x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάσχα στην πατρίδα

Δεν υπάρχουν υπερβολικοί έπαινοι όταν περιγράφει κανείς την απόλαυση ενός καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που κάθε χρόνο και με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό κατακλύζουν κάθε γωνιά και παραλία του τόπου μας είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι παγκοσμίως ένας από τους πιο επιθυμητούς θερινούς προορισμούς.

Εμείς όμως, τα ξενιτεμένα παιδιά της, γνωρίζουμε ότι, εκτός από το καλοκαίρι, οι μέρες του Πάσχα είναι μια άλλη μοναδική, γοητευτική χρονική περίοδος για να επισκεφτεί κανείς την Ελλάδα.

Ζυμωμένη με την παράδοση και με αναμνήσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά, η Μεγάλη Εβδομάδα στην πατρίδα προσφέρει ένα εντελώς ξεχωριστό βίωμα για κάθε Ελληνα αλλά ακόμη περισσότερο για τους ξενιτεμένους της, οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια να το απολαμβάνουν κάθε χρόνο.

Οι τυχεροί από εμάς που, ανεξάρτητα από το καλοκαίρι, μπορούν να ξεκλέψουν κάποιο χρονικό διάστημα για να ζήσουν τις πασχαλινές μέρες στην ελληνική ύπαιθρο, έχουν την ευκαιρία να χαρούν μια πραγματικά εκλεκτή εμπειρία.

Τα Πάθη και η Ανάσταση βιώνονται στην πλήρη θρησκευτική και συγκινησιακή τους διάσταση μόνο στο πλαίσιο της παραδοσιακής αμεσότητας της ελληνικής άνοιξης και με την ευλάβεια και θερμότητα με την οποία ο λαός μας ζει και μοιράζεται τη μεγάλη αυτή χριστιανική γιορτή.

Δεν είναι η κατάνυξη και η συγκίνηση των ημέρων ούτε μόνο η λαμπρή, χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της ημέρας του Πάσχα.

Είναι πάνω από όλα η άμεση αίσθηση από την ίδια την παράδοση της χριστιανικής πατρίδας που συναρπάζει με το θρησκευτικό τελετουργικό της, το ολάνθιστο περιβάλλον της, με τους χορούς και τα τραγούδια της.

Βιώνοντας το Πάσχα στην Ελλάδα είναι κάθε φορά μια σπουδαία εμπειρία ζωής και μια ουσιαστική ανάγκη για κάθε ξενιτεμένο της.

Μόνο στην πατρίδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, μπορεί κανείς να νοιώσει το νόημα της θυσίας του Χριστού και σε αυτό το πνεύμα να κατανοήσει το αληθινό περιεχόμενο των αγώνων του έθνους μας στη μακραίωνα πορεία του. Μόνο σε απ’ ευθείας επικοινωνία με το ελληνικό περιβάλλον μπορεί κανείς αυθεντικά να απολαύσει τη φρεσκάδα και τη χαρά της αναγέννησης της φύσης και της Ανάστασης.

Ιδού λοιπόν γιατί είναι υπερτυχεροί εκείνοι από εμάς που μπορούν να πάνε στην πατρίδα και να απολαύσουν αυθεντικά και άμεσα τη Λαμπρή.

Οι θερινοί μήνες είναι βεβαίως συνδεδεμένοι με την παγκόσμια έννοια των διακοπών και το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι πράγματι μια από τις κορυφαίες απολαύσεις, όχι μόνο για τους Ελληνες της Διασποράς αλλά και διεθνώς.

Το Ελληνικό όμως και Ορθόδοξο Πάσχα αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό πνευματικό και χαρμόσυνο βίωμα, ιδιαίτερα όταν μπορεί κανείς να το απολαύσει στην ίδια την πατρίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα από την ζεστή Αθήνα με τον ήλιο να την καίει με 82 βαθμούς και να την προετοιμάζει για τη συνέχεια των 84-85 και φυσικά για το καλοκαίρι που έρχεται γοργά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ