x
 

Γενικά Νέα

Παραμένει υπό ψυχιατρική παρακολούθηση ο Δ. Παγουρτζής, φερόμενος μακελάρης στο Τέξας

24 Φεβρουαρίου 2021

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Για έναν ακόμη χρόνο θα παραμείνει υπό ψυχιατρική παρακολούθηση ο νεαρός ομογενής, φερόμενος μακελάρης σε σχολείο του Τέξας, Δημήτριος Παγουρτζής (Dimitrios Pagourtzis), καθώς οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι δεν είναι ικανός πνευματικά για να δικαστεί.

Πρόκειται για τον μαθητή, ο οποίος τον Μάιο του 2018 σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο σε Λύκειο στην περιοχή Σάντα Φε του Τέξας, πυροβολώντας εναντίον συμμαθητών του και σκοτώνοντας συνολικά 10 άτομα, πριν επέμβουν άνδρες της Αστυνομίας, στους οποίους παραδόθηκε λίγο αργότερα.

Ο Παγουρτζής, ο οποίος την περίοδο της τέλεσης της ειδεχθούς εγκληματικής πράξης ήταν 17 ετών, εισήχθη στην Ψυχιατρική Κλινική του Πολιτειακού Νοσοκομείου Βορείου Τέξας, στην περιοχή Βέρνον (North Texas State Hospital), τον Δεκέμβριο του 2019, προκειμένου να παραμείνει υπό παρακολούθηση για 120 ημέρες. Τον Μάρτιο του 2020 οι γιατροί εξέδωσαν το πόρισμα ότι δεν είναι ακόμη ικανός να σταθεί σε ακροαματική διαδικασία, ανανεώνοντας για 12 μήνες την εντολή νοσηλείας του, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, λίγο πριν την εκπνοή της παρατάθηκε εκ νέου για το ίδιο χρονικό διάστημα.

«Πλησιάζουμε στην λήξη της διορίας και γι’ αυτό το νοσοκομείο μάς έστειλε μια αναφορά, μέσω της οποίας επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η ικανότητά του. Συνεπώς, το ανανεώσαμε για άλλους 12 μήνες», δήλωσε στο «Associated Press» ο Νικ Πόελ (Nick Poehl), με το αίτημα να γίνεται δεκτό και να υπογράφεται την Τρίτη από τον δικαστή Τζον Ελισορ (John Ellisor).

Στη συνέχεια, ο Πόελ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την θεραπεία στην οποία υποβάλλεται ο Παγουρτζής, επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι η διαδικασία έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, που ξεκίνησε, ουσιαστικά, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ανανεώθηκε η νοσηλεία του.

«Σε επίπεδο παροχών και εργαλείων που μπορούσε να προσφέρει το νοσοκομείο τον τελευταίο χρόνο ή περίπου τόσο, υπήρξε περιορισμός. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο, αλλά όλους τους ασθενείς εκεί», τόνισε ο δικηγόρος του Παγουρτζή.

Σύμφωνα με το «Associated Press», ο Πόελ διευκρίνισε ότι τα ψυχιατρικής φύσεως θέματα που αντιμετωπίζει ο εντολέας του και τον καθιστούν ανίκανο να εκδικαστεί, δεν συνδέονται με την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν την ώρα του πολλαπλού φονικού, αλλά με την παρούσα εικόνα του.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία της Κομητείας του Γκάλβεστον ξεκαθαρίζει πως ο Παγουρτζής θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις του στο απόλυτο εύρος που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, από την στιγμή που θα κριθεί ικανός να δικαστεί.

«Ο εισαγγελέας του Γκλάβεστον εξακολουθεί να προσανατολίζεται στην ποινική δίωξη του κατηγορούμενου στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος, από την στιγμή που θα αποδειχθεί πνευματικά ικανός να δικαστεί», δήλωσε στο «Associated Press» ο βοηθός εισαγγελέα, Μπρεντ Χέινς (Brent Heynes).

Υπενθυμίζεται ότι ο 20χρονος, σήμερα, Δημήτριος Παγουρτζής, θα αποφύγει την θανατική ποινή, καθώς δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί κατά την διάπραξη του πολλαπλού φονικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αλλαγή σκυτάλης στο Σύλλογο Φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, ο οποίος πρόκειται να αλλάξει διοικητική ηγεσία για πρώτη φορά από την ημέρα της ίδρυσής του, πριν από περίπου 30 χρόνια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ