x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Στάθη

ΑΘΗΝΑ. Τροφή για προβληματισμό σε σχέση με τα αδιέξοδα της σύγχρονης Δημοκρατίας αλλά και (κυρίως) την άρση τους προσέφεραν οι ομιλίες και οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης στον αύλειο χώρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Ψυχικό (στην παλαιά Οικία Μποδοσάκη).

Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πολιτικού, ακαδημαϊκού και αρθρογράφου του «Ε.Κ.», Θεόδωρου Στάθη, με τίτλο «Δούρειος Ιππος της Δημοκρατίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αμμων».

Η τελευταία οικονομική κρίση ανέδειξε τις πάμπολλες αδυναμίες της Δημοκρατίας και έφερε στο προσκήνιο τη «λύση» της αμεσοδημοκρατίας, με την Εκκλησία του Δήμου της αθηναϊκής Δημοκρατίας να αποθεώνεται και να προβάλλει ως πανάκεια. Είναι όμως πανάκεια; Κάθε άλλο. Για την ακρίβεια, η αμεσοδημοκρατία κάνει την κατάσταση χειρότερη, απαντά με το βιβλίο του ο κ. Στάθης, με τα επιχειρήματά του να είναι αρκούντως πειστικά, υποστηριζόμενα βεβαίως και από την πλούσια πορεία του στον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο αλλά γενικότερα από την πολυτάλαντη και πολυσχιδή του προσωπικότητα (ίσως εντυπωσιαστείτε αν μάθετε ότι μεταξύ άλλων έχει συγγράψει και τέσσερις όπερες).

Στόχος όμως του βιβλίου δεν είναι μόνο να καταρρίψει τον μύθο περί αμεσοδημοκρατίας ως λύσης στους κλυδωνισμούς της Δημοκρατίας, αλλά και να αναδείξει το πρότυπο εκείνο της Δημοκρατίας που μπορεί αποτελεσματικά να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Οι προτάσεις του κ. Στάθη, αν μη τι άλλο, είναι άκρως ενδιαφέρουσες.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»

Στην όμορφη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού για το βιβλίο του κ. Στάθη, μίλησαν μεταξύ άλλων η νυν υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, ο κ. Χάρης Μελετιάδης, καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επιστημονικός εταίρος, Weatherhead Center for International Affairs, Harvard, ο κ. Ανδρέας Σιδέρης, εκδότης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΙΠ, Νίκος Κούκης, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Να σημειωθεί, δε, ότι στον δροσερό και καταπράσινο αύλειο χώρο της πρώην οικίας Μποδοσάκη, που ήταν γεμάτος από κόσμο, διακρίναμε μεταξύ άλλων την ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και τον πρέσβη επί τιμή, Αλέξανδρο Μαλλιά.

Καλοτάξιδο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας