x
 

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Καραδήμα στους μαθητές του Αγίου Δημητρίου (Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ομογενής συγγραφέας Ελένη Καραδήμα (Ellen Karadimas) παρουσίασε το βιβλίο της «Στη σκιά της Νυρεμβέργης» (In the Shadow of Nuremberg), την Παρασκευή 11 Μαρτίου στους μαθητές του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πνεύμα πρωτοβουλίας του «Read Across America» και του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση της συγγραφέως, αλλά και τα στοιχεία που επισημάνθηκαν σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο έχει μια ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, καθώς εκτυλίσσεται στη Γερμανία κατά τα ταραχώδη χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας. 11 Μαρτίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Ειδικότερα, η υπόθεση, η οποία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αναφέρεται σε μια συνηθισμένη οικογένεια Γερμανών, η οποία όμως έζησε σε ασυνήθιστους καιρούς. Πρόκειται για τους Σμιντ, με το μικρό κορίτσι της οικογένειας, την Άννια, και έναν αλλοδαπό εργάτη, τον Κρέοντα Καλάνη, να είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες, σε μια εποχή πολιτικά φορτισμένη, που σημαδεύτηκε από την προκατάληψη, τη φτώχεια αλλά και μια θερμή και ενθαρρυντική ιστορία οικογενειακής αγάπης, που στέκεται σε πλήρη αντίθεση στο κλίμα μίσους και έντασης που έσπειρε ο Χίτλερ την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία.

Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας. 11 Μαρτίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Οι παρουσιάσεις στο πλαίσιο του «Read Across America» θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022, ο κ. Γιάννης Θεοδωρακάτος (John Theodorakatos), συγγραφέας του βιβλίου «Ο Τζόνι και η ιπτάμενη κουβέρτα του» θα διαβάσει το βιβλίο στους μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου το πρωί, πριν συναντηθεί με τους μαθητές των τάξεων 4/5 και 6/7 για να συζητήσουν για τη δημιουργικότητα, τις τέχνες, την ανεκτικότητα και τον αλληλοσεβασμό.

Υπεύθυνη για τον συντονισμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης είναι η Κλαούντια Τόσκου (Claudia Toskos) μέλος του Συμβουλίου του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου.

Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας. 11 Μαρτίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Από αριστερά διακρίνονται οι Claudia Toskos, η συγγραφέας Ellen Karadimos και ο διευθυντής του σχολείου Dr John Alfieri. Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας. 11 Μαρτίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την τέταρτη θέση κατέλαβε στις αμερικανικές και καναδικές αίθουσες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το «Γάμος αλά Ελληνικά 3» (My Big Fat Greek Wedding 3) της Νίας Βαρντάλου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ