληκτους. Θυμάμαι δε κάτι «έγκριτους» κατά τα άλλα σχολιαστές που έχουν πιάσει στασίδι στα ελληνικά κανάλια εδώ και χρόνια που προέβλεπαν την πρώτη εβδομάδα ότι «από ώρα σε ώρα πέφτει το Κίεβο».

Επτά μήνες μετά το Κίεβο είναι ακόμα στα χέρια των Ουκρανών, η ζωή έχει γυρίσει σχεδόν στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και αυτό που είναι πλέον πιο επίφοβο να πέσει είναι η Μόσχα και όχι η ουκρανική πρωτεύουσα. Ο περίφημος ρωσικός στρατός (βγάζω στην άκρη τα πυρηνικά, τα οποία θα μετέτρεπαν σε υπερδύναμη ακόμα και την Αλβανία, τα έχει πει δε αυτά ο καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια άλλη χώρα) δεν είναι τελικά τόσο περίφημος.

Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει ο Βλαδίμηρος ότι έχει στριμωχτεί όταν αναγκάστηκε χθες να κηρύξει «μερική επιστράτευση»; Αν πήγαινε καλά ο πόλεμος όπως λένε οι Ρώσοι (διότι αυτό λένε και στους δικούς τους αλλά και στον έξω κόσμο – βέβαια δεν τους πιστεύει κανείς), θα υπήρχε λόγος για τέτοια κίνηση που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και πανικό εντός της Ρωσίας; Ο καθένας το καταλαβαίνει πως όχι.

Πέρα από την έκβαση του εν λόγω πολέμου, που δεν φαίνεται να είναι αυτή που θα ήθελε ο Πούτιν, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ρώσους είναι ότι αποκαλύφθηκε σε όλη της το μεγαλείο η γύμνια του στρατού τους, κατέρρευσε ο μύθος που φιλοτεχνούσαν για χρόνια, αυτός του ανίκητου και του πανίσχυρου στρατού – αν και κάποιοι είχαν υποψίες βάσιμες ότι η Ρωσία δεν είναι τίποτα από αυτά που διαφημίζει.

Τι την ήθελε, λοιπόν, την εισβολή ο Πούτιν αν ήταν να μάθουν όλοι ότι το άλογο που μας πολυδιαφήμιζε ήταν απλά μουλάρι; Αν ήταν Αμερικανός ο Βλαδίμηρος ίσως και να γλίτωνε το κάζο.

Και ξέρετε γιατί; Γιατί όλο και κάπου θα είχε πάρει το αυτί του τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν «είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι ανόητος παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία». Αν την παράφραζε λίγο, θα καταλάβαινε ότι του ταίριαζε γάντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κατοχικό καθεστώς αποφάσισε πρόσφατα την επέκταση μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου 2024, της «άδειας» της «εταιρείας» με την ονομασία «Selin Tourism Ltd» για διαχείριση του καζίνο του ξενοδοχείου «Oscar Resort» στην κατεχόμενη Κερύνεια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ