x
 

Κοινωνία

Παρουσιάστηκε το πλάνο των εμβολιασμών για τη νόσο Covid-19 στην Κύπρο

15 Δεκεμβρίου 2020

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού κατά της νόσου covid-19, που θα ξεκινήσει αρχές του νέου χρόνου και αποτελεί ελπίδα για αντιμετώπιση της πανδημίας, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το κυπριακό Υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας, τόνισε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας κατά την παρουσίαση του πλάνου εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19. Ανέφερε εξάλλου ότι αρχές του Ιανουαρίου αναμένεται η πρώτη δόση του εμβολίου.

«Θα συνεχίζουμε να ζούμε εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας που μας προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη, αλλά και πιο χαλαρούς περιορισμούς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι προστατευτικές μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα εξακολουθήσουν να είναι μέρος της ρουτίνας μας», πρόσθεσε.

Σίγουρα, συνέχισε ο κ. Ιωάννου,  το εμβόλιο «θα μας δώσει την ευχέρεια να προχωρήσουμε σταδιακά σε προσεκτική άρση πολλών απαγορεύσεων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε όλο αυτό το διάστημα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων».

«Ωστόσο, θα χρειάζεται ακόμα προσοχή, για να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατάσταση επέστρεψε στην ομαλότητα», σημείωσε.

«Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το υψηλό αίσθημα ευθύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι κατανοώ τις ενστάσεις και να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει κούραση, αυτό ήταν αναμενόμενο μετά από τόσους μήνες παρατεταμένης αβεβαιότητας και αλλαγών», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η έγκαιρη λήψη και κλιμάκωση των μέτρων «μας επέτρεψε να μην προχωρήσουμε σε 2ο καθολικό lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».

«Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο και καταφέραμε να αποφύγουμε τα σκληρά μέτρα που είναι σε εφαρμογή από τις αρχές Νοεμβρίου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία βλέπουμε να παρατείνονται μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους. Θα βοηθήσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για να είναι σε θέση να συνεχίσουν να μας προσφέρουν την αναγκαία περίθαλψη», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ. Όλγα Καλακούτα, παρουσίασε ακολούθως το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού για COVID 19.

Ανέφερε πως όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της Κύπρου και στη ροή των εμβολίων, το πρώτο εμβόλιο που θα φτάσει στην Κύπρο θα είναι της Pfizer, το οποίο θα πρέπει να φυλάγεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και αυτό της Moderna.

Σημείωσε πως για τα εμβόλια της Pfizer υπάρχει θετική έκβαση αφού η Κύπρος θα παραλάβει τα δύο ειδικά ψυγεία για τη φύλαξή τους μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. «Θα μπουν σε ειδικό χώρο, όπως και αυτά που εξασφαλίσαμε για την περίπτωση της Moderna» είπε.

Αρχή με επαγγελματίες υγείας, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με το πρόγραμμα προτεραιότητας στους εμβολιασμούς ανέφερε ότι η αρχή θα γίνει με τους διαμένοντες και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και των ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων.

Θα ακολουθήσουν οι επαγγελματίες υγείας (εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID19, και σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, τμήματα Ασθενοφόρων, ανεξάρτητα από νοσηλεία COVID), τα άτομα άνω των 80 ετών (προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες), άτομα άνω των 75 ετών (προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες) και άτομα άνω των 16 ετών που βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι διαμένοντες σε λοιπές κλειστές δομές όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τέλος, ηλικιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η κ. Καλακούτα εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πλάνο εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό θα αρχίσει την Άνοιξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο πρόεδρος Πούτιν είναι γι’ αυτόν «πρόσωπο οικείο» ενώ τον μνημονεύει σε κάθε Θεία Λειτουργία, δήλωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ