x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Ελλάδα

Παρασημοφόρηση του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου από την Ι.Σ. της Εκκλησίας Ελλάδος

ΑΘΗΝΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, τίμησε τον κ. Νίκο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, διακεκριμένο ακαδημαϊκό, συγγραφέα και «πατριάρχη» των μελετητών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Χρυσούν Σταυρό του παρασήμου του Αποστόλου Παύλου.

Η τελετή έλαβε χώρα σήμερα, Παρασκευή, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου στην Μονή Πετράκη.

«Σήμερα έχω τη μεγίστη χαρά να σας προσφέρω το εν λόγω ανώτατο παράσημο ως έπαινο εγκάρδιο και ένδειξη βαθείας τιμής για το πανθομολογουμένως σπουδαίο έργο που εδώ και πολλές δεκαετίες επιτελείται ως διακεκριμένος φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ποιητής, διηγηματογράφος και επιφανής μελετητής εκπροσώπων της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας. Μάλιστα, η πνευματική σας εργασία και η επιστημονική σας οξυδέρκεια συναρμόζονται θαυμαστώς με την πηγαία ευλάβεια και την παιδιόθεν ειλικρινή σας αγάπη προς την Εκκλησία», σημείωσε κατά την προσφώνησή του ο κ. Ιερώνυμος.

Η Ιερά Σύνοδος σε εκδήλωση δια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τίμησε τον καθηγητή Νίκο Τριανταφυλλόπουλο με παράσημο του Χρυσού Σταυρού. Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

«Ως εκ τούτου, έχετε διαμορφώσει και το ανάλογο ήθος το οποίον απορρέει την αίσθηση ότι οι πιστοί είμαστε μέλη του σώματος του Χριστού με κεφαλήν Εκείνον, τον δι’ ημάς ταλαιπωρηθέντα, παθόντα και αναστάντα», πρόσθεσε ο ίδιος για να μνημονεύσει στη συνέχεια μετά συγκινήσεως τον πατέρα του παρασημοφορηθέντος, Διονύσιο Τριανταφυλλόπουλο, εκλεκτό φιλόλογο και διδάσκαλο ο οποίος, ως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, φρόντισε και για την προκείμενη καλλιέργεια του ήθους διά της μετάδοσης των ιδίων βιωμάτων και των εξ αυτών διδαγμάτων.

«Βεβαίως η Εκκλησία σάς τιμά σήμερα, όλως ιδιαιτέρως, για την πολυετή και λείαν επιτυχή ενασχόλησή σας με το έργον του κορυφαίου των ελληνικών μας γραμμάτων Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Θα τολμούσα να πω ότι το όνομά σας, η σπουδή και η ανυπέρβλητη επιστημονική εδική σας εργασία έχουν συνδεθεί αρρήκτως με τον μεγάλο μας λογοτέχνη καθότι φέρατε εις πέρας έναν φιλολογικόν άθλο, δηλαδή τη γνωστή εξαιρετική πεντάτομη κριτική έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη. Επιπροσθέτως έχετε προβεί στην έκδοση της αλληλογραφίας του καθώς και στον εντοπισμό και την έκδοση των Παπαδιαμαντικών μεταφράσεων. Στο πλαίσιο αυτό πολύ ευστόχως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατά την τελετή αναγορεύσεώς σας σε επίτιμο διδάκτορα σάς απέδωσε τον χαρακτηρισμό του πατριάρχη των Παπαδιαμαντικών Σπουδών, τον οποίο και εμείς επικροτούμε ως δίκαιη αναγόρευση και καταξίωση της προσφοράς σας», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη σύσσωμης της Ιεράς Συνόδου για το έργο του κ. Τριανταφυλλόπουλου.

Η Ιερά Σύνοδος σε εκδήλωση δια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τίμησε τον καθηγητή Νίκο Τριανταφυλλόπουλο με παράσημο του Χρυσού Σταυρού. Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

«Σας ευχαριστούμε λοιπόν και σας συγχαίρουμε από βάθους καρδίας διότι με την υπέροχη έκδοση του Παπαδιαμαντικού έργου μας βοηθείτε να μνημονεύουμε τον κυρ Αλέξανδρο και μέσα από τις σελίδες του να λατρεύουμε την ζωογόνο αύρα της ελπίδας, της αλήθειας, της ζωής, της πίστεως», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκφράζοντας τις ευχές όλων προς τον παρασημοφορηθέντα για κάθε καλό, ώστε ο τελευταίος να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας στην αντιφώνησή του είπε τα εξής: «Αγιότατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμε, Σεβασμιώτατη Αρχιεπισκοπή, αρχιερείς, χορεπίσκοπε αρχιγραμματεύ της Ιεράς Συνόδου, σεβαστοί πατέρες, φίλτατον ακροατήριον, ίσταμαι ενωπιόν σας αμήχανος και έμπληκτος διά την προσγεννομένην εις το πρόσωπόν μου εξαιρετικήν διάκριση της απονομής του Χρυσού Σταυρού του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου. Δυσκολεύομαι να ερμηνεύσω την καθ’ υπερβολήν εκτίμησην του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου Χαλκίδος εις το πρόσωπό μου χάρις εις την οποίαν ίσταμαι σήμερον ενώπιον σας. Δεδομένου ότι εις την επιστολήν της Ιεράς Συνόδου προς εμέ, μνημονεύεται η βράβευσίς μου από τον πρόεδρον της Δημοκρατίας κ. Προκόπιον Παυλόπουλον, ας μου επιτραπεί να επαναλάβω ένα τμήμα της τότε αντιφωνήσεώς μου. Είχα υπενθυμίσει ότι κατά την διδασκαλίαν της Εκκλησίας, η τιμή προς τας εικόνας επί το πρωτότυπον διαβαίει, συνεπώς η τιμή προς το πρόσωπόν μου και σήμερον μεταβαίνει πάλιν εις τον εκ Σκιάθου Μέγαν Αλέξανδρον Παπαδιαμάντη λέγω. Εκείνος κατ’ ουσίαν παρασημοφορείται και νυν. Συχνά συλλογίζομαι ότι εκείνος ετελεύτησε τον βίο εις το 60όν έτος του, ενώ ο ομιλών θα συμπληρώσει οσονούπω το 90ό. Παρά ταύτα εκείνος είναι ο Γέρων, όπως εννοεί τη λέξη η Εκκλησία, ο νούσιμος όπως λένε οι Κύπριοι. Εγώ δε απλώς είμαι ‘τζόβενο’. Εκείνος μολονότι πένης με ευεργέτησε και ειδικώς, και εάν τώρα επιμένω να ομιλώ για τον Παπαδιαμάντη, το κάνω διότι αν δεν τον είχα συναντήσει… Οχι διακόπτω απότομα και κρίνω ορθότερο να ολοκληρώσω την αντιφώνησή μου με μιαν άλλη γλώσσα, την ποιητική με την ελπίδα ότι θα κρίνεται επιεικώς τους στίχους μου. Διαβάζω λοιπόν το ποίημα ‘Τάξις Πλέουσα’ με υπότιτλο παράθεμα την φράση ‘Δείνη Αλεξάνδρου Α’’. Το ποίημα γράφτηκε όταν υπηρετούσα στο νησί της Λήμνου, η οποία αντικρίζει το Αγιον Ορος».

Η Ιερά Σύνοδος σε εκδήλωση δια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τίμησε τον καθηγητή Νίκο Τριανταφυλλόπουλο με παράσημο του Χρυσού Σταυρού. Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Αφού ανέγνωσε το προαναφερθέν ποιητικό του έργο, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Σας ευχαριστώ εκ βαθέων όλους για την παρουσία σας και ζητώ συγγνώμη για την αδολεσχία. Εύχομαι εις όλους Χριστούγεννα εν ευλογίες!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αμφιβολία η εποχή μας έχει πολλά κοινά με αυτή των Τριών Ιεραρχών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ