x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παρουσίαση βιβλίου Δρ. Νίκου Πατρώνα «Τραγωδίες Πολέμου – Κραυγές ενάντια στη Βία»

ΜΠΕΘΕΣΝΤΑ. Στις 21 Φεβρουαρίου, 2024,  μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου, στην Μπεθέσντα του Μαίρυλαντ, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και πρώην Διευθυντή του Νευρο-Ακτινολογικού Τμήματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH)  Δρ. Νικολάου Πατρώνα, με τίτλο “Τραγωδίες Πολέμου – Κραυγές ενάντια στη Βία.” Εισηγητής ήταν ο υπεύθυνος του Κύκλου Γιάννης Γιαμάνης, ενώ τον ομιλητή παρουσίασε η κα Μαρίνα Θεοδοσίου-Χώλ, η οποία, μεταξύ άλλων, εξήρε τον συγγραφέα, τον ποιητή τον εμβληματικό οικογενειάρχη και τον αξιόλογο άνθρωπο, τον  Δρ. Πατρώνα.

Ο Δρ. Πατρώνας έγραψε το βιβλίο στη μνήμη της οικογένειάς του και όσων χάθηκαν άδικα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. “Είναι γέννημα προσωπικών αναμνήσεων” και διηγήσεων συγγενών ενός παιδιού μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, που δεν αναμείχθηκε στις πολιτικές αντιπαλότητες της ανώμαλης εκείνης εποχής.  Αναφέρεται επίσης και στο θάνατο 810 κυρίως αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Αργολιδο-Kορινθίας με παρόμοια κοινωνικά χαρακτηριστικά που, κατά τον ίδιο τρόπο, βρέθηκαν αντιμέτωποι μπροστά στην άλογη βία και πλήρωσαν το ίδιο τίμημα.

Ο δρ Νίκος Πατρώνας

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του περιγράφει πως παιδί ο ίδιος και η οικογένειά του: ο παππούς, η γιαγιά, η έγκυος μητέρα του και ο δίχρονος αδερφός του, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων που οδηγούνταν από τους αντάρτες σε υπαίθριο χώρο έξω από το χωριό Ελληνοχώρι της Πελοποννήσου, για να εκτελεστούν.  Ο ίδιος σώθηκε όταν ο παππούς του που τον κρατούσε αγκαλιά, τον πέταξε κυριολεκτικά στο παράθυρο ενός χαμόσπιτου που ήταν  χτισμένο πάνω στο δρόμο απ’ όπου περνούσε η πομπή αυτή των μελλοθάνατων.

Το βιβλίο, επισημαίνει ο Δρ. Πατρώνας, δεν γράφτηκε για να εγείρει μίση και ενδυναμώσει φανατισμούς παρελθόντων εποχών.  Γράφτηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στην οικογένεια του και σ’ όλους που χάθηκαν άδικα και να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα κατά του φανατισμού και της αλληλοεξόντωσης. Πιστεύει ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα του πολιτισμού, θα πρέπει να συνεχίσει την ιστορική πορεία της ενωμένη. Για να επιτευχθεί όμως αυτό είναι  αναγκαίο  “να αναγνωρίσουμε τις παρεκτροπές της ανθρώπινης συμπεριφοράς απ’ όπου κι αν προέρχονται”, επισημαίνει ο συγγραφέας.  Και καταλήγει, με τα λόγια του πατέρα του, που πεθαίνοντας, ψέλλισε “Οχι πόλεμοι, όχι φανατισμοί, είμαστε όλοι αδέλφια”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Προμηθέα/Κύκλο. Μετά την παρουσίαση, η οποία μεταδόθηκε συγχρόνως διαδικτυακά μέσω zoom, ακολούθησαν ερωταπαντήσεις. Εντύπωση έκανε το πνεύμα ενότητας  και η μεγαλοψυχία του Δρ. Πατρώνα, που παρά τα δεινά της οικογενείας του, διακατέχεται από αισθήματα αγάπης, συγχώρεσης και κατανόησης των πράξεων των ανταρτών, που όπως είπε, ήταν και οι θύτες  “θύματα” μια άλλης παραφροσύνης.

Σημειώνεται πως το βιβλίο “Τραγωδίες Πολέμου – Κραυγές Ενάντια στη Βία” πρωτοπαρουσιάστηκε  στην Αθήνα από τον Eκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη,  στις 6 Ιουλίου  2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η μνήμη του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνῳ εορτάσθηκε την Ε' Κυριακή των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, από των Σύλλογο των Καλυμνίων Νέας Υόρκης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ