x
 

Πολιτική

Παρέμβαση Γενικού Ελεγκτή – Ζητά “ψαλίδι” στις πολλαπλές συντάξεις

17 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αποφασιστική παρέμβαση  του Γενικού Ελεγκτή στο σκανδαλώδες θέμα της είσπραξης πολλαπλών συντάξεων από αξιωματούχους. Με επιστολή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καλεί το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να σταματήσει να τους τις καταβάλλει, αρχίζοντας από αυτό τον μήνα, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η νομοθεσία που αφορά την αναστολή καταβολής τους.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην επιστολή του, πως από το 2014 που καταβάλλονται πολλαπλές συντάξεις, το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τους φορολογούμενους. Αναφέρεται σε έλεγχο των συντάξεων 25 προσώπων, οι πολλαπλές συντάξεις των οποίων προφανώς, κατά τον ίδιο, έπρεπε να τερματιστούν.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στις 16 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία συζητήθηκε η μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και υπεβλήθη, από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αίτημα να της δοθεί πρόσβαση σε φακέλους 25 προσώπων τα οποία επελέγησαν δειγματοληπτικά. Όπως αναφέρεται, από τον έλεγχο επιβεβαιώθηκε η παράνομη καταβολή συντάξεων σε πρόσωπα καθ’ ον χρόνο κατείχαν ή κατέχουν άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση και συνεπώς η σύνταξη έπρεπε να είχε ανασταλεί.

Στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Λογιστή καταγράφονται και τα ακόλουθα:

«Δεδομένου ότι η παράνομη αυτή καταβολή γίνεται από το 2014, η απώλεια σε δημόσιο χρήμα είναι πολύ μεγάλη.

Συνεπώς, εφόσον παρήλθε ο εύλογος χρόνος, και με δεδομένο ότι οι συντάξεις λαμβάνονταν καλόπιστα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι νομικά εφικτή η ανάκτηση των συντάξεων που καταβλήθηκαν στο παρελθόν».

Και η επιστολή καταλήγει: «Οφείλετε ωστόσο να τερματίσετε άμεσα την καταβολή των συντάξεων αυτών από σήμερα».

Συμφωνεί και ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Υπέρ της άποψης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων τάχθηκε και ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και βουλευτής του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του στο «X», o Αβέρωφ Νεοφύτου, υπενθύμισε πως και ο ίδιος έφερε το θέμα ενώπιον της Βουλής.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως για κάθε πολιτειακό αξιωματούχο η αποδοχή πολλαπλών συντάξεων είναι «αδιανόητη και προκλητική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ