x
 

Πολιτική

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για Κυπριακό – Ζητούμενο η άρση του αδιεξόδου

10 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τρόπους για άρση του αδιεξόδου και τερματισμό της δραματικής στασιμότητας στο Κυπριακό αναζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, κόντρα στην επιμονή των Τουρκοκυπρίων για ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση για συνεργασία ώστε να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τις προτάσεις του. Φάνηκε πως ταξίδεψε στην Νέα Υόρκη περισσότερο για να προωθήσει με τις δηλώσεις του την αναγνώριση του ψευδοκράτους, παρά για να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να θεωρεί ως μονόδρομο τη λύση των δύο κρατών, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Η τουρκική απαίτηση δεν λήφθηκε υπόψη στην πρόταση που κατέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η πρόταση «προφανώς και εντάσσεται εντός του συμφωνημένου πλαισίου και εντός του πλαισίου του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πάντοτε είναι ευθυγραμμισμένος με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Παρασκηνιακές κινήσεις

Μέσα σ’ αυτό το αφόρητα δύσκολο περιβάλλον, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης συνομιλιών. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται κατά βάση στο παρασκήνιο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι κινήσεις αυτές γίνονται προς πάσα κατεύθυνση σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις προς την τουρκική πλευρά, δηλαδή τόσο τα κατεχόμενα όσο και την Άγκυρα. Καταρχάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν, λένε αρμόδιες πηγές που προσθέτουν πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μία τρίτη δίοδος είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται με αντικείμενο την ενεργότερη εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα. Η Λευκωσία επιλέγει να ενημερώνει ευρωπαϊκούς θεσμούς και κράτη για όλα τα στάδια της διαδικασίας, αναζητώντας την κατάλληλη στιγμή για διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά. Ορόσημο θεωρείται το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και κατά πάσα πιθανότητα θα ασχοληθεί και με το κεφάλαιο της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Το στοίχημα είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την τουρκική πλευρά, βάσει θετικής ατζέντας, ώστε να εγκαταλείψει τις αξιώσεις για δύο κράτη και να επιστρέψει στη λογική του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σ’ αυτή τη φιλοσοφία κινείται η επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο να δοθούν ευρωπαϊκά ανταλλάγματα προς την Άγκυρα.

Για το σκοπό αυτό, η ελληνοκυπριακή πλευρά ιδανικά θα προτιμούσε όπως οι επισκέψεις της προσωπικής απεσταλμένης σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι γίνονταν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το ενδεχόμενο αυτό έχει απομακρυνθεί, αφού πηγές των Ηνωμένων Εθνών μιλούν για προγραμματισμό των επισκέψεων στο τέλος του μήνα. Όσο για την επόμενη επίσκεψη της κ. Ολγκίν στην Κύπρο, δεν έχει ακόμη κλειδώσει ωστόσο είναι δύσκολο να προγραμματιστεί πριν από το Πάσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα να διεκδικεί την Τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ