x
 

Πολιτική

Παραμένει στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρώπης το θέμα των περιουσιών

22 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) αποφάσισε να μην τερματιστεί η επιτήρηση της Τέταρτης Διακρατικής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για την πτυχή του περιουσιακού, με τη Λευκωσία να αποδύεται σε διπλωματικό αγώνα για να καταστεί αυτό δυνατόν, αφού τέσσερις χώρες είχαν ταχθεί υπέρ του τερματισμού της επιτήρησης, κάτι που τελικά ανατράπηκε, σε σύγκριση με πέρσι. Αυτό, όπως δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έγινε εφικτό ύστερα από έντονη και συντονισμένη προσπάθεια με τη συνδρομή και της Νομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου, οι τέσσερις χώρες είναι η Γερμανία, η Ελβετία, η Λιθουανία και η Τσεχία.

Στις δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως η απόφαση στην οποία κατέληξε τελικά η Υπουργική Επιτροπή είναι να μην τερματιστεί η επιτήρηση της υπόθεσης, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι δυστυχώς πλέον αυτονόητο.

Φέτος υπήρξε πρόταση από τη Γραμματεία για κλείσιμο της υπόθεσης, ανέφερε ο κ. Κόμπος, υπενθυμίζοντας πως και πέρσι είχε κλείσει η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε πως «ύστερα από έντονη και συντονισμένη προσπάθεια με την πολύτιμη συνδρομή και της Νομικής Υπηρεσίας εξασφαλίστηκε η επιτήρηση της υπόθεσης για το επόμενο έτος, και μάλιστα με μετατόπιση της στάσης τεσσάρων κρατών σε σύγκριση πάντοτε με την περσινή περίοδο».

Ερωτηθείς αν η συνέχιση της επιτήρησης της υπόθεσης κρατά ανοικτή την πίεση προς την Τουρκία, ο ΥΠΕΞ απάντησε: «Σαφέστατα. Τα επιχειρήματά μας ήταν και νομικά και πολιτικά. Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούμε ότι έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η σε εργοστασιακή κλίμακα προσπάθεια εκμετάλλευσης των περιουσιών».

Είπε ακόμη, πως η διατήρηση της επιτήρησης της υπόθεσης δεν έχει στην πράξη κάποιαν επίδραση, αλλά είναι ζήτημα αρχής και ζήτημα πολιτικού μηνύματος.

Πρόσθεσε πως εδώ και πάρα πολύ χρονικό διάστημα υπάρχει μια σαφής αρνητική μετατόπιση έναντι των θέσεων της Λευκωσίας, «η οποία όμως καταφέραμε να αντιστραφεί και θα δούμε την επόμενη φορά με ποιο τρόπο θα συνεχίσει η προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κόμπος είπε πως εκκρεμεί η πτυχή για το θέμα των αγνοουμένων στη Διακρατική που θα εξεταστεί την άνοιξη σε παρόμοιας φύσεως διαδικασία και του χρόνου θα γίνει επανεξέταση της πτυχής του περιουσιακού.

Πρόσθεσε πως η προσπάθεια θα είναι να συνεχιστεί η επιτήρηση και για το θέμα των αγνοουμένων και ήδη ξεκίνησαν να δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Αυτό είναι ένα πιο σημαντικό ζήτημα για εμάς. Είναι η ανθρωπιστική πτυχή και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να εργαζόμαστε ώστε να διατηρηθεί η επιτήρηση και αυτής της πτυχής διότι είναι κάτι το οποίο έχει σημασία και από άποψη συμβολισμού και από άποψη πολιτικού μηνύματος», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην ανθρωπότητα ο Χένρι Κίσιντζερ δεν παραγράφονται.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ