x

Αμερική

Παρουσία Κουμπαράκη οι εκδηλώσεις στο Μιζούρι για τα 200 χρόνια

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ. Με μια παρουσίαση σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων του Τύπου της εποχής, τα οποία καταδεικνύουν το κλίμα και την πορεία του Ελληνισμού πριν και μετά την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, συνεχίστηκε ο κύκλος εκδηλώσεων «Greece in Missouri 21», που διοργανώνει η Εδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, με αφορμή την συμπλήρωση 200 και πλέον ετών από την Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για την έκθεση «Ο Ελληνικός Τύπος πριν και μετά τον ελληνικό πόλεμο για την Ανεξαρτησία» (The Greek Press before and after the Greek War of Independence), η οποία άνοιξε στις 30 Απριλίου και περιλαμβάνει συλλογή φωτογραφιών, εντύπων και εφημερίδων, τόσο από τις ελληνικές κοινότητες της Ευρώπης, όσο και από τον ελλαδικό χώρο, από τις αρχές του 18ου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα κείμενα της έκθεσης συνέγραψε ο ιστορικός και νομικός Στέφανος Λουμάκης, παρουσιάζοντας με ανάγλυφο τρόπο το πάθος και τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία, αλλά και τις δυσχέρειες και προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στο Ματσάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (The Nicholas and Theodora Matsakis Greek Culture Center).

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκης στη εκδήλωση. Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

Παράλληλα με την έκθεση, διοργανώθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Σικάγου. Ο καθηγητής Νίκος Μιχαηλίδης με τη λύρα του και το συγκρότημα «Utopia», μετέφεραν το ακροατήριο στην εποχή της εθνικής εξέγερσης, τραγουδώντας διαχρονικά τραγούδια από τον Πόντο και άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές, όπως επίσης και άσματα για την Επανάσταση του 1821.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με ελληνικούς χορούς του Πόντου και άλλων περιοχών από το χορευτικό συγκρότημα «Κύκλος» της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Assumption Greek Orthodox Church) υπό την καθοδήγηση της Στέλλας Αφεντούλη.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου του Σικάγου, ενώ παρών ήταν ο γενικός πρόξενος, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, η πρόξενος Γεωργία Τασσιοπούλου και πλήθος ομογενών.

Οι εκδηλώσεις της Εδρας προγραμματίζεται να συνεχισθούν το φθινόπωρο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Εδρας (www.greekstudies.org) ή να επικοινωνήσουν με τον καθηγητή Μιχ. Κοσμόπουλο (cosmopoulos@umsl.edu).

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τις δράσεις του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

Προξενικές υπηρεσίες στο Μιζούρι

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, ο γενικός πρόξενος του Σικάγου ηγήθηκε κλιμακίου που μετέβη στο Σεντ Λούις και προσέφερε, κατόπιν ραντεβού, μια σειρά προξενικών υπηρεσιών στους Ελληνες της πόλης και άλλων κοιτίδων της Πολιτείας του Μιζούρι.

Οι ομογενείς αξιοποίησαν την παρουσία του κλιμακίου, το οποίο, κατόπιν ραντεβού, ήρθαν σε επαφή, εξυπηρέτησαν και απάντησαν στα ερωτήματα πολιτών σε σχέση με τις υποθέσεις τους στην Ελλάδα.

Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας συμφώνησαν ως προς την χρησιμότητα της πρωτοβουλίας, η οποία ζήτησαν να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εξυπηρετούνται οι ομογενείς, ιδίως όσοι είναι προχωρημένης ηλικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας