x

Οικονομία

Παρέλυσε για τρεις ώρες η Κύπρος λόγω παναπεργίας για ολική επαναφορά της ΑΤΑ

26 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρέλυσε την Πέμπτη για τρεις ώρες η Κύπρος από την τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που εξήγγειλαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, που καλύπτουν πέραν των 70.000 εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Eπειτα από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοτικής πλευράς, οι συντεχνίες εξήγγειλαν την πραγματοποίηση πανεργατικής τρίωρης στάση εργασίας σε παγκύπρια βάση από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ενώ κάλεσαν τα μέλη τους «σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων».

Μετά το αδιέξοδο, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως το θέμα μεταφέρεται στη νέα κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου, ενώ επικαλέστηκε την υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για προστασία της εργασιακής ειρήνης.
Οι συντεχνίες τονίζουν ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν «κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της».

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην Λευκωσία, στη διαδήλωση των εργαζομένων για την ΑΤΑ, 26 Ιανουαρίου 2023. (AP Photo/Petros Karadjias)

Από την πλευρά τους οι εργοδότες σημειώνουν ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ζητούσαν συνέχιση των συζητήσεων ένα πιο ολιστικό, σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό, όπως θωρούσαν σύστημα.

Με βάση την προκαταρτική συμφωνία, η οποία είχε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022, εν απουσία νέας συμφωνίας, ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση, δηλαδή καταβολή της ΑΤΑ στο 50% του ετήσιου ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κάτι που οι συντεχνίες δεν θεώρησαν ικανοποιητικό, εν μέσω της έκρηξης των πληθωρισμού.

Η απεργία αφορά σε πέραν των 70.000 εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού καλύπτει τον δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε πανεπιστήμια και πέραν των 40.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Στη Λευκωσία η συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών και ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εκδηλώσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην Λευκωσία, στη διαδήλωση των εργαζομένων για την ΑΤΑ, 26 Ιανουαρίου 2023. (AP Photo/Petros Karadjias)

Από την τρίωρη στάση εργασίας επηρεάστηκαν, μεταξύ άλλων, η λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων. Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα νοσηλευτήρια.

Επηρεάστηκαν επίσης συνολικά 22 πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Ο αεροπορικές εταιρείες είχαν ειδοποιήσει τους επιβάτες τους για τον επαναπρογραμματισμό των πτήσεων.

Επίσης η Αρχή Λιμένων ανακοίνωσε ότι έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες, για την ασφαλή λειτουργία των λιμανιών.

Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων, ανακοίνωσε τέλος ότι αν και δεν συμμετέχει στη στάση εργασίας, στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την ΑΤΑ.

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην Λευκωσία, στη διαδήλωση των εργαζομένων για την ΑΤΑ, 26 Ιανουαρίου 2023. (AP Photo/Petros Karadjias)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ