x
 

Υγεία

Παρασκευάς Κοντοές Ph.D: Η αισθητική χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία

Στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική προ 20ετίας αποτέλεσε επανάσταση η είσοδος των laser διαφόρων ειδών που προσέφεραν λύσεις τόσο σαν αναίμακτα νυστέρια μεγάλης ακρίβειας και αποτελεσματικότητας, όσο και για την αντιμετώπιση αγγειακών, χρωματικών και άλλων δερματικών προβλημάτων, τα οποία ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν με την κλασσική Πλαστική Χειρουργική μέχρι τότε (αιμαγγειώματα, αγγειακές βλάβες, τατουάζ, κηλίδες, συγγενείς χρωματικές βλάβες κ.λπ.). Ηταν εκείνη την εποχή που ο Παρασκευάς Κοντοές Ph.D, πρωτοποριακός νους και με ιδιαίτερα υψηλά στάνταρς, «έφερε» την εξέλιξη αυτή με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο μετά από μεγάλη εξειδίκευση στο εξωτερικό, κάτι το οποίο τον καθιέρωσε και στην επιστημονική κοινότητα, ως ειδικό μεταξύ άλλων τεχνικών στον τομέα.
Ο Δρ Παρασκευάς Κοντοές είναι ο μόνος Ελληνας πλαστικός χειρουργός, που η Παγκόσμια Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (International Society of Aesthetic Plastic Surgery-ISAPS) τον εξέλεξε παμψηφεί ως πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της, την τετραετία 2016-2020, ενώ από το 2020 είναι πρόεδρος Μελών της ίδιας Εταιρείας, καθώς και μέλος του ΔΣ της ISAPS, η οποία διαθέτει πάνω από 5.000 μέλη, κορυφαίους πλαστικούς χειρουργούς ανά τον Κόσμο, μεταξύ αυτών δε, και πολλούς Ελληνες.
Με ένα βιογραφικό γεμάτο από τιμητικούς τίτλους για την State of The Art ικανότητά του να μεγαλουργεί επάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα δημιουργώντας έργα τέχνης, και για την εξαιρετική διδακτική του δεινότητα, εκτιμάται παγκοσμίως και προσκαλείται τακτικά στα διεθνή συνέδρια και πανεπιστήμια, για να δώσει διαλέξεις σχετικά με τις τεχνικές που αναπτύσσονται αποκλειστικά από αυτόν.
Η συνέντευξη μαζί του είναι μια άρτια πληροφόρηση για όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Ο Δρ Κοντοές ξεφεύγει από τις πρακτικές και προχωράει στην ουσία και στην φιλοσοφία των υπηρεσιών ομορφιάς, που η 27χρονη εμπειρία και γνώση του, τον καθιστούν δικαιωματικά «κυρίαρχο της μορφής μας».
Εφαρμόζει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής και λέιζερ, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την κλασσική Αισθητική Χειρουργική με τη χρήση λέιζερ, καθώς και επεμβατικές όσο και μη επεμβατικές τεχνικές για την ανανέωση του προσώπου.

Τι θέση κατέχει η Ελλάδα στα επιστημονικά δρώμενα στον τομέα της Πλαστικής Χειρουργικής;

 

Με την ιδιότητά μου, ως μέλος του ΔΣ της ISAPS παρακολουθώ από κοντά και με έγκυρα στοιχεία την εξέλιξη της ελληνικής Πλαστικής Χειρουργικής μέσω των ερευνών και των εκστρατειών ενημέρωσης, τις οποίες διοργανώνει διεθνώς η ISAPS. Εχω τη χαρά λοιπόν να σας ανακοινώσω, ότι τόσο η εξέλιξη όσο και το επίπεδο της Πλαστικής Χειρουργικής στην Ελλάδα είναι διαρκώς ανερχόμενα. Για το 2021 με τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 20 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως από αριθμό μελών συνολικά όσο και από αριθμό νέων εισερχομένων μελών. Επειδή η ISAPS έχει σαν κύριο σκοπό της τη συνεχόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση των μελών της για τα επιστημονικά δρώμενα στην Πλαστική Αισθητική Χειρουργική παγκοσμίως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η υψηλή θέση της Ελλάδας αντικατοπτρίζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα αυτό.

Υπάρχουν καινούργιες εξελίξεις και τεχνολογίες στον τομέα σας που προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και τι προτείνετε σε όσους έρχονται σε σας;

Η τεχνολογία έχει πολλά χρόνια τώρα εισέλθει δυναμικά στον χώρο της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, κάτι βέβαια το οποίο έχει συμβεί συνολικά στον τομέα της Ιατρικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η τεχνολογία και η συνεχόμενη εξέλιξή της, αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο των γιατρών κάθε ειδικότητας, ως εκ τούτου και των Πλαστικών Χειρουργών. Στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική, προ 20ετίας, αποτέλεσε επανάσταση η είσοδος των laser διαφόρων ειδών που προσέφεραν λύσεις τόσο σαν αναίμακτα νυστέρια μεγάλης ακρίβειας και αποτελεσματικότητας, όσο και για την αντιμετώπιση αγγειακών, χρωματικών και άλλων δερματικών προβλημάτων, τα οποία ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν με την κλασσική Πλαστική Χειρουργική μέχρι τότε (Αιμαγγειώματα, αγγειακές βλάβες, τατουάζ, κηλίδες, συγγενείς χρωματικές βλάβες κλπ.). Η τεχνολογία αυτή εξελίχτηκε και εξελίσσεται, διαδόθηκε τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια με τα χρόνια, και σήμερα αποτελεί ένα «όπλο» στα χέρια του πλαστικού χειρουργού για επίλυση πολλών προβλημάτων. Με την πάροδο των ετών νέες τεχνολογίες, όπως ραδιοσυχνότητες, υπέρηχοι, κ.ά. εμφανίστηκαν και βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, πρέπει όμως να πούμε, ότι καμιά τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το χέρι του πλαστικού χειρουργού σε προβλήματα στα οποία απαιτείται η επέμβαση με τον κλασσικό χειρουργικό τρόπο. Η τεχνολογία στον χώρο μας έχει ενδείξεις και αντενδείξεις. Πρέπει να σεβόμαστε τις δυνατότητές της, αλλά και να ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους με ειλικρίνεια για τα όριά της. Μόνο τότε θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές της. Σε διαφορετική περίπτωση θα την «αχρηστέψουμε» και θα την «υποτιμήσουμε» στα μάτια των ασθενών μας.

Παρατηρείται μεγάλη στροφή σε μη χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες έχουν άμεσο αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια, αισθητά μικρότερο κόστος και δεν απαιτούν χρόνο αποθεραπείας κι ανάρρωσης. Εχουν τα ίδια αποτελέσματα με μια χειρουργική πλαστική επέμβαση ή απλώς την καθυστερούν;

Οι μη χειρουργικές τεχνικές είναι και αυτές ένα σημαντικό κομμάτι της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Ομως, όπως και με τη τεχνολογία που προανέφερα, έχουν τις ενδείξεις και αντενδείξεις τους και βέβαια και αυτές τα όριά τους. Δεν είναι θέμα άμεσου αποτελέσματος, μεγάλης διάρκειας, μικρότερου κόστους ή χρόνου αποθεραπείας και ανάρρωσης. Θέλω εδώ να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας ένα σημαντικό μήνυμα, το οποίο θα πρέπει να παραμένει ξεκάθαρο σε όλους όσους θα αποφασίσουν να ζητήσουν τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού σε θέματα αισθητικών παρεμβάσεων. Οι μη χειρουργικές θεραπείες λοιπόν, κατά πρώτον, δεν ήρθαν για να αντικαταστήσουν τις χειρουργικές, αλλά να συνεπικουρήσουν σε αυτές. Κατά δεύτερον, οι μη χειρουργικές θεραπείες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν τα αποτελέσματα που θα προσφέρουν οι χειρουργικές. Και τέλος, οι μη χειρουργικές θεραπείες, είναι εξ ίσου σοβαρές με τις χειρουργικές ιατρικά, πρέπει να γίνονται από πολύ έμπειρα χέρια, να υπάρχει μεγάλη κατάρτιση του γιατρού που τις εκτελεί καθώς και πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση του ενδιαφερομένου για τις προσδοκίες που πρέπει να έχει από μία μη χειρουργική θεραπεία. Κλείνοντας αυτό το κομμάτι, θέλω να επισημάνω, ότι οι μη χειρουργικές θεραπείες (ενέσιμα, αισθητική, λέιζερ, και διάφορα άλλα) έχουν το χώρο τους μέσα στην ειδικότητά μας, αλλά έχει σημασία να χρησιμοποιούνται απόλυτα σωστά, ώστε να αποβλέπουν στη μέγιστη βελτίωση προβλημάτων, για τα οποία ενδείκνυνται και μόνο μέχρι εκεί! Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα που συχνά βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, τα οποία κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να επιλυθούν. Σκοπός μας πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται για να τους προσφέρουμε υπηρεσίες αισθητικής πλαστικής χειρουργικής.

Οι δημοσιογράφοι συνήθως ρωτάμε ποιες είναι οι συνηθέστερες και πιο δημοφιλείς αισθητικές παρεμβάσεις. Είναι σωστή η τοποθέτηση αυτή;

 

Στην Αισθητική Χειρουργική, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση στο κοινό ότι οι διάφορες παρεμβάσεις κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη δημοφιλία τους, την άποψη των social media και τις διάφορες υποδείξεις μέσω του Ιντερνετ. Εδώ λοιπόν θα διαφωνήσω. Φανταστείτε να κάναμε μια ερώτηση σε έναν γενικό χειρουργό: Ποιες χειρουργικές παρεμβάσεις σας είναι οι πιο δημοφιλείς; Η ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής και των παρεμβάσεών της πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κοινό σαν μία ιατρική ειδικότητα με ενδείξεις και αντενδείξεις. Πρέπει να σταματήσει η εμπορικοποίηση των υπηρεσιών της που γίνεται και από μη ειδικούς και εκπαιδευμένους επίσημα στο αντικείμενο. Ομως απαντώντας έμμεσα στο ερώτημά σας θα πω ότι οι ενδιαφερόμενοι που προσέρχονται για συμβουλές σχετικά με αισθητικές παρεμβάσεις, πρώτα θα ρωτήσουν, αν αυτό που ενοχλεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσιμα, μεσοθεραπείες, λέιζερ, microneedling, λιπομεταφορά κ.λπ. και μετά για πιο επεμβατική παρέμβαση.

Botox και υαλουρονικό: Ποια η διαφορά τους σε επίπεδο αποτελεσμάτων; Ενδείκνυνται και τα δύο για όλες τις ηλικίες και όλες τις περιπτώσεις; Μετά από πολλές χρήσεις δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου;

Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση. Το «μπότοξ» λοιπόν και το υαλουρονικό είναι δύο τελείως διαφορετικά προϊόντα με τελείως διαφορετικές θεραπευτικές ενδείξεις. Αρα δεν συζητάμε για διαφορές σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά σε επίπεδο ενδείξεων. Το μεν πρώτο είναι μια φαρμακευτική ουσία, η οποία προκαλεί μία χημική απονεύρωση των μυών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του μετώπου και γύρω από τα μάτια κυρίως, το δε δεύτερο είναι ένα υλικό το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας, αλλά με την πάροδο του χρόνου μειώνεται, και έρχεται με τον τρόπο του να «γεμίσει» περιοχές που παρουσιάζουν φυσιολογική απώλεια λόγω της γήρανσης. Με λίγα λόγια το πρώτο ελεγχόμενα αδρανοποιεί την κίνηση κάποιων μυών που είναι υπεύθυνοι για τη ρυτίδωση, το δεύτερο «γεμίζει» ρυτίδες.
Οσον αφορά τις ηλικίες που ενδείκνυνται, θα επαναλάβω εδώ, ότι δεν είναι ζήτημα ηλικίας, αλλά ενδείξεων. Για παράδειγμα, μπορεί και το ένα και το άλλο να χρειαστεί για την βελτίωση αισθητικών προβλημάτων μετά από επεμβάσεις η ατυχήματα (ουλές, ασυμμετρίες, ελλείμματα λίπους, ιστών κ.λπ.) σε μικρές ηλικίες και να μη χρειαστεί για κάποιους, οι οποίοι ακόμη και σε μεγάλη ηλικία δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να ενδείκνυνται για άτομο μικρής ηλικίας με υπερτροφικούς και υπερκινητικούς μυς ή πρόωρη ατροφία λίπους και να μην ενδείκνυνται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία λόγω καλής ζωής ή και καλού γενετικού υλικού δεν έχουν εμφανίσει έντονα σημεία γήρανσης.
Τέλος για το θέμα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του προσώπου μετά από επανειλημμένες χρήσεις έχω να τονίσω, ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ αν ο ενδιαφερόμενος ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του για τα μεσοδιαστήματα των θεραπειών του, αλλά και ο γιατρός επιμείνει στην επιστημονική μορφή αυτών των θεραπειών χρησιμοποιώντας πάντα τις σωστές δοσολογίες, έχοντας απόλυτη γνώση της ανατομίας του προσώπου και της τεχνικής χορήγησης και βεβαία υποδεικνύοντας στον ασθενή του τα σωστά μεσοδιαστήματα αποφεύγοντας να παρασυρθεί από την πίεση που πολλοί ασθενείς ασκούν αξιολογώντας αυτές τι θεραπείες περισσότερο σαν life style και ανάλογα με τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις, και όχι σαν ιατρικές θεραπείες με κανόνες και περιορισμούς.

Υπάρχει υπερπληροφόρηση και κακή πληροφόρηση στον τομέα της πλαστικής αισθητικής και των εν γένει αισθητικών επεμβάσεων. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα;

Νομίζω ότι στις προηγούμενες ερωτήσεις σας έχω απαντήσει με τέτοιον τρόπο που καλύπτω εν μέρει και αυτήν την ερώτηση. Λόγω όμως της σοβαρότητας της ερώτησής σας θα σταθώ επιγραμματικά σαν μήνυμα στα εξής: 1) Μοναδικός υπεύθυνος για τη σωστή ενημέρωση, πληροφόρηση, ενδείξεις, αντενδείξεις καθώς και προσδοκίες μιας χειρουργικής η μη χειρουργικής επέμβασης αισθητικής είναι ο πλαστικός χειρουργός και κανένας άλλος ή άλλο μέσο παροχής πληροφοριών. 2) Η αισθητική Πλαστική Χειρουργική είναι και αυτή μια ειδικότητα όπως και οι άλλες ιατρικές ειδικότητες με ενδείξεις αντενδείξεις κανόνες και περιορισμούς και δεν είναι life style ή μόδα. Ασκείται από ειδικευμένους και εκπαιδευμένους με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους, πλαστικούς χειρουργούς και όχι από οποιαδήποτε άλλη ιατρική ειδικότητα. 3) Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ελέγχουν σε βάθος την ικανότητα, επάρκεια και εκπαίδευση του γιατρού, που θα εμπιστευτούν για τέτοιου είδους παρεμβάσεις. 4) Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μην παρασύρονται από εμπορικές αναφορές και διαφημίσεις με βάση τον τιμολογιακό ανταγωνισμό για αισθητικές παρεμβάσεις, όπως δεν θα έκαναν ποτέ για ένα θέμα που αφορά αμιγώς την υγεία τους (π.χ. για μία επέμβαση γενικής χειρουργικής ή ορθοπεδικής κ.λπ.), αλλά να αποφασίζουν με βάση την ικανότητα και επάρκεια του γιατρού μετά από έρευνα. Αν σεβόμαστε τις παραπάνω παραμέτρους η πλαστική χειρουργική έχει μόνο καλό να προσφέρει και να δημιουργήσει ικανοποιημένους ασθενείς.

 

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την αισθητική του προσώπου ή του σώματός τους;

Αφού ακολουθήσουν αυτά που ανέφερα πιο πάνω, να αντιληφθούν ότι η απόφαση για τη βελτίωση ενός αισθητικού προβλήματος πρέπει να είναι προσωπική τους απόφαση και όχι απόφαση από την πίεση του περιβάλλοντός τους (φίλοι, συγγενείς, κ.λπ.) Η αισθητική χειρουργική όπως πολύ συχνά αναφέρω στις διαλέξεις μου «δεν χειρουργεί μόνο ιστούς αλλά και ψυχές». Οι πλαστικοί χειρουργοί είμαστε μάρτυρες της απίστευτης αλλαγής της ψυχολογίας στους ασθενείς μας μετά από βελτίωση εξωτερικών χαρακτηριστικών που επιβάρυναν όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά μαζί με αυτήν και τη ψυχολογία τους με όλες τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Η επιστροφή στα χαμόγελα και στην εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μπορεί να γίνει μέσα από μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Πάντα με τους κανόνες και τους περιορισμούς που αναφέραμε βέβαια. Αρα θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφασίζουμε μόνοι για την πραγματοποίηση μιας αισθητικής παρέμβασης, να καταρρίπτουμε τα κοινωνικά ταμπού που πιθανόν να μας εμποδίζουν στο να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο και κάνουμε δώρο στον εαυτό μας αυτό που θα κάνει εμάς ευτυχισμένους και όχι το περιβάλλον μας. Γιατί η Αισθητική Πλαστική Χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία. Είναι ποιότητα ζωής! Ο καθένας έχει δικαίωμα σε αυτήν αν τη χρειαστεί.

Αρκετές φορές βλέπουμε πολύ άσχημα αποτελέσματα μετά από επεμβάσεις χειρουργικές ή μη χειρουργικές. Δεν υπάρχει εγγυημένο αποτέλεσμα και γιατί;

Δεν είναι θέμα εγγυημένου αποτελέσματος. Είπαμε ότι η Αισθητική Χειρουργική είναι και αυτή μια ιατρική ειδικότητα με ενδείξεις και αντενδείξεις, κανόνες και περιορισμούς όπως όλες οι άλλες. Κρύβει και αυτή τις παγίδες της και τα ρίσκα της. Ο μόνος τρόπος για την ασφάλεια και επιτυχημένη έκβαση μιας αισθητικής παρέμβασης είναι ο συνδυασμός της επιστημονικής υψηλής κατάρτισης του πλαστικού χειρουργού και της διαρκούς ενημέρωσής του, αλλά και η συμμόρφωση του ασθενούς με τους κανόνες και τις υποδείξεις του γιατρού. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι μπαίνει και ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα από τη μεριά του γιατρού που έχει να κάνει με την αίσθηση της ομορφιάς από μέρους του και την απόδοση αυτής της αίσθησης στο πεδίο και στον ενδιαφερόμενο. Εχω επανειλημμένα παρουσιάσει αυτό το θέμα στις διαλέξεις μου ανά τον Κόσμο, ως προσκεκλημένος καθηγητής, το οποίο, όπως και τα περισσότερα θέματα της καθημερινότητάς μας, της επιστήμης, του πολιτισμού και της ζωής μας προέρχονται από την ελληνική αρχαιότητα και πραγματεία. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς ότι o ορισμός της ομορφιάς και κατά πόσον αυτή αποτελεί αντικειμενική ή υποκειμενική οντότητα και εκτίμηση, απασχόλησε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις μιας ολόκληρης φιλοσοφίας για την έννοια του ωραίου και του αποδεκτού, η οποία συνεχίστηκε στους Ελληνιστικούς Χρόνους και έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από πολλά άλλα φιλοσοφικά κινήματα ανά τον Κόσμο. Ο Πλάτωνας λοιπόν και ο Αριστοτέλης, παρ’ ότι διαφωνούν στις λεπτομέρειες του ορισμού της ομορφιάς, και οι δύο συμφωνούν ότι η ομορφιά είναι αντικειμενική οντότητα και όχι υποκειμενική. Με λίγα λόγια, κάτι ωραίο και όμορφο πρέπει να δίνει την αίσθηση αυτή σε κάθε άνθρωπο και να κρίνεται αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά. Για παράδειγμα, πώς ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα θα μπορούσε να είναι για άλλους όμορφο και άλλους άσχημο; Με τον ίδιο τρόπο ένα όμορφο πρόσωπο με βάση τις αποδεκτές αναλογίες του χρυσού κανόνα (άλλη αρχαία ελληνική υπόθεση) πρέπει να είναι όμορφο για όλους και όχι για ορισμένους. Παρ’ ότι το θέμα της ομορφιάς και της αντικειμενικής ή της υποκειμενικής της χροιάς, σηκώνει πολλή συζήτηση, θέλω εν ολίγοις να πω, ότι το άσχημο αποτέλεσμα το οποίο με κάθε τρόπο επαναλαμβάνω, ότι πρέπει και μπορεί να αποφευχθεί, μπορεί να συνδέεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό με την έλλειψη της απαραίτητης υψηλής εκπαίδευσης και εμπειρίας του γιατρού, αλλά και κατά ένα μικρότερο στην αδυναμία κατανόησης της αίσθησης της ομορφιάς από μέρους του γιατρού, λόγω είτε άγνοιας, είτε δυσκολίας να αποδεχτεί, ότι η ομορφιά είναι κάτι που αποτελεί αντικειμενική οντότητα και προσδίδεται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες.

Είστε πολλά χρόνια στον χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής; Θα ήθελα να μας πείτε μέσα από την εμπειρία σας… τι είναι αυτό που παρακινεί τους περισσότερους ανθρώπους να θέλουν το ακατόρθωτο… να είναι νέοι για πάντα;

Ασκώ το επάγγελμα ως ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός επί 27 χρόνια, από το 1994. Θα ήθελα εδώ να διαχωρίσω την έννοια, να είναι νέοι για πάντα από το να αισθάνονται νέοι για πάντα. Η ομορφιά δεν πρέπει να υπάρχει μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στην ψυχή μας. Ο συνδυασμός αυτός είναι ο καλύτερος. Τη φυσιολογική γήρανση του ανθρωπίνου οργανισμού δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε, αλλά μπορούμε όμως να την προλάβουμε και να την καθυστερήσουμε.
Στην ομορφιά της ψυχής δεν μπορεί να επέμβει κανείς, ούτε και ο πλαστικός χειρουργός. Μπορεί όμως να τη βοηθήσει αλλάζοντας την ψυχολογία, επεμβαίνοντας με μια αισθητική χειρουργική ή μη παρέμβαση. Η νεότητά μας, επηρεάζεται από εξωγενείς (περιβάλλον, ηλιακή ακτινοβολία, τρόπος ζωής, διατροφή, κ.α.) και ενδογενείς παράγοντες (DNA, κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες, κ.λπ.) με αποτέλεσμα την εμφάνιση της γήρανσης με την πάροδο του χρόνου, αλλά η ψυχή μας σπανίως γερνάει ισοδύναμα με την εξωτερική μας εμφάνιση. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο άνθρωπος αποζητά τη χαμένη νεότητα. Γιατί η ψυχή του που λιγότερο γερνά, του το ζητάει. Εδώ μπαίνει η αισθητική χειρουργική να βοηθήσει… Μια φυσική συντήρηση, με φυσικά αποτελέσματα μέσα από τις υπηρεσίες της Πλαστικής Χειρουργικής προσφέρουν ευεξία, καλή ψυχολογία και δυναμώνουν την ομορφιά της ψυχής μας. Αν αισθανόμαστε νέοι στην ψυχή μας, θα δεχτούμε τη φυσιολογική φθορά της γήρανσης, αλλά παράλληλα θα αποζητήσουμε και τη συντήρηση κατά το δυνατόν της εξωτερικής εμφάνισης.
Ακατόρθωτο δεν είναι να αισθανόμαστε νέοι για πάντα! Αλλά να διατηρήσουμε για πάντα ίδια τα εξωτερικά νεανικά χαρακτηριστικά μας. Η φυσιογνωμία του ατόμου, δεν πρέπει για κανένα λόγο να παραποιείται ή να αλλάζει μετά από εξωτερικές παρεμβάσεις ομορφιάς. Πρέπει πάντα να διατηρείται και αυτό επιτυγχάνεται με έναν πολύ σημαντικό συνδυασμό. Από τη μία μεριά με την ευσυνειδησία, εκπαίδευση, ειλικρίνεια και ορθή κρίση του γιατρού που θα προσφέρει τις υπηρεσίες ομορφιάς και από την άλλη με την αποδοχή του ενδιαφερομένου, αφενός της φυσιολογικής γήρανσης και, αφετέρου, των ρεαλιστικών προσδοκιών που πρέπει να έχει για το τι μπορούν να προσφέρουν οι υπηρεσίες αυτές. Με αυτόν τον συνδυασμό η ψυχική ομορφιά μας θα υποστηριχτεί από την εξωτερική εμφάνισή μας, η οποία θα βοηθηθεί σωστά από την αισθητική παρέμβαση και θα αντανακλάται στο χαμόγελο και στην αισιοδοξία που θα μας προσδώσει. Γιατί, όπως είπα και πιο πάνω, η αισθητική χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία, όπως αρκετοί πιστεύουν, αλλά ποιότητα ζωής! Αυτήν την ποιότητα είμαστε εδώ οι πλαστικοί χειρουργοί να προσφέρουμε!..

Δρ. Παρασκευάς Κοντοές
Πλαστικός Επανορθωτικός Αισθητικός Χειρουργός (www.kontoes.gr)
-Chairman ISAPS Membership and Board Director
-Professor (vis.) Aesthetic Surgery, ISAPS (www.isaps.org)
-Professor (inv.) Plastic Surgery, University of Liege Medical School,- Belgium
-President DrK Medical Group (www.drkmedicalgroup.com)
-Director Plastic Aesthetic & Laser Surgery Dept. HYGEIA Hosp., Athens- GR (www.hygeia.gr)
-Consultant European Medical Center & Aesthetic Surgery Dubai-UAE (www.emc.ae)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής το Κέντρο Παιδιών Johns Hopkins, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ