x
 

Πολιτική

Παρεμβάσεις προς τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν τις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη

30 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Εχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων, υπάρχει ένας σχεδιασμός – δεν μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα – ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από σήμερα το πρωί». Αυτά δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Κάποια μέτρα είναι ορατά, κάποια όχι, είπε και πρόσθεσε: «Εμείς αναμένουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, αυτός είναι ο στόχος, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Την ίδια στιγμή, από την πρώτη στιγμή που έγιναν τα γεγονότα στο ‘Σπίτι της Μαρίας’, έχουν γίνει αξιολόγηση και σχεδιασμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτελείται».

Ερωτηθείς αν μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή αν απλώς της έχουν κοινοποιηθεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ειρηνευτική δύναμη, έχει ενημερωθεί προτού τεθούν σε εφαρμογή ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, θα ενεργοποιούνταν αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείς είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Είναι παρούσα η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί της».

Επιστολή στα Ην. Εθνη

Ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Αντρέας Χατζηχρυσάνθου, απέστειλε επιστολή στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν Πιερ Λακρουά και στην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, αρμόδια για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ζητώντας όπως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διασφαλίσει την ανατροπή της παραβίασης της νεκρής ζώνης στο «Σπίτι της Μαρίας» στην περιοχή Αγίου Δομετίου και την αποκατάσταση του στάτους κβο.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει ότι είναι κρίσιμης σημασίας, τα Ηνωμένα Εθνη να στείλουν ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία σε σχέση με αυτό το επείγον θέμα.

Στο μεταξύ, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει των όσων συμβαίνουν στη νεκρή ζώνη.

Αντίδραση ψευδοκράτους

Σε ανακοίνωσή του, το «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, υποστηρίζει ότι οι Αττίλες δρουν εντός του «εδάφους» της αποσχιστικής οντότητας ενώ κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για ενέργειές της. Αναφέρει ότι το εγκαταλελειμμένο σπίτι βρίσκεται δυτικά του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, εντός του «εδάφους της ‘τ.δ.β.κ.’». Προστίθενται τα εξής: «Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, η ε/κυπριακή διοίκηση (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες με την εγκατάσταση προβολέων και καμερών στα φυλάκια απέναντι από αυτό το εγκαταλελειμμένο κτίριο, το οποίο είναι εντός του εδάφους της ‘τ.δ.β.κ.’ και ενεργεί με τη λανθασμένη αντίληψη ότι με τον τρόπο αυτόν και με παρόμοιου είδους ενέργειες, θα μπορέσει να διαταράξει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Οι δραστηριότητες της ε/κυπριακής πλευράς παρακολουθούνται και γίνονται τα αναγκαία διαβήματα ενώπιον της Ειρηνευτικής Δύναμης των Η.Ε., τόσο από τις στρατιωτικές όσο και τις πολιτικές μας αρχές. Ως αποτέλεσμα της συνέχισης αυτών των δραστηριοτήτων της ε/κυπριακής πλευράς παρά τις προειδοποιήσεις που έγιναν, χρειάστηκε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εντός των εδαφών της ‘τ.δ.β.κ.’, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «ενημερώνουμε την κοινή γνώμη ότι δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση ή τετελεσμένο που θα γίνει ενάντια στην ακεραιότητα των εδαφών της ‘τ.δ.β.κ.’ και ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα μας τα βήματα στην περιοχή στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ